1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BARBAROS AKAMA’YA KADAR GİDECEK İDDİASI
BARBAROS AKAMA’YA KADAR GİDECEK İDDİASI

BARBAROS AKAMA’YA KADAR GİDECEK İDDİASI

Türklerin, Kıbrıs’ın kuzeyi ve batısında, 30 Ocak tarihine kadar, yeni araştırmalar yapacakları ileri sürüldü.

A+A-

“ARA ÇÖZÜMLE” İLGİLİ BELGELER BRÜKSEL’E GİTMİYOR

Türklerin, Kıbrıs’ın kuzeyi ve batısında, 30 Ocak tarihine kadar, yeni araştırmalar yapacakları ileri sürüldü.

Türklerin, gerginlik yaratmayı ve sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” egemenlik haklarına itiraz etmeyi her şekilde sürdürdüklerini iddia eden Fileleftheros gazetesi, manşete taşıdığı haberinde, Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemisinin, 17 gün boyunca Mağusa bölgesinde bulunmasının akabinde, şimdi de araştırmalarını Kıbrıs’ın kuzey ve batısında sürdürdüğünü öne sürdü.

Türkiye’nin bu bölgeleri 30 Ocak 2014 tarihine kadar bağladığını ve Barbaros gemisinin, Akama yarımadasının biraz dışına kadar gideceğini iddia eden gazete, bir önceki aşamada, geminin bazı günler Protara sahilinden görünebildiğini savundu.

Türkiye’nin bütün uluslar arası örgütlerdeki görüşünün özellikle “32 16’ 18”E” boylamlarında olmak üzere, Doğu Akdeniz’de meşru hak ve çıkarlara sahip olduğu” şeklinde olduğunu ileten gazete, bu ifadenin ilk kez, Rum Yönetimi’nin Kıbrıs’ın deniz bölgesinde petrol ve doğal gaz yatakları tespit edilmesi için araştırmalara başlama konusundaki niyeti açıklandığı zaman ortaya çıktığını belirtti.

Koordinatların kağıt üzerinde, bu çizginin esasen, Kıbrıs’ın Akama bölgesindeki batı ucunu teğet geçtiğini gösterdiğini ileri süren gazete, bu çizginin Türkiye kıyılarından başladığını ve Mısır’a kadar uzandığını belirtti.

Rum Yönetimi’nin Türklerin hareketlerini yakından takip ettiğini kaydeden gazete, Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin faaliyetlerinin hali hazırda BM ve AB’ye şikâyet edildiğini ekledi.

Gazete, “Barbaros’la Gerginlik ve Karşı Çıkma… 30 Ocak’a Kadar Olan Yeni Araştırmalar, Akama’ya Kadar Ulaşacak” başlığıyla iç sayfalardan yer vermeye devam ettiği haberinde ise, Ankara’nın gerilimi sürdürdüğünü, Barbaros gemisinin de Kıbrıs bölgesinde kalmaya devam ettiğini yazdı.

Verilen koordinatlara göre, Barbaros’un 30 Ocak’a kadar, Kıbrıs ve Türkiye’nin kuzey sahilleri arasında bulunan bölgelerde sismik araştırmalar yapacağını belirten gazete, araştırmaların, adanın Akama yarımadasının karşısındaki batı ucuna kadar uzanacağını ileri sürdü.

Bu hareketin tesadüf olarak düşünülemeyeceğini ve bunun Türkiye’nin Kıbrıs aleyhindeki “katı stratejik talepleriyle” bağlantılı olduğunu öne süren gazete, bunların Kıbrıs sorunundaki mevcut aşama ve Rum Yönetimi’nin doğal gaz araştırmalarıyla alakalı olduğunu da öne sürdü.

Türkiye’de siyasi bir kriz patlak vermesinin, bu planlamaları engellemediğinin görüldüğünü kaydeden gazete, siyasi krizin, gerçekleştirilen eylem ve faaliyetler için mazeret (suçsuzluk kanıtı) olarak kullanılabileceğine dikkati çekti.

Gazete Ankara’nın stratejik hedefinin, Doğu Akdeniz’deki çevre bölgeyi kontrol etmek olduğunu da iddialarına ekledi.

“ARA ÇÖZÜMLE” İLGİLİ BELGELER BRÜKSEL’E GİTMİYOR

Politis gazetesi ise manşetten yayımladığı haberinde, daha ucuza elektrik üretilmesi için, Güney Kıbrıs’a, kendi doğal gazını elde edene kadar doğal gaz tedarik edilmesi olarak adlandırılan “ara çözüm” sürecinde yaşanan gelişmelere yer verdi.

Rum Enerji Bakanlığı’nın, ara çözümle ilgili yeni ihalenin belgelerinin, bugün Avrupa Komisyonu’na gönderilmesi yönünde çaba harcadığını anlatan gazete, ancak Rum Devlet Doğal Gaz İşletmesi DEFA’nın, geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı toplantıda, belgelerin bütünlüklü bir şekilde gözden geçirilmesi aynı zamanda hükümetin belirsizlikte bulunan önemli konular hakkında resmi açıklamada bulunması için, daha fazla zamana ihtiyaç olduğu değerlendirmesinde bulunduğunu ifade etti.

Ara çözümle ilgili sözleşmenin değerinin 5 milyar doları bulabileceğini, bunun ise DEFA üyeleri arasında korkuya sebep olduğunu kaydeden gazete, DEFA üyelerinin belgelere yeniden bakma kararlarının da bundan kaynaklandığını izah etti.

Bütün bunlara bir de, ara çözüm ihalesinin, doğal gazın 7 ve 10 yıllığına tedarik edilmesiyle ilgili önerilerle alakalı olacağının eklendiğini kaydeden gazete, geçtiğimiz Cumartesi gününe kadar herkesin, Rum Bakanlar Kurulunun, 1+1+1 yıllığına uzatma imkânıyla, 7 yıllık bir sözleşme yapılmasına karar verdiği görüşüne sahip olduğunu ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.