1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. BAŞ AĞRISI BEYİN KANAMASI İŞARETİ OLABİLİR
BAŞ AĞRISI BEYİN KANAMASI İŞARETİ OLABİLİR

BAŞ AĞRISI BEYİN KANAMASI İŞARETİ OLABİLİR

Ani başlayan ve uzun süren şiddetli baş ağrısında akla gelmesi gereken ihtimallerden biri de beyin kanamaları.

A+A-

Sinsice yaklaşan ve istenmeyen sonuçları beraberinde getiren beyin kanamalarının belirtilerine karşı uyanık olmak gerektiğini söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ömür Kasımcan, “Uzun süreli, ilaçlarla geçmeyen ve günlük aktiviteyi etkileyen baş ağrıları varsa kesinlikle bir uzmana başvurulmalı” dedi.

Yüksek tansiyon ya da anevrizma (beyin damarlarındaki baloncuk) gibi bir nedene bağlı olarak yırtılması ya da hasar görmesi sonucu ortaya çıkan kanamalar, beyin zarları arasında olabileceği gibi beyin dokusunun içine de olabilir.

 

Beyin kanaması olan bir kişide ne tür belirtiler ortaya çıktığına değinen Dr. Kasımcan, subaraknoid kanamada öncü belirtinin aniden ortaya çıkan ve kişinin daha önce hiç tanımlamadığı, şiddetli baş ağrısı olduğunu söyledi. Bazen bu baş ağrısına vücudunun bir tarafında güçsüzlük, sara nöbeti, şuur kaybı gibi bulguların da eşlik edebildiğini vurgulayan Kasımcan, “Bu tür bulguların olduğu hastalarda baş ağrısı şikayeti göz ardı edilmemeli. Bir beyin cerrahisi uzmanına başvurulmalı” uyarısında bulundu. 

İKİNCİ KEZ KANAMA RİSKİ VAR

Beyin kanamasına ameliyat veya endovasküler girişimle müdahale edildiğini belirten Dr. Kasımcan, beyin kanaması nedeniyle ameliyat olmuş bir hastanın dikkat etmesi gereken noktaları; “ Bir kere beyin kanaması geçiren hasta ikinci bir kanama için her zaman normal bir insana göre daha yüksek risk taşır. Eğer ilk kanamaya yönelik gerekli tedavi uygulandıysa ve takiplerinde problem yoksa genel olarak tekrar kanama beklenmez. Yine de bu hastalarda belirgin tekrarlayan baş ağrıları olduğunda takip eden hekimlerine başvurmaları uygun olacaktır. Bununla beraber yüksek tansiyon, sigara, doğum kontrol hapları, beyin kanamaları açısından risk oluşturur. Ayrıca gebelik de kafa içi basıncı artırdığı için kanamaya yatkın hastalarda riski artırır” şeklinde özetledi.

BEYİN KANAMALARI ÖNLENEBİLİR Mİ? 

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ömür Kasımcan’ın verdiği bilgiye göre, yüksek tansiyon hastasıysanız, tansiyonunuzu kontrol altında tutmak, ailenizde anevrizma ya da beyin damarlarında sorun öyküsü var ve sizde de baş ağrısı mevcutsa bir hekime başvurmak, beyin kanaması riskini azaltmak için atılması gereken en doğru adımları oluşturuyor.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.