1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BAN’IN ANASTASİADİS’E YANIT VERME İHTİMALİ
BAN’IN ANASTASİADİS’E YANIT VERME İHTİMALİ

BAN’IN ANASTASİADİS’E YANIT VERME İHTİMALİ

Ban’ın yanıt verme ihtimali olduğu iddia edildi.

A+A-

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a gönderdiği ve ortak açıklamaya ilişkin görüşlerini içeren 2 Ocak 2014 tarihli mektubuna Ban’ın yanıt verme ihtimali olduğu iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi “Mektup Diplomasisi – BM Genel Sekreteri Başkan Anastasiadis’e Yanıt Vermeye Yöneliyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Kıbrıs’taki BM yetkililerinden elde ettiği bilgilere dayandırarak BM Genel Sekreteri Ban’ın Anastasiadis’in mektubuna yanıt vermeye yöneldiğini iddia etti.

Gazete, Ban’ın “mektuplara yanıt vermek gibi bir alışkanlığının olmamasına karşın şimdi çalışma arkadaşlarıyla Kıbrıs’ta olup bitenlere ilişkin kendi görüşlerini dile getirme olasılığını ele aldığını” belirterek Ban’ın mektup gönderme kararının kesinleşmesi durumunda önümüzdeki günlerde Anastasiadis’e mektup göndereceğini öne sürdü.

Anastasiadis'in Gönderdiği Mektup Haberi için Tıklayınız

BM’nin atacağı bir sonraki adımın Genel Sekreterin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in adaya gelişi olacağını belirten gazete, Pazartesi sabahı adaya gelmesi beklenen Downer’in aynı gün Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla görüşeceğini vurguladı.

Downer’in adada 17 Ocak Cuma gününe kadar kalacağını ve ardından Güvenlik Konseyi’ne bilgi vermek için New York’a gideceğini de ifade eden gazete, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun açıklamalarını da yansıttı.

Eroğlu’nun açıklamalarını, “Zaman hepimiz için önemlidir. Hiçbirimiz Doğu Akdeniz’de suların ısınmasını istemeyiz” cümlesini öne çıkararak yansıtırken Eroğlu’nun “doğal gaz araştırmaları konusunda Kıbrıs Rum tarafına tehdit gönderdiğinin açıkça görüldüğü” iddiasında da bulundu.

KASULİDİS: “TÜRKLER ‘AYRILMAYI’ DÜŞÜNÜYOR”

Öte yandan Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kıbrıs sorunu ve ortak açıklama konusuna ilişkin dün yaptığı değerlendirmelerde, sorunun Türkiye’nin KKTC’nin tanınmasını içeren B planını istemesi olduğu iddiasında bulundu.

Kasulidis, süreçteki sorunun Kıbrıs Türk tarafının “çözümün işlememesi durumunda yine uluslararası toplumun dışında kalmayacaklarının çözüm içerisinde garantiye alınmasını istemesi olduğunu” iddia ederken “Bizim için, akıllarının bir köşesinde, kalıcı ayrılığın koşullarının olması mantıksızdır” şeklinde konuştu.

Kasulidis ayrıca, Anastasiadis’in Ban’a gönderdiği mektup konusunda Rum Ulusal Konseyi’nin hemfikir olduğunu sözlerine ekledi.

BAN’IN LİDERLERİ DAVET ETME İHTİMALİ AÇIK

Öte yandan Haravgi gazetesi, Downer’in ortak açıklamaya ilişkin yeni çabası sonuç getirmese dahi BM Genel Sekreteri Ban’ın liderleri New York’a davet etmesi ihtimalinin sürdüğünü iddia etti.

Gazete, BM Genel Sekreteri’nin niyetinin, Downer’in Anastasiadis’le gerçekleştireceği görüşmede ortaya çıkmasının beklendiğini de belirtti.

KİPRİANU: “ANASTASİADİS ÖNERİSİNİN KABUL EDİLMEYECEĞİNİ BİLİYOR”

Gazete ayrıca, Anastasiadis’in önceki gün gerçekleştirilen Ulusal Konsey toplantısında, BM Genel Sekreteri Ban’a gönderdiği mektupta yer alan önerinin kabul edilmeyeceğini düşündüğünü söylediğini yazdı.

Habere göre ilgili açıklama dün AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’dan geldi.

Kiprianu, dün bir radyo kanalına yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in Ulusal Konsey toplantısı sırasında, Ban’a mektup olarak da gönderdiği önerisinin Türk tarafınca kabul edilmeyeceğini söylediğini belirtti.

Ulusal Konsey’e sunulan önerilerin, sorunun daha da artmasına yol açmaması gerektiğini belirten Kiprianu, partisinin, müzakerelerin “Hristofyas-Talat ortak açıklamaları temelinde devam etmesinden yana olduğunu” bir kez daha yineledi.

AKEL Sözcüsü Yorgos Lukaidis ise “tehlikelerin bertaraf edilmesinin tek yolunun Hristofyas-Talat ortak açıklamalarının ve BM’nin uzlaşı belgesinde vurguladığı şekliyle tek ve bölünmez egemenliğin yorumunun müzakere masasına getirilmesi olduğunu” iddia etti.

Lukaidis, bunun yapılması durumunda, uzlaşılanları reddetmesi halinde tüm yükümlülüğün Kıbrıs Türk tarafına yükleneceğini ve BM’nin Kıbrıs Rum tarafının tezlerini desteklemeye yönlendirileceğini öne sürdüğü açıklamasında, Anastasiadis ve destekçilerinin geçmişten ders almayarak bilindik tehlikeli hareketlerini yapmaya devam etmeleri durumunda ise tehlikelerin oldu bittilere dönüşmesinin sorumluları olacaklarını söyledi.

AKEL yetkililerinin bu açıklamalarına Rum Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos’tan dün yanıt geldi.

Papadopulos, AKEL’in “isteyerek ya da istemeyerek, ortak açıklamaya ilişkin çıkmazın sorumluluğunu Kıbrıs Rum tarafına yüklediğini” belirtti.

Politis gazetesi ise, AKEL’in yanı sıra KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru, Rum Vatandaşlar İttifakı Hareketi Başkanı Yorgos Lillikas, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ve EURO.KO yetkililerinin de açıklamalarında Anastasiadis’i eleştirdiklerini belirtti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.