1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BARIŞ HAREKATI’NI KINAMA AÇIKLAMALARI VE ETKİNLİKLERİ
BARIŞ HAREKATI’NI KINAMA AÇIKLAMALARI VE ETKİNLİKLERİ

BARIŞ HAREKATI’NI KINAMA AÇIKLAMALARI VE ETKİNLİKLERİ

20 Temmuz Barış Harekatı nedeniyle Güney Kıbrıs’ta...

A+A-

 

20 Temmuz Barış Harekatı nedeniyle Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren siyasi partilerin kınama mesajları yayımladıkları, bu çerçevede çeşitli anma ve kınama etkinlikleri düzenlendiği bildirildi.

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, bu çerçevede yapılan açıklamalara yer verdi. Habere göre AKEL, “işgal” olarak nitelendirdiği Barış Harekatı’na ilişkin yaptığı açıklamada, “işgal, kolonizasyon, Kıbrıs kültürel mirasının tahrip edilmesini” kınadı.

AKEL, “Türk işgalinin, NATO’nun nihai onayı ve yönlendirmesiyle, yabancı karar merkezlerinin Ankara ile işbirliğiyle Kıbrıs aleyhine planlanan komplonun sonucu olarak Kıbrıs dramının ikinci bölümünde bulunduğunu” ileri sürdü.

Ankara’nın, müttefiklerinin müsamahasıyla bugüne kadar olan tutumunun, Kıbrıs sorununun çözümüne olanak sağlamadığını savunan AKEL, Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs Türk liderliğine seçilmesini de ümit verici bir gelişme olarak nitelendirdi.

EVRO.KO Başkanı Dimitris Şilluris, yaptığı açıklamada, AB normlarının Kıbrıs sorununun çözümü için doğru bir araç olduğunu ve AB normlarının “tıraşlanmaması” gerektiğinin altını çizdi.

Fileleftheros gazetesine göre, Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi yaptığı açıklamada, Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs Türk liderliğine seçilmesinin yeni ümitler yaratmasına karşın durumların henüz belirleyici bir şekilde değişmediğini belirtti

Çevreciler, Türk tezlerinin hala “uzlaşmaz” olduğunu ve Kıbrıs sorununun çözümüne dair niyet belirtisi göstermediğini de ileri sürdü.

Rum Vatandaşlar İttifakı  ise açıklamasında, tek taraflı tavizler ve siyasi yanılsamalarla, “işgal ve istilayı” sonlandıracak çözüme ulaşmalarının mümkün olmadığını iddia etti.

Simerini gazetesine göre Rum Çevreciler, EVRO.KO ve Rum Vatandaşlar İttifakı, açıklamalarda, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’ye yapacağı ziyareti kınayarak, bunu “yasa dışı” olarak nitelendirdi.

OMİRU VE BAKANLARIN MESAJLARI

Alithia gazetesi, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis ve Eğitim Bakanı Kostas Kadis’in, 1974 Barış Harekatı sırasında hayatını kaybedenler için düzenlenen çeşitli etkinliklerde konuşma yaptıklarını yazdı.

Habere göre, Meclis Başkanı Yannakis Omiru, “Aşağı Polemidya” (Binatlı)  Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun ele alınmasında, en azından milli bir uzlaşmanın şekillendirilmesinin yüce ve tarihi bir sorumluluk olduğunu ifade etti.

Kıbrıs sorununun, anlaşmazlıkların değil birlik alanını oluşturması gerektiğini belirten Omiru, çözüm şekli ve içeriğinin, Eylül 2009 Ulusal Konsey toplantısında belirlendiğini de anımsattı.

İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, Limasol’da düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda yeni bir başarısızlık haklarının bulunmadığını ifade etti.

Hedeflerinin, bitmez ve tükenmez bir süreç değil, Kıbrıs sorununun doğru çözümü olduğunu ifade eden Hasikos, “Kıbrıs helenizminin” geleceğini garanti altına alacak bir çözümü arzuladıklarını söyledi.

Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis, Baf’ta düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, vatan için mücadeleler verenlere karşı sorumlu olduklarını belirterek, tarihi hatalarını kabul etmeleri ve bunlardan ders çıkarmaları gerektiğini ifade etti.

Eğitim Bakanı Kostas Kadis ise yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununda yaşayabilir, işlevsel bir çözümü başarmaları için sıkı bir şekilde çalışmaları gerektiğini belirtti.

Kadis, kısa bir süre önce başlayan barışçıl süreç ve elverişli bir ortam içerisinde AB normlarına uyumlu, uluslar arası hukuk ilkelerine dayalı, insan haklarını ve temel özgürlükleri garanti altına alacak bir çözüme ulaşacaklarını umut ettiklerini ifade etti.

ELDİK ASKERLERİ İÇİN DUA

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, 1974 yılında hayatını kaybeden Yunan Alayı (ELDİK) askerleri ve kayıplar için, Baf’a bağlı Malunda’da bulunan “Stavrianakos” kışlasında etkinlik düzenlendiğini yazdı.

Habere göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasaiadis’in de katıldığı etkinlikte, hayatını kaybedenler ve kayıplar için dualar okundu.

Anastasiadis, etkinlik çerçevesinde o dönemde ELDİK’te görev yapan komutan ve subaylara anı plaketi verdi.

Simerini gazetesine göre, ELDİK için düzenlenen etkinlikte, Tamasu ve Orinis Metropoliti İseas, RMMO Komutanı Korgeneral Yeorgios Basiakulis,Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi İlias Fotopulos da yer aldı.

DİĞER ETKİNLİKLER

Haravgi gazetesi, Rum Direnişçiler Derneği, III.Makarios’un ailesi, AKEL, DİKO, EDEK, Çevreciler ve Vatandaşlar İttifakı’nın, 15 Temmuz darbesi ve 20 Temmuz Barış Harekatı’nın kınanması amacıyla 14 Temmuz’da Baf’ta bir etkinlik gerçekleştirdiklerini yazdı.

Habere göre, etkinlik çerçevesinde yapılan konuşmalarda darbe ve Barış Harekatı kınandı.

RUM BAŞKANLIK BİNASI ÖNÜNDE ANTİ İŞGAL ETKİNLİK

Fileleftheros gazetesi, sözde “Özgür Girne Derneği”nin, Rum Başkanlık Sarayı dışında bugün akşam üstü, saat 18:30’da, anti işgal etkinliği düzenleyeceğini yazdı.

Bu etkinliğin, bu akşam Rum Başkanlık Sarayı’nda saat 20:30’da gerçekleştirilecek resmi etkinliğe yanıt niteliğini taşıdığını yazan gazete etkinliğin, yapılacak olan konuşma ve bir muhtıranın onaylanmasının ardından  saat 20:00’de tamamlanacağını belirtti.

Gazete, Demokrasi ve Özgürlüğe ilişkin Anti İşgal Hareketi’nin de aynı saatlerde Rum Başkanlık binası dışında bir protesto etkinliği düzenleyeceğini ve Anastasiadis’e muhtıra vereceğini yazdı.

Habere göre, Başkanlık binasında toplanan kişiler daha sonra anti işgal etkinliği için Ledra Caddesi’ne yürüyecek.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.