1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BARIŞ SUYU
BARIŞ SUYU

BARIŞ SUYU

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Türkiye'den KKTC'ye "Su Temin Projesi" ile gelecek suyu "barış suyu"

A+A-

ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR BAKANI HAMİT BAKIRCI:  "SU, DÜNYANIN VE AYNI ZAMANDA GÜNEY KIBRIS'IN DA SORUNUDUR. BİR ANLAŞMA DURUMUNDA TABİİ Kİ SUYU ONLARLA PAYLAŞABİLİRİZ"

"BU KONUDA ANA VATANIN HER KONUDA OLDUĞU GİBİ DESTEĞİNDEN MEMNUNUZ. BU ŞEKİLDE, ANA VATAN VE YAVRU VATAN İLİŞKİSİNİN EBEDİYETE KADAR GİDECEĞİNİ BİLİYORUZ"

"BİRKAÇ YIL İÇERİSİNDE KKTC'NİN TÜM MERKEZLERİNE SUYU GETİRMİŞ OLACAĞIZ"

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Türkiye'den KKTC'ye "Su Temin Projesi" ile gelecek suyu "barış suyu" olarak adlandırdıklarını belirterek, "Su, dünyanın ve aynı zamanda Güney Kıbrıs'ın da sorunudur. Bir anlaşma durumunda tabii ki suyu onlarla paylaşabiliriz" dedi.

Bakan Bakırcı, AA muhabirine "Su Temin Projesi'ne" ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakırcı, projenin sadece Türkiye için değil hem Güney Kıbrıs Rum kesimi hem de KKTC için önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'den KKTC'ye denizin altına döşenen borularla gelecek suyun asrın projelerinden biri olduğunu ifade eden Bakırcı, "Dünyadaki su rezervlerinin azlığına rağmen herkesin kendi su politikasını oluşturup suyu doğru ve düzenli kullanabilmesi gerekir. Su fakiri, suyu bulamayan bir ülkede bu projenin önemi daha da artmaktadır" diye konuştu.

Bakırcı, Türkiye'den gelecek suyun tarımsal alanda da kullanılmasının KKTC için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, Ada'da suların tuzlanmasından dolayı ağaçları ve bitkileri sulama randımanlarının son yıllarda düştüğünü kaydetti.

"ANA VATANIN HER KONUDA DESTEĞİNDEN MEMNUNUZ"

"Suyu bütün canlılar ve doğa için çok önemli görüyoruz" diyen Bakırcı, "Bu konuda ana vatanın her konuda olduğu gibi desteğinden memnunuz. Bu şekilde, ana vatan ve yavru vatan ilişkisinin ebediyete kadar gideceğini biliyoruz" ifadesini kullandı.

KKTC'de özellikle kırsal kesimlere 8-9 günde bir evlere su verilebildiğine işaret eden Bakan Bakırcı, şunları kaydetti:

"Biz o bölgelere ve turistik bazı bölgelere denizden kullandığımız arıtma suyunu veriyoruz. Hem otelleri hem oradaki köylere takviye yapıyoruz. Bırakın içmeye, dişinizi fırçalamaya bile çeşmeden su kullanmadığınızda tuzlu suyu alıyorsunuz ağzınıza.

Su Temin Projesi'nin önümüzdeki yıl 7 Mart'ta bitmesini planlıyoruz. Hava koşulları izin verirse bitireceğiz. Bitmemesi durumunda bu yılın sonuna doğru bitmiş olacak. Proje sayesinde Türkiye'den yılda 75 milyon metreküp su gelmesi öngörülüyor. Bunun da KKTC'yi yaklaşık 50 yıl idare edecek su olduğu söyleniyor. Biz bu suyun yarısını içme suyu ve kullanma suyu olarak tüm şebekeye vereceğiz. Diğer kalan yarısını ise tarım için kullanmayı düşünüyoruz."

"GELECEK SUYUN YÖNETİLMESİ ÖNEMLİ"

Gelen suyun öncelikli olarak yönetilmesi gerektiğine dikkati çeken Bakırcı, "Gelen suyu mümkün olduğunca kayba uğratmadan hem tarımda hem de şebekelerde kullanma suyu olarak kullanmamız lazım. Suyun gelmesinden daha önemlisi de suyun kullanımını ayarlayabilmek ve tasarrufu sağlayabilmek" ifadesini kullandı.

Bakan Bakırcı, projenin Türkiye ayağının yüzde 90 tamamlandığını belirterek, gelecek günlerde de boruların denizden döşenmesi çalışmalarına geçileceğini söyledi. Projenin KKTC bölümündeki arıtma kısmı tamamlandıktan sonra Ada'nın suya hazır hale geleceğini anlatan Bakırcı, "Birkaç yıl içerisinde KKTC'nin tüm merkezlerine suyu getirmiş olacağız" diye konuştu.

"SUYU, GÜNEY KIBRIS İLE PAYLAŞABİLİRİZ"

Türkiye'den gelecek suyu "barış suyu" olarak adlandırdıklarını ifade eden Bakırcı, "Su, dünyanın ve aynı zamanda da Güney Kıbrıs'ın da sorunudur. Bir anlaşma durumunda tabii ki suyu Güney Kıbrıs ile paylaşabiliriz. Paylaşmamamız için hiçbir sebep yok. Paylaşmak Türk insanının genetiğinde olan bir şeydir" dedi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.