1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BAŞBAKAN YARDIMCISI DENKTAŞ, GÜZELYURT SİVİL TOPLUM PLATFORMU’YLA TOPLANTI YAPTI
BAŞBAKAN YARDIMCISI DENKTAŞ, GÜZELYURT SİVİL TOPLUM PLATFORMU’YLA TOPLANTI YAPTI

BAŞBAKAN YARDIMCISI DENKTAŞ, GÜZELYURT SİVİL TOPLUM PLATFORMU’YLA TOPLANTI YAPTI

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş...

A+A-

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş “Çözümü herkes ister, herkes de masaya kendi aklındaki çözümün geleceğini düşünür, fakat bu hidrokarbon meselesi her türlü hakkın önüne geçmiştir... En son ortaya çıkacak metinde 1960 ortaklık cumhuriyetindeki haklarımızı bile alamayabiliriz” dedi.

Denktaş “O zaman ben de çıkar ‘reddedin’ diye konuşurum...” diyerek en büyük korkusunun Annan Planı dönemindeki gibi yine “toz toprağın içinde bir bağrışmayla” oy vermeye gidilmesi olduğunu söyledi.

Denktaş, “Bu sefer maalesef benim, bir anlaşmanın referanduma götürülüp götürülmeyeceği konusunda da şüphelerim var” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Denktaş, Güzelyurt Sivil Toplum Platformu ile Güzelyurt bölgesinin sorunlarının ele alındığı toplantıda biraraya geldi.

Dün akşam Güzelyurt Sivil Toplum Platformu’nun daveti üzerine ilk önce BEL-SEN’i ziyaret eden Denktaş, daha sonra aynı lokalindeki toplantıda Platform’a bağlı sektör temsilcileriyle görüştü.

Denktaş’a DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz, DP-UG Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Erol Aktoprak ve MYK üyesi Hüda Hüdaverdi eşlik ederken, toplantıda DP-UG Güzelyurt İlçe Başkanı Türkay Tokel, Güzelyurt Kaymakamı Doğan Bağkur ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar ve ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü yetkilileri de hazır bulundu.

ÖZDEŞ

Sivil Toplum Platformu adına konuşan Platform Sözcüsü Şinasi Özdeş toplantıdan amacın özellikle Güzelyurt bölgesi ve çevresinin ihmal edilmişliğini bir kez daha en yetkili kişilere anlatmak olduğunu söyledi.

Özdeş, Güzelyurt’ta hayatın ne şekilde devam edeceğinin bilinmesi, müzakere masasında her dönem pazarlık konusu olan Güzelyurt bölgesinin yeniden gündeme gelip gelmeyeceğini Başbakan Yardımcısı’ndan duymak istediklerini söyledi.

Güzelyurt’ta sorunların çözülmeyişinin ana nedeninin çözümsüzlük ve belirsizlik olduğunu kaydeden Özdeş, iç ve dış göçler sonucu bölge nüfusunun 30 binden 25 bine düştüğünü, okulların hepsinde öğrenci sayısında azalma olduğunu vurguladı.

Narenciye Yasası’na gerek duyulduğunu ve narenciyedeki sorunları artık bilmeyen yetkili kalmadığını anlatan Özdeş, bu konuda 10 yıllık bir master planı beklediklerini de dile getirdi.

Özdeş, bölgeye yatırım yapılamamasından kaynaklı işsizlik sorunu bulunduğuna da işaret ederek, hükümet tarafından yatırımcılara sağlanacak avantajlarla bu işsizliğin önüne geçilebileceğini kaydetti.

Bölgenin “Özel Koruma Bölgesi” ilan edilmesi ve korumaya alınmasının gerekliliğine işaret eden Özdeş, bölge insanından vergi istenmemesi, aksine teşvik verilmesi gerektiğini savundu.

Gençlere konut yapılması, arsa dağıtıp kredi imkanı sağlanıp bölgede kalmalarının teşvik edilmesi gerektiğini de kaydeden Özdeş, gençlere kırsal kesim arazileri talebi yapıldığında yetkililerden “burası kırsal bölge değil” yanıtı aldıklarını söyledi.

Bir master planı çerçevesinde LAÜ ile ODTÜ’nün bölgeye entegrasyonunun sağlanması gereğine de işaret eden Özdeş, Güzelyurt’a tam donanımlı bir hastane yapılmasının aciliyetine de değindi. Özdeş, ülkedeki 8 bin kanser hastasının 2 bin 500’ünün Güzelyurt bölgesinde bulunduğunu hatırlattı ve bunun yanında böbrek, tansiyon, şeker hastalarının da bulunduğunu fakat iğne yapacak bir hastane olmadığını söyledi.

Esnafla ilgili yasanın acil olarak hazırlanıp Meclis’e sunulması, esnaf birliklerinin bir federasyon çatısı altında birleştirilmesi gerektiğini de söyleyen Özdeş, konuşmasında DP’nin seçim bildirgesinden örnekler de verdi.

DP Seçim Bildirgesi’nde yer alan “Resen vergi tarih oluyor”, “Güzelyurt esnafı 5 yıl süreyle gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutuluyor”, “Güzelyurt’a hastane yapılıp, bölge halkının Lefkoşa’ya gitme sorunu ortadan kalkacak”, “Güzelyurt’ta yaşayan kamu görevlilerinin yaşadığı bölgede açılacak kamu dairelerine aktarılması yapılacak”, “Gençlerimiz ev sahibi oluyor. İlçe sınırları içinde ilk konut sahibi olacak gençlerimize maliyet bedