1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. BAŞ AĞRISI ÇEKENLER DİKKAT!
BAŞ AĞRISI ÇEKENLER DİKKAT!

BAŞ AĞRISI ÇEKENLER DİKKAT!

Baş ağrısı gece uyandırıyorsa dikkat!

A+A-

Sıkça görülen baş ağrıları çoğu zaman masumdur; ancak gece uykudan uyandıran baş ağrısı tehlike işareti olabilir

Doç.Dr. Cahide Topsakal "'Toplumdaki baş ağrılarının yüzde 50’si stres baş ağrısıdır. Bu kadar stres yaşıyorsa hasta o kuşkuyu başından atsın diye bile beyin MR’ı çektirmek gereklidir. Ağrı, ense kökünden başlar başın arkasından yukarı çıkar ve tepede düğümlenir. Bazı insanlar ağrıyı geçirmek için kafalarını eşarpla sıkarlar. Başarılı olabilir ama sadece stres tipi baş ağrılarında etkilidir. Gerginliğe bağlı ense kasları fazla kasılabilir.  Stresli olanlarda bir miktar baş dönmesi de tarif edilebilir. Kasılma aynı zamanda çok ağrılı olan saçlı deriyi ve galea denen alttaki ağrılı bağ dokusunu da gereceği için hasta ağrıyı ensede şiddetli duyar. Ilık banyo stresi alacağı ve kasları gevşeteceğinden işe yarar.

Ancak stres baş ağrısı ısrar ediyorsa ve kas gevşetici, ılık banyo işe yaramıyorsa ve üç haftadır devam ediyorsa o zaman anti depresana da başlamak lazım. Anti depresan her zaman depresyondaki insana verilmez, birçok kez gerginliği azaltmak için de verilir. Bir anti depresan altı aydan kısa kullanılmaz. Gerekirse bir altı ay daha kullanılabilir. İyi geldiğini ilk ayda gören hasta yanlışlıkla hemen ilacı kesiyor ve o zaman ne yazık ki geri dönüşler başlıyor. O yüzden hastaya ilacı verdiğinde kendini iyi hissetse bile ilacı kesmemesi gerektiğini söylemek lazım. Yoksa eskisinden daha kötü olabilir'' dedi.
 
GECE UYANDIRAN BAŞ AĞRISI=TÜMÖR

Topsakal "Bizi korkutan baş ağrısı genellikle beyin içinde yer kaplayan lezyonlara bağlı olanlardır. Kanama, su toplaması, tümör, kist, enfeksiyon, ödem kendini baş ağrısı olarak gösterebilir. Bu baş ağrıları genellikle yaygındır. Bütün başa yayılır. İlaçla kolay geçmez. En önemlisi gece uykudan uyandırır. Gece uykudan uyandıran baş ağrısı yüzde doksan eşittir beyin tümörü. Hiçbir psikolojik baş ağrısı gece uyandırmaz. Hastaya yönelttiğimiz en önemli soru budur. Anevrizma taşıyan kişilerde bazen sadece baş ağrısı olur. Kanaması gerekmez. İlerlediği durumlarda tek başına kalmaz, yanına mutlaka fışkırır tarzda kusma eklenir. İlerleyen durumlarda kol bacakta felçler, uyuşmalar, karıncalanmalar, hatta nöbet eklenebilir. Nöbetler ya tüm vücutta kasılma şeklinde ya da bir kol yada bacakta sıçrama şeklinde olabilir. Kol ve bacağa ani gelip geçen uyuşma da olabilir. Kötü koku alma, garip sesler duyma, kıvılcımlar görme ve geçici şuur kayıplarıyla birlikte baş ağrısı olduğunda beyinde bir şey olduğundan şüphelenebiliriz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.