1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BARİKATTA BÜYÜK OPERASYON
BARİKATTA BÜYÜK OPERASYON

BARİKATTA BÜYÜK OPERASYON

Çocuk kaçırmak amacıyla Kıbrıs'a geleceği...

A+A-

Çocuk kaçırmak maksadıyla Kıbrıs’a geleceği Europol tarafından Kıbrıslı Rum polisine bildirilen Norveçli Espen Lee, beraberindeki iki Norveçli’yle birlikte tutuklandı… Espen Lee “132 kişiyi öldürmüş olabilirim” diye televizyonda övünmüştü…

Olayla ilgili bir Kıbrıslı Türk, bir Kıbrıslı Rum da aranıyor…

Espen Lee ve beraberindeki iki Norveçli, Türkiye üzerinden Kuzey Kıbrıs’a gelerek Metehan (Kermiya) kapısından Kıbrıs’ın güneyine geçerken tutuklandı… Avrupa Polis Ofisi EUROPOL, çocuğun “Ercan üzerinden Türkiye yoluyla kaçırılacağı” uyarısını Kıbrıslı Rum polisine iletince tutuklama gerçekleşti… Espen Lee’nin üzerinde çocuğun kreşi, yaşadığı yer, nene-dedesinin evi hakkında ayrıntılı “google haritaları” ve notlar çıktı…

Norveçli Espen Lee, “kiralık asker” olarak Afrika, Latin Amerika ve Ortadoğu’da uzun yıllar görev yaptı… Kurduğu özel şirketle uluslararası alanda “güvenlik sorunlarına çözümler” ürettiğini kendi web sitesinde duyuruyor…

Yenidüzen – ÖZEL HABER

Çocuk kaçırmak maksadıyla Kıbrıs’a geleceği Kıbrıslı Rum polisine bildirilen Norveçli Espen Lee, beraberindeki iki Norveçli’yle birlikte tutuklandı. Kıbrıs’ın güneyinde halen tutuklu bulunan Norveçli Espen Lee ve beraberindeki iki Norveçli’nin davasına ilişkin biri Kıbrıslı Türk, biri Kıbrıslı Rum olmak üzere iki kişinin daha aranmakta olduğu öğrenildi.

Reuters, Cyprus Weekly ve Norveç’te yayımlanmakta olan VG gazetesinden derlediğimiz bilgilere göre, “kiralık asker” Espen Lee, geçtiğimiz yıllarda çıktığı televizyon programlarında “132 kişiyi öldürmüş olabilirim” diye açıklamalarda bulunmuştu…

Bir Norveçli’yle evlenerek bir çocuk sahibi olan bir Kıbrıslı Rum kadının boşandıktan sonra çocuğun velayetini alarak Kıbrıs’ın güneyine yerleşmesi ardından Norveçli babanın çocuğu kaçırarak Norveç’e getirmek maksadıyla ünlü bir “kiralık asker” olan Norveçli Espen Lee’yi kiraladığı ileri sürüldü.

Norveç polisi, Kıbrıs’tan bir çocuk kaçırma girişimi yapılacağı hakkındaki bilgiyi EUROPOL’le paylaştı ve Avrupa polisi de bu bilgiyi Kıbrıslı Rum polisiyle paylaşınca, polis bu konuda harekete geçmek için bekledi. Norveçli Espen Lee’nin beraberindeki iki Norveçli’yle birlikte Türkiye üzerinden Kıbrıs’ın kuzeyine geldiği, buradan da Metehan (Kermiya) sınır kapısından Kıbrıs’ın güneyine geçtikten sonra tutuklandığı gelen haberler arasında. Lee ve beraberindekiler geçtiğimiz Pazar gecesi Metehan (Kermiya) sınır kapısında Kıbrıslı Rum polisi tarafından tutuklandı. 31 Ocak’ı 1 Şubat’a bağlayan gece saat 01.00’de Espen Lee ve beraberindekiler Kermiya’da tutuklandı.  Tutuklandıklarında Espen Lee’nin bagajında 12 ayrı harita bulunduğu, bu “google” haritalarında çocuk ve annesinin yaşadığı yer, çocuğun kreşi, nene-dedesinin evi gibi yerlere nasıl gidileceği hakkında çok ayrıntılı bilgiler ve notlar bulunduğu da söyleniyor.

Norveç medyasına göre Espen Lee’nin beraberindeki bir diğer Norveçli’yle 14 Ocak 2016 tarihinde Metehan (Kermiya) sınır kapısından güneye geçtiğini saptayan Kıbrıslı Rum polisi, çocuğun kreşi ve çevresine güvenlik kameraları yerleştirmişti.

