1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BARIŞ GÜCÜ RAPORUNDA “SÜRPRİZ YOK”
BARIŞ GÜCÜ RAPORUNDA “SÜRPRİZ YOK”

BARIŞ GÜCÜ RAPORUNDA “SÜRPRİZ YOK”

Kıbrıs’ta görev yapan BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) görev süresinin altı ay daha uzatılması

A+A-

 

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, Kıbrıs’ta görev yapan BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) görev süresinin altı ay daha uzatılmasına ilişkin raporunu BM Güvenlik Konseyi üyelerine sunduğu, raporun “sürpriz içermediği” belirtildi.

Alithia ve diğer gazeteler, BM Genel Sekreteri Ban’ın UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasına ilişkin raporunu Çarşamba günü Güvenlik Konseyi üyelerine sunduğu, raporun teknik nitelikte olduğu ve sürpriz içermediğini yazdılar.

Habere göre Genel Sekreter, UNFICYP’in Kıbrıs’ta ara bölgede otorite uygulayarak ve adadaki her iki toplumun günlük hayatlarını etkileyen çeşitli konuların çözümüne koyduğu katkıyla önemli bir rol üstlendiğini belirterek, görev süresinin 31 Ocak 2015’e kadar uzatılmasını talep etti.

Ban raporunda, “ateşkes hattının sınırlarının belirlenmesi ve mayınsızlaştırma gibi bazı askeri önlemlerin alınmasını” yeniden önerirken, Kıbrıs Türk makamlarına da, “barış gücü askerlerinin serbest dolaşımına kolaylık sağlaması” çağrısında bulundu.

Kıbrıs Türk tarafının mayınsızlaştırma çalışmalarının yeniden başlaması önerisini memnunlukla karşıladığını vurgulayan Ban, ayrıntılar konusunda tarafları, en kısa sürede anlaşmaya varmaya çağırdı.

Gazete, Ban’ın raporunda ortak açıklama sonrası Kıbrıs’ta yaşanan gelişmelere “fazla yorum yapmadan” yer verdiğini belirtirken Yunanistan ve Türkiye’ye yapılan çapraz ziyaretlere de vurgu yaptı.

Raporunda, çapraz ziyaretlerin, “Kıbrıs’taki barış müzakerelerinde türünde ilk olduğu ve müzakereciler tarafından faydalı bir diyaloğun başlangıcı şeklinde nitelendirildiklerini” de belirten Ban, müzakerecilerin Güney Afrika’ya yaptıkları ziyarete de yer verdi.

Ban, Ortak Açıklamanın önemli bir başarı olduğunu belirttiği raporunda Kıbrıs’taki taraflara, müzakere sürecine ilişkin ve kendi aralarında olumsuz söylemlerden kaçınmaları çağrısında bulundu.

Ban raporunda, Kıbrıs’taki dini liderlerin ortak faaliyetlerinden, Gazimağusa’daki Ay. Yorgos Kilisesinde yapılan ayinden, Lefkoşa’nın Güneyinde açılan camiden, Ermeni manastırındaki ayinden ve Maronitlerin “Ay. Andoniu” kilisesinde yapmak istedikleri ayinin Kıbrıs Türk makamlarınca engellendiğinden de bahsetti.

Gazete, Ban’ın raporunda doğal gaz kaynaklarına ilişkin değerlendirmesinin bir önceki raporuyla özdeşleştiğini de iddia ederek Ban’ın “Kıbrıs çevresindeki yeni keşfedilmiş doğal kaynaklardan her iki toplumun da yararlanmasının sağlanmasının” önemine dikkat çektiğini aktardı.

Ban, “benzer gelişmelerin, tüm tarafları Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm bulmaları ve bölgedeki tüm ilgili oyuncuların daha iyi işbirliği yapmalarını sağlamaları için önemli bir teşvik olduğunda ısrar ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.