1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BAŞBAKAN SİBER'DEN YANGIN HELİKOPTERİ AÇIKLAMASI
BAŞBAKAN SİBER'DEN YANGIN HELİKOPTERİ AÇIKLAMASI

BAŞBAKAN SİBER'DEN YANGIN HELİKOPTERİ AÇIKLAMASI

Başbakan Siber, orman yangınlarına karşı yangın söndürme helikopteri kiralanması için konsensüs sağlandığını ve resmi girişimlere başlandığını açıkladı. Siber, yakın geçmişte yangın felaketinin yaşandığı Yeşilırmak bölgesinde 4 tane yangın emniyet şeridi

A+A-

“YANGIN HELİKOPTERİ KİRALANMASI İÇİN RESMİ GİRİŞİMLER BAŞLATILDI”

BAŞBAKAN SİBER, ORMAN YANGINLARI, GIDA GÜVENLİĞİ VE ARAZİ KİRALAMALARI KONULARINDA AÇIKLAMALAR YAPTI

Başbakan Siber, orman yangınlarına karşı yangın söndürme helikopteri kiralanması için konsensüs sağlandığını ve resmi girişimlere başlandığını açıkladı. Siber, yakın geçmişte yangın felaketinin yaşandığı Yeşilırmak bölgesinde 4 tane yangın emniyet şeridi oluşturulacağını bildirdi.

Siber, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde basına yaptığı açıklamada, orman yangınları, gıda güvenliği ve geçmiş hükümetlerin kararlarıyla arazi kiralamaları konularında açıklamalar yaptı.

Başbakan Siber, ülkede çok kötü bir çevre felaketi yaşandığını, yeşilin her ülke için önemli olduğunu ancak Kıbrıs gibi yeşili zaten az olan küçücük yerlerde çok üzücü sonuçlar doğurduğunu belirtti.

Yeşilırmak’taki yangında, yeşillerin küle dönmesinin, kararmasının herkesi üzdüğünü belirten Siber, bu olayda toplumun hassasiyetini, insanların ülkeyi ne kadar çok sevdiğini gördüklerini ifade etti.

Siber, bu tür felaketler yaşanmaması için neler yapılabileceğini ve olayın meydana gelmesi halinde de teknik bilgiler ışığında yapılacak çalışmaları değerlendirdiklerini söyledi.

YANGIN EMNİYET ŞERİTLERİ

Bu tür çevre felaketlerinde etkin, kısa zamanda olayları yönlendirebilecek bir kriz yönetimi oluşması için çalışmalar yaptıklarını belirten Siber, “Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’yla birlikte bölge bölge yangın emniyet şeritlerini yeniden planladıklarını ve bu konuda Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan da destek aldıklarını” söyledi.

YEŞİLIRMAK’A 4 YANGIN EMNİYET ŞERİDİ

Siber, Yeşilırmak bölgesi için yapılan çalışmayı da harita üzerinden göstererek bu bölgeye 4 yeni yangın emniyet şeridi eklediklerini ve önceden var olanların da genişletilmesi kararı aldıklarını anlattı.

Yangın emniyet şeritlerinin güvenlik açısından çok önemli olduğuna işaret eden Siber, “Yeşilırmak yangını yüksekte olduğundan ancak helikopterle ulaşılabilirdi. Halbuki bu emniyet şeritleri yeterli genişlikte ve miktarda olsaydı yangın bu kadar büyümeden önlem alınabilecekti” dedi.

“KARAR HELİKOPTER KİRALANMASI”

Siber, yangın helikopterine ihtiyaç olduğunun bilinciyle birçok fizibilite çalışması yaptıklarını, satın almak veya kiralamak konusunda bilirkişilerle değerlendirmeler yaptıklarını ve helikopterin aylık bakımıyla kirasının neredeyse eşdeğer olduğunu öğrendiklerini söyledi.

Yapılan incelemeler sonrasında yangın riski yüksek olan yaz ayları süresince helikopter kiralanması konusunda konsensüs sağlandığını ve resmi girişimleri başlattıklarını dile getiren Siber, somut adımlar atıldığında konuyla ilgili kamuoyuna bilgi vereceklerini kaydetti.

“TEK BİR İZMARİT BİLE CİNAYET OLABİLİR”

Bireylerin ülkeyi korumaması halinde hiçbir hükümetin koruyamayacağını belirten Siber, çevre konusunda bireylere büyük görevler düştüğünü araba camından tek bir izmarit atmasının bile ülke için cinayet olabileceğini belirtti.

“ZİRAİ İLAÇLAR REÇETEYLE SATILACAK”

Gıda güvenliği konusuna değinirken “Manavdan aldıklarımızı gönül rahatlığıyla tüketebilir miyiz? Dün bir sağlıkçı olarak hayır diyordum, şimdi de Başbakan olarak hayır diyorum” şeklinde konuşan Siber, önceki hafta zirai ilaçların reçeteyle satılması için tüzük geçirdiklerini hatırlattı ve bu tüzük çerçevesinde yaptıkları çalışmaları anlattı.

Siber, hazırlanan tüzüğün, bitkisel ürünlerin üretimden pazarlanmasına kadarki süreçte, yani tarladan sofraya sağlıklı olmasını sağlamayı amaçladığını belirterek, kontrolsüz kullanılan her türlü ilacın zehir etkisi yaratabileceğine dikkat çekti.

“Tarım Dairesi’nin, Sağlık Bakanlığı’nın ve birçok kurumun yetki ve sorumlulukları var. Artık ziraat mühendisleri reçete yazacak. Zirai ilaç satan yerlerde 4 nüsha şeklinde reçeteler olacak, mühendis detaylı yazacak, ilacın nasıl kullanılacağını belirtecek” diyen Siber, üreticinin ürününde normal limitlerin üzerinde zehir tespit edilirse imha edileceğini söyledi.

Siber, reçete yazabilecek ziraat mühendislerine de belgeler verileceğini ifade ederek “Toplum sağlığında yarın geçtir” dedi.

“ARAZİ KİRALAMALARINDA HATA OLMAMALI”

Başbakan Siber, geçmiş dönemde alınan 550 bakanlar kurulunu incelediklerini yineleyerek, arazi kiralamalarının, Turizm Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, YAGA gibi çeşitli mercilerden yapılabilmesinin karışıklığa yol açtığını söylediğini anımsattı.

Yaptıkları tetkiklerde yeni bir turizm yatırımı için kiralanan arazinin, bir kısmının sahil/kumsal diğer kısmının da başkasının tapusunda olduğunu tespit ettiklerini belirterek, bundan sonraki hükümete bu konuda çok iş düştüğünü vurguladı.

Başbakan Siber, devletin ve kurumlarının itibarlarının “tamam hata yaptık” denilerek sağlanamayacağını belirterek, kimin hangi konuda görüş verebileceğinin önceden tespit edilmesi gerektiğini kaydetti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.