Norveçli Espen Lee’nin aracında, kaçırılacağı söylenen üç yaşındaki çocuğun Lefkoşa’da Strovulo’da yaşayan Kıbrıslı Rum annesinin evinin, işyerinin, çocuğun gittiği kreşin yerini gösteren haritalar bulunduğu da haberlerde belirtiliyor.

Norveç medyasına göre 31 Ocak 2016 tarihinde Avrupa polis örgütü EUROPOL, bu üç Norveçli hakkında Kıbrıslı Rum polisine “alarm” vererek, sözkonusu üç Norveçli’nin Türkiye-Ercan yoluyla Kıbrıs’a gittikleri ve aynı yoldan çocuğu kaçırıp Türkiye üzerinden Norveç’e dönebilecekleri uyarısında bulundu. EUROPOL uyarısında, çocuğun sınırdan geçirilerek Ercan üzerinden Türkiye yoluyla Norveç’e kaçırılabileceği belirtildi. Kıbrıslı Rum polisi de sınırdaki tüm geçiş noktalarını bilgilendirdi… Böylece 31 Ocak’ı 1 Şubat’a bağlayan gece saat 01.00’de sınırı Kermiya’dan geçmeye çalışan ünlü “kiralık asker” Espen Lee ve beraberindekiler Kıbrıslı Rum polisi tarafından tutuklandı. Lee’nin bir taksiyle sınırı geçmeye çalıştığı da gelen haberler arasında.

EUROPOL UYARDI VE TUTUKLANDI
Avrupa Polis Ofisi ya da kısaca Europol, Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile birliğin ortaklık kurduğu diğer ülkelerin güvenlik güçleri arasında, uluslararası organize suçlar ve terörizm konusunda iş birliği ve etkili çalışma ortamı sağlamak amacıyla kurulmuş bir birim. Ofisin işbirliği sahası içinde yasadışı uyuşturucu ve motorlu taşıt ticareti, çocuk pornografisi de dahil her türlü insan ticareti, para ve diğer ödeme araçları ile ilgili kalpazanlık, radyoaktif ve nükleer maddelerin yasadışı ticareti ve bu suç türleri ile ilgili karapara aklama, yasadışı göç konuları da yer alıyor…

“KİRALIK ASKER…”
Norveçli Espen Lee, “kiralık asker” olarak Afrika, Latin Amerika ve Ortadoğu’da uzun yıllar görev yaptı… Kurduğu özel şirketle uluslararası alanda “güvenlik sorunlarına çözümler” ürettiğini kendi web sitesinde duyuruyor…

VG GAZETESİ’NİN YAZDIKLARI
Norveç’te yayımlanan VG gazetesi, geçtiğimiz gün Espen Lee için beş tam sayfa yayımladı.
Gazete, Lee’nin kim olduğunu anlatırken, özetle şu noktalara dikkati çekti:

Lee, üç yaşında evlatlık olarak verilmişti ve çok sıkı Hristiyan prensiplerine göre büyütülmüştü. Onu evlatlık alan ailesinden şiddet gördüğü için 15 yaşında evi terk etti ve sonra da orduya katıldı.

1978 yılında 24 yaşındaydı ve Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Barış Gücü UNIFIL’de bir BM askeri olarak görev yapmaktaydı. İzinli olduğu bir gün İsrail’de o günlerde “Rodezya” olarak bilinen Zimbabve’den bir kadınla tanıştı – bu kadın beyaz toprak sahiplerinin acenteliğini yapıyordu ve Espen Lee’ye iş teklif etti.

Espen Lee, BM görevinden ayrılarak Zimbabve’de toprak sahipleri için “gözcü” olarak çalışmaya başladı ve daha sonra da Afrika’da çeşitli “müşteriler” için “tehlikeli görevler” üstlendi.

Norveç’te TV2’yle yaptığı bir röportajda, Afrika, Latin Amerika ve Ortadoğu’da 1970-1990 yıllarında “kiralık asker” olarak görev yaptığı dönemde 132 kişiyi öldürmüş olabileceğini anlattı. Altı diğer kiralık askerle birlikte Vietnam’da bir tesise sabotaj yaptıklarını anlatan Espen Lee, 2008 yılında Viasat 4 televizyonuyla yaptığı bir röportajda “genç çocukları öldürmüş olabileceğini” de anlattı, 117 ya da 132 kişi “öldürmüş olabileceğini” ancak bunun yanındaki kiralık askerler tarafından da yapılmış olabileceğini söyledi.

