1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BARIŞ HAREKATI, KIBRIS’TA KALICI BARIŞIN YOLUNU AÇTI...
BARIŞ HAREKATI, KIBRIS’TA KALICI BARIŞIN YOLUNU AÇTI...

BARIŞ HAREKATI, KIBRIS’TA KALICI BARIŞIN YOLUNU AÇTI...

BARIŞ HAREKATI, KIBRIS’TA KALICI BARIŞIN YOLUNU AÇTI...

A+A-

EROĞLU: “ANAVATAN TÜRKİYE İLE TAM BİR GÖNÜL VE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE MİLLİ DAVAYI GÖTÜRDÜK. KISA SÜRE ZARFINDA İSTEDİĞİMİZ SONUCA ULAŞACAĞIMIZA İNANIYORUM”

“GÖNLÜMÜZ BİR, YOLUMUZ, HEDEFLERİMİZ BİR”

“BARIŞ HAREKATI, KIBRIS’TA KALICI BARIŞIN YOLUNU AÇTI, RUMLARA VE YUNANİSTAN’A DEMOKRASİ GETİRDİ”

“BUGÜN KALICI, YAŞAYABİLİR, ADİL BİR ANLAŞMA İÇİN GÖRÜŞME YAPILABİLİYORSA BUNUN ZEMİNİNİ KIBRIS TÜRK BARIŞ HAREKATI YARATTI”

“RUM TARAFININ OLUMSUZ TUTUMU ORTADAYKEN, HALKIN HER KESİMİNİN HALA AMBARGOLAR VE İZOLASYON ALTINDA TUTULMASI BİR İNSANLIK AYIBI”

“MİLLİ DAVA’YA YAPTIĞI KATKILAR YANINDA BİZE GÖSTERDİĞİ DOSTLUK VE KARDEŞLİK İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ”

 Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Anavatan Türkiye ile tam bir gönül ve işbirliği içinde milli davayı götürdüklerine dikkat çekerek, kısa süre zarfında istedikleri sonuca ulaşacaklarına inanç belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, yarım asırdır Anavatan Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs’ın medeniyetlerin kesiştiği, istikrarlı bir barış adası olması için samimi gayret gösterdiğini, göstermeye devam ettiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Gönlümüz bir, yolumuz, hedeflerimiz bir” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, bugün kendileri için çok özel ve tarihi bir gün olduğunu vurguladı.

Anavatan Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Barış ve Özgürlük Bayramı’na onur konuğu olarak katıldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, şahsı ve Kıbrıs Türk Halkı adına Gül’e teşekkür etti.

TC Cumhurbaşkanı Gül’ün, 7 yıl önce Cumhurbaşkanlığı görevlerine başlarken ilk yurt dışı ziyaretlerini KKTC’ye yaptığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, Gül’ün görev süresi dolarken son ziyaretlerini de KKTC’ye yaptığını kaydetti.

“GÖNÜL BAĞI…”

Bunun herkese anlamlı bir mesaj olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu şöyle konuştu:

“Sayın Gül, görev süresi boyunca Kıbrıs Türk Halkı’na, onun temsilcilerine, bizlere çok yakınlık göstermiş, Çankaya’nın kapısını bizlere hep açık tutmuştur. Biliyoruz ki Sayın Gül’ün Kıbrıs Türk Halkı ile bir gönül bağı vardır ve bunu her durumda ortaya koymuştur. İnanıyoruz ki bundan sonra da bu gönül bağı hep olacak ve ön planda tutulacaktır. Tabii bu karşılıklıdır, biz de Kıbrıs Türk Halkı ve onun temsilcileri olarak aynı duygu ve düşünceleri Sayın Gül’e karşı taşıyoruz.”

KIBRIS’IN STRATEJİK KONUMU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, konuşmasında Kıbrıs’ın Ortadoğu’da enerji ve ticaret potansiyeli yüksek olan son derece stratejik bir bölgede bulunduğuna da değindi.

İsrail ve Mısır’da bulunan hidrokarbon yatakları ve bu konuda yaşanan gelişmelerin, Türkiye’nin Ortadoğu’daki enerji hatlarının bir kavşak noktası haline gelmesinin Kıbrıs’ın stratejik önemini daha da yükselttiğini vurgulan Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu stratejik konumun asırlardır Kıbrıs Adası’nın değişmeyen özelliği olduğuna dikkat çekti.

