1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. "BAŞ AĞRISI ERKEKLERDE DAHA TEHLİKELİ"
"BAŞ AĞRISI ERKEKLERDE DAHA TEHLİKELİ"

"BAŞ AĞRISI ERKEKLERDE DAHA TEHLİKELİ"

"Baş ağrısı erkeklerde daha tehlikeli"

A+A-

Trakya Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.  Dr. Yahya Çelik, ''Kadınlarda baş ağrısı olduğunda korkmuyoruz. Erkekler baş  ağrısı şikayetiyle çok az geliyor ve gelenlerin çoğunda önemli sorunlar tespit  ediyoruz'' dedi.
 
Çelik, Edirne Belediye Başkanlığı Sağlık İşleri Birimi tarafından  düzenlenen halk sağlığı bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de  baş ağrısının toplumda görülme sıklığının yüzde 70 ile 90 arasında olduğunu  belirtti.
Baş ağrısı olmayan insanın parmakla gösterilecek kadar az olduğunu  vurgulayan Çelik, her insanın hayatının bir bölümünde baş ağrısı ile karşı  karşıya kalabileceğini aktardı.
 
Baş ağrılarından en önemlisinin migren olduğunu ifade eden Çelik,  konuşmasına şöyle devam etti:
 
''Migrenin zorlayıcı, bulantılı, zonklayıcı bir ağrısı var. Genellikle  kadınlarda görülüyor; açlık, adet dönemi, uykusuzluk, sigara kullanımı, bazı  yiyecekler gibi tetikleyici faktörlere de sahip. Kadınlarda görülme oranı yüzde  20. Oldukça yüksek bir rakam. Erkeklerde yüzde 10. Kadınlarda daha çok gözüküyor.  Kadında baş ağrısı görüldüğünde normal kabul ediyoruz, korkmuyoruz açıkçası.  Erkekler baş ağrısı şikayetiyle çok az geliyor ve gelenlerin çoğunda önemli  sorunlar tespit ediyoruz. Baş ağrısı dışında başka hastalıkları var mı bunu  tespit etmeye çalışıyoruz. Baş ağrısı ne zamandan beri var? 15 yıldır baş ağrım  var diyenden korkmuyorum. 3 aydır baş ağrısı olandan daha da korkuyorum. Kronik  ise korkmuyoruz ama ani başlayan baş ağrısından korkuyoruz. Ne kadar sürüyor  ağrı? Ağrının süresine göre ağrıyı sınıflandırabiliyoruz.''
 
Diğer bir baş ağrısı şeklinin de gerilim tipi baş ağrısı olduğuna  dikkat çeken Çelik, gerilim tipi baş ağrısının genellikle öğleden sonra  şakaklardan başladığını ve uzun sürdüğünü belirtti.
 
 Çocuklarda da baş ağrısının önemli olduğunu vurgulayan Çelik,  ''Çocuklar baş ağrısını çok farklı bir biçimde dile getiriyorlar. Karnım ağrıyor,  başım dönüyor, bulantım var gibi. Çocukluk çağındaki bireylerde ve yaşlılarda baş  ağrısından çok korkuyoruz'' ifadelerini kullandı.
 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.