1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. "BARIŞ SUYU KKTC'NİN CAN SUYU OLACAK"
"BARIŞ SUYU KKTC'NİN CAN SUYU OLACAK"

"BARIŞ SUYU KKTC'NİN CAN SUYU OLACAK"

Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan, KKTC'deki üniversitelerde başta Türkiye'den olmak üzere Azerbaycan, ABD, Rusya, İngiltere, Irak ve İran gibi toplam 90 ülkeden öğrencinin öğrenim gördüğünü söyledi.

A+A-

MİLLİ EĞİTİM, GENÇLİK VE SPOR BAKANI ATASAYAN: "KIBRIS'TAKİ ÜNİVERSİTELERDE BAŞTA TÜRKİYE'DEN OLMAK ÜZERE AZERBAYCAN, ABD, RUSYA, İNGİLTERE, IRAK VE İRAN GİBİ TOPLAM 90 ÜLKEDEN ÖĞRENCİ BULUNMAKTADIR"

"BU DEV PROJEYLE (SU TEMİN PROJESİ) 106.3 KİLOMETRELİKBİR HATTAN YILDA 75 MİLYON METREKÜP SU KKTC'YE İLETİLECEKTİR"

Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan, KKTC'deki üniversitelerde başta Türkiye'den olmak üzere Azerbaycan, ABD, Rusya, İngiltere, Irak ve İran gibi toplam 90 ülkeden öğrencinin öğrenim gördüğünü söyledi.

Atasayan, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneğince İlci Otel'de düzenlenen "2013 Kuzey Kıbrıs'ta Geleceğin Planlanması" Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, KKTC halkı olarak Türkiye gibi bir anavatana sahip olmanın getirdiği değerlerin farkında olduklarını belirtti.

Türkiye ve KKTC ilişkilerinin yaşamsal, kararlı ve istikrarlı olduğuna dikkati çeken Atasayan, iki ülke ilişkilerinin çıkara dayalı olmadığını ifade etti.

Kalkınmada öncelikli alanlar olarak seçilen eğitim ile turizmin yanı sıra sağlık, ulaştırma, basın ve haberleşme sektörlerinde yapılan yatırımların artarak devam ettiğini dile getiren Atasayan, bu yatırımların Kıbrıs halkının gücünü geliştirdiğini kaydetti.

Atasayan, kalkınmaya öncülük eden en önemli sektörünün eğitim olduğuna işaret ederek, adanın yükseköğretim imajının güçlendirilmesi için üniversitelerin altyapı ve imkanlarının her geçen gün geliştiğini anlattı.

Kıbrıs için "eğitim adası" unvanının kullanılmasının övünç kaynağı olduğunu belirten Atasayan, Kıbrıs'taki üniversitelerde çok çeşitli fakültelerde eğitimler verildiğini ifade etti.

Atasayan, yükseköğrenim, ülkenin rekabet edilebilirlik yeteneğinin geliştirilmesine ve ekonomisine büyük kaktı sunduğuna işaret ederek, "Kıbrıs'taki üniversitelerde başta Türkiye'den olmak üzere Azerbaycan, ABD, Rusya, İngiltere, Irak ve İran gibi toplam 90 ülkeden öğrenci bulunmaktadır. Bu ülkelerden gelen her öğrenci birer kültür elçisi olarak Kuzey Kıbrıs tanınması ve tanıtılmasını açısından önemlidir" diye konuştu.

"BARIŞ SUYU KKTC'NİN CAN SUYU OLACAK"

Türkiye'nin KKTC ile ekmeğini paylaştığını, canını feda ettiğini ve bugün de suyunu paylaştığını söyleyen Atasayan, "asrın projesi" olarak tanımlanan Türkiye'den borularla taşınacak KKTC'ye Su Temin Projesi hakkında ise şunları kaydetti:

“Çünkü barış suyu asrın projesidir, bir ülkenin tohumlarının yeniden yeşermesidir. Barış suyu aslında yıllardır özlenen barışı sağlayacak bir mucizedir. Bu dev projeyle 106.3 kilometrelik bir hattan yılda 75 milyon metreküp su KKTC'ye iletilecektir. Proje gerçekleştiğinde KKTC 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak bir kaynağa sahip olacaktır. Bu projenin sulayacağı 4 bin 824 hektarda yapılacak sulu tarımla ülkenin ekonomik kalkınmasına büyük kaktılar sağlayacaktır. Barış suyu KKTC'nin can suyu olacaktır."

Çalıştayda, "Hayalden gerçeğe, Türkiye'den KKTC'ye getirilen su",

"Kuzey Kıbrıs'ın uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde lojistik destek sağlanması",

"Kıbrıs müzakerelerinde hidrokarbon dinamiği: Fırsatlar ve tehditler" ve

"KKTC'nin siyasal yapısı, çıkmazları ve çıkışı yolları'' konularında akademisyenler tarafından sunumlar yapılacak.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.