Bu durumun gayet doğal olarak bir takım fırsatlar ve tehditleri de beraberinde getirdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, konuşmasında Kıbrıs sorununa da değindi.

“KIBRIS KONUSU, ANAVATAN TÜRKİYE VE BİZİM İÇİN MİLLİ BİR DAVADIR”

Kıbrıs konusu dedikleri sorunun 50 yıldır kendilerinin ve uluslararası toplumun gündeminde olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Kıbrıs konusu, Anavatan Türkiye ve bizim için Milli bir davadır” dedi.

Bu konunun kendileri ve Anavatan Türkiye’nin yaşamsal hak ve çıkarlarını çok yakından ilgilendirdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, yarım asırdır Anavatan Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs’ın medeniyetlerin kesiştiği, istikrarlı bir barış adası olması için samimi gayret gösterdiğini, göstermeye devam ettiğini vurguladı.

“BARIŞ HAREKATI, KIBRIS’TA KALICI BARIŞIN YOLUNU AÇTI”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu şöyle devam etti:

“1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Türk ve Rum halklarının ortaklığı ile kurulurken barışçıydık. 1963’te Enosis amaçlı Rum saldırılarına karşı direndik, barışçı anlayıştan kopmadık. 1968-1974 arası toplumlararası görüşmelerde hep barıştan, uzlaşmadan yana tavır koyduk. 15 Temmuz 1974 Rum-Yunan darbesi Enosis amaçlı idi ve Ada Yunanistan’a bağlansın diye kan dökülmüş, tehdit bize yönelmişti. 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı bu kanı durdurdu, Kıbrıs’ta kalıcı barışın yolunu açtı, Rumlara ve Yunanistan’a demokrasi getirdi.”

Bugün kalıcı, yaşayabilir, adil bir anlaşma için görüşme yapılabiliyorsa bunun zeminini yaratanın Kıbrıs Türk Barış Harekatı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Bizim kimsenin toprağında, özgürlüğünde gözümüz yoktur” dedi.

20 Temmuz Barış Harekatı’nın, Kıbrıs Türk Halkı’nın güvenliği için yapıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Harekatın, Kıbrıs’a barış ve istikrar getirmek için yapıldığını kaydetti.

“KIBRIS TÜRK HALKI DAHA FAZLA BELİRSİZLİK İÇİNDE TUTULAMAZ”

“50 yıl geçti, ancak hala bir antlaşma olamıyorsa bunun tek nedeni Rum komşularımızın belirli ülkelerin çıkarları doğrultusunda kendilerine verilen destek nedeniyle hala gerçekleri kabule yanaşmamasından dolayıdır” şeklinde devam eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Halkının daha fazla belirsizlik içinde tutulamayacağına işaret etti.

“İNSANLIK AYIBI”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, yarınların ne olacağını bilmek ve görmenin Kıbrıs Türk halkının hakkı olduğunu vurgulayarak, Rum tarafının olumsuz tutumu ortadayken, kendi iş insanlarının, sporcuların, sanatçıların, kısacası halkın her kesiminin hala ambargolar ve izolasyon altında tutulmasının bir insanlık ayıbı olduğunu söyledi.

Konuşmasına, “Bunlara karşın hala masadayız ve bunun tek nedeni barışçı, uzlaşıcı oluşumuzdur” şeklinde devam eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, barışçı ve uzlaşıcı olmalarının bir 50 yıl daha haklarının gaspına tahammül edecek niyetleri olduğu anlamına gelemediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konuşmasını şöyle tamamladı:

“Anavatan Türkiye ile tam bir gönül ve işbirliği içinde Milli Dava’yı götürüyoruz ve inanıyoruz ki kısa süre zarfında istediğimiz sonuca ulaşacağız.

Sayın Gül’le bugün baş başa çok yararlı, olumlu güzel bir görüşme yaptık.
Gönlümüz bir, yolumuz, hedeflerimiz bir.

Kendisine bir kez daha Milli Davaya yaptığı katkılar yanında bize gösterdiği dostluk ve kardeşlik için teşekkürlerimizi ifade eder bundan sonraki yaşamında sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.