Program yapımcısının “Öldürdüklerin kaç yaşlarındaydı?” diye sorması üzerine “100 veya 200 metreden ateş ettiğinizde 12 yaşında mı, 14 yaşında mı, 16 yaşında yoksa daha yaşlı olduklarını kestirmek zordur” diye konuştu.

“Kiralık asker” maceraları ardından Norveç’te “Omega Grubu Güvenlik Çözümleri Gücü” diye bir şirket kurdu. Bu şirket, şirketlere ve bireylere koruma hizmetleri veriyor.

Norveç basınına göre 1993 yılında Norveç’te bir olayla ilgili olarak mahkemede verdiği ifadede yaptığı işi anlattı ve haftada “50-60 kişiden ödemedikleri borçları topladığını, kendisinin onlardan (müşterileri adına) borçlarını ödemelerini ısrarla istediğinde, borçluların borçlarını ödediğini” söyledi.

Espen Lee, 2000’li yıllarda çeşitli röportajlar vererek kriminal geçmişinden uzaklaşarak bir yere yerleşeceğini söyledi. Nisan 2001’de Daglabet gazetesine verdiği röportajda, Florida’ya yerleşerek balıkçılık turları yapmakta olduğunu anlattı. ABD’ye yerleşince, soyadını da Norveççe Lie’den Lee’ye değiştirdi.

Yakın geçmişte bir “güvenlik uzmanı” olarak çeşitli televizyonlara çıktı. Kendi web sitesi aracılığıyla “Dünya çapında çok özel güvenlik çözümleri” ürettiğini, ayrıca Afrika, Latin Amerika ve ABD’ye “macera gezileri” düzenlediğini duyurdu.

“KAÇIRMA GİRİŞİMİ ZANLILARI HAPİSTE”
CYPRUS WEEKLY gazetesi ise dün web sitesinde “Kaçırma girişimi zanlıları hapiste” diye başlık attı.
Gazete aralarında çok iyi tanınmış eski kiralık asker Espen Lee’nin de bulunduğu üç Norveçli’nin Kıbrıs’a üç-dört yaşlarında bir çocuğu kaçıracakları şüphesiyle tutuklanmış olduklarını yazdı. Çocuğun annesi Kıbrıslırum kadının 2012 yılında Norveç’te mahkemelerde çocuğun Norveçli babasıyla bir “velayet savaşına” giriştiğini ve Kıbrıslı annenin velayeti aldığını yazan Cyprus Weekly, Kıbrıslı Rum polis sözcüsü Andreas Angelides’in açıklamalarına da yer verdi. Angelides, bir çocuk kaçırma olayıyla ilgili önceden ihbar aldıklarını anlattı ve kuzeyden güneye geçen Espen Lee ve beraberindekilerin bu şüphe üzerine tutuklandıklarını aktardı. Espen Lee ise hakkındaki suçlamaları reddederek, “Yalnızca çocuğun babasının arabasını alarak İngiltere’ye götürmek üzere Kıbrıs’a geldiğini” savundu. Lee, “Norveç polisinin neden Kıbrıs polisini alarma geçirdiği hakkında hiçbir fikri olmadığını” da ileri sürdü.

Polis sözcüsü Angelides ise “Bu üçlünün çocuğu kaçırmak üzere Kıbrıs’a geleceği hakkında ihbar aldık ve bu iddiaları destekleyecek yeterli kanıtımız da vardır” diye konuştu.

Dün Lefkoşa mahkemesine çıkarılan üçlü için altı gün daha polis gözetiminde kalmaları kararı verildi. Polis, zanlılar üzerinde çocuğun annesinin evi, çocuğun nene-dedesinin evi, annein işyeri ve çocuğun kreşini gösteren haritalar da buldu.

Norveç polisi Europol’e ihabar yaptıktan sonra Kıbrıslı Rum polisinin bu üç Norveçli’nin gelmesinden haberdar oldukları ve onları bekledikleri belirtildi.

CYPRUS WEEKLY’nin haberine göre Kıbrıslı Rum polisi çocuğun annesinin işyerini Norveçli bu üç kişiye işaret eden bir Kıbrıslı Rum ile, “sorgulamak üzere” bir de Kıbrıslı Türk’ü arıyor… Olayı izlemek üzere Norveç’ten çok sayıda gazeteci de Kıbrıs’a geldi…

Yenidüzen

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.