1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BARZANİ’NİN PARTİSİ ZAFER İLAN ETTİ
BARZANİ’NİN PARTİSİ ZAFER İLAN ETTİ

BARZANİ’NİN PARTİSİ ZAFER İLAN ETTİ

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nde önceki gün yapılan seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre Mesut Barzani’nin partisi KDP zafer elde etti. Goran Hareketi ise sürpriz yaparak ikinci oldu.

A+A-

Kuzey Irak’ta parlamento seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre Mesut Barzani’nin başkanı olduğu KDP oyların büyük bölümünü alıp zaferini ilan ederken KYB’den kopan ve ikinci kez seçimlere giren Goran (Değişim) Hareketi, sürpriz yaparak Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin lideri olduğu KYB’yi 3 puan geride bırakarak ikinci parti oldu. İlk sonuçlara göre KDP bölge genelinde yüzde 47, Goran yüzde 17,62, KYB yüzde 14,57 İslami Birlik Partisi yüzde 8,75, İslam Toplumu (Komala) yüzde 5,35, aralarında PKK’nın Kuzey Irak uzantısı PÇDK’nın da yer aldığı 24 partinin aldığı toplam oy oranı ise yüzde 6,28 olarak belirlendi. KYB’nin kalesi olarak gösterilen Süleymaniye’de ise Goran fark atarak oy oranını arttırdı ve yüzde 50.1’e ulaştı. Bu kentte KYB ikinci, KDP ise üçüncü parti oldu.

Erbil ve Dohuk bölgesinde ise KDP ezici bir farkla birinci parti olarak yerini korurken İslami Birlik ikinci, KYB ise üçüncü parti oldu.

Katılım yüzde 73
Irak Yüksek Seçim Kurulu (IYSK) Başkanı Serbest Amedi, Kürt bölgesinde seçimlere katılım oranını yüzde 73 olarak açıkladı. Erbil’de düzenlediği basın toplantısında seçim sonuçlarına ilişkin blgi veren Amedi, 2 milyon 818 bin 699 kayıtlı seçmenin bulunduğu seçim sonuçlarının birkaç gün içinde açıklanacağını söyledi. Bölge genelinde KDP, Süleymaniye’de ise Goran zaferini ilan etti. Sandıkların açılması ile birlikte Erbil ve Dohuk’ta KDP, Süleymaniye’de ise Goran taraftarları sokaklara dökülerek sevinç gösterileri yaptı ve zafer halayı çekti.

Süleymaniye’de birinciliği Goran’a kaptıran KYB’de hayal kırıklığı yaşanıyor. KYB ilk kez lideri Celal Talabani’nin yokluğunda seçimlere katıldı. Talabani, 9 ay önce geçirdiği beyin kanaması nedeniyle Almanya’daki bir hastanede halen tedavi görüyor.

KDP’nin koalisyon için tercihi KYB
Bölgede hükümet kurulmasına yönelik senaryolar yapılmaya başlandı. KDP’nin hükümeti kurabilmesi için 111 sandalyeli parlamentoda 57 sandalyeye ulaşması gerekiyor. Bu kapsamda ilk etapta KYB ile hükümeti kurmayı deneyecek. KYB ile yapılacak görüşmelerde sonuç alınmaması halinde Goran’la görüşmelere geçilecek.

Goran’la da anlaşmaya varılamaması halinde KDP, parlamentodaki tüm partilerle “Toplumsal Uzlaşı Hükümeti” kurmayı deneyecek. Ancak KDP’nin hükümeti KYB ile kurmaya yönelik dolaylı mesajlar veriyor. KDP’li yetkililer, “KYB’yi gözardı edemeyiz, yerde bırakmayız” mesajı veriyor. KDP’nin hükümeti Goran’la kurmasına şimdilik ihtimal verilmiyor. Zira Goran seçim kampanyası süresince KDP ve KYB’yi demokrasi dışı yöntemlere yönetmekle suçlamış, iki partinin yolsuzluk yaptıklarını ve bölgeyi aile şirketi gibi yönettiklerini söylemişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.