1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BARBAROS DÜN GİRNE KIYILARININ YAKINLARINDAYDI İDDİASI
BARBAROS DÜN GİRNE KIYILARININ YAKINLARINDAYDI İDDİASI

BARBAROS DÜN GİRNE KIYILARININ YAKINLARINDAYDI İDDİASI

BARBAROS DÜN GİRNE KIYILARININ YAKINLARINDAYDI İDDİASI

A+A-

RUM YÖNETİMİ TÜRKİYE’Yİ BM’YE ŞİKÂYET ETTİ

ARA ÇÖZÜM KONUSUNDAKİ GELİŞMELER

Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemisinin, dün, Girne kıyılarının kuzey ve doğu bölgesinde hareket ettiği ileri sürüldü.

Geminin bazı durumlarda, adanın kuzey kıyılarına yaklaştığını yazan Fileleftheros gazetesi, Türkiye’nin yayımladığı NAVTEX’e dayanarak, geminin yeni araştırma faslının 30 Ocak tarihine kadar süreceğini yineledi.

Öte yandan Rum Yönetimi’nin Türkiye’yi, Barbaros gemisinin Kıbrıs bölgesinde bulunmasından dolayı BM’ye şikâyet ettiğini kaydeden gazete, Rum Dışişleri Bakanlığının, Rum Yönetimi’nin BM’deki daimi temsilcisi Nikos Emiliyu’nun 5 Aralık tarihli mektubuyla, BM’yi “tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum MEB’i içerisindeki araştırmaları sırasında, gemiye “Gökçeada” isimli firkateynin eşlik ettiği konusunda bilgilendirdiğini” belirtti.

Rum Yönetimi’nin ayrıntılı bir harita sunduğunu da yazan gazete, haritada geminin araştırma yaptığı bölgelerin gösterildiğini belirtti.

Türkiye’nin yayımladığı bir önceki NAVTEX’e dayanarak, geminin, araştırmalarını 18 Aralık’ta tamamlayacağını, ancak geminin kötü hava koşulları yüzünden bölgeden erken uzaklaştığını yazan gazete, Rum Yönetimi’nin, deniz hukuku sözleşmesinin yansıtmakta olduğu teamül hukukunun temel ilkelerinin ihlal edildiği şikâyetinde bulunduğu ifade etti.

Rum Yönetimi’nin BM’ye gönderdiği mektupla, Türk gemisinin geri çağrılmasını ve Türkiye’nin gerginliği tırmandıracak faaliyetlerden kaçınmasını istediğini ifade eden gazete, Rum kesiminin BM’ye sunduğu haritada, Türkiye’nin Rum Yönetimi’nin egemenlik haklarına karşı çıkma çabalarının, açıkça görüldüğünü iddialarına ekledi.

ARA ÇÖZÜM KONUSUNDAKİ GELİŞMELER

Politis gazetesinde yer alan bir haberde ise, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, ara çözüm konusunda derhal çözüm istediği haber verildi.

Lakkotripis’in, daha ucuza elektrik üretilmesi için, Güney Kıbrıs’a, kendi doğal gazını elde edene kadar doğal gaz tedarik edilmesi olarak adlandırılan “ara çözüm” sürecine müdahil tüm tarafları, bugün toplantıya çağırdığını yazan gazete, Lakkotripis’in, DEFA’nın, Brüksel’e gönderilecek belgelerin yeniden gözden geçirilmesi kararından rahatsız olduğunu kaydetti.

Gazete, toplantının amacının, var olan problemlere derhal çözüm bulunması ve ara çözümle ilgili yeni ihale belgelerinin birkaç gün içerisinde Brüksel’e gönderilmesi olduğunu ekledi.

Fileleftheros ise haberinde, süreçte 15 günden fazla gecikme yaşanmamasının amaçlandığını ekledi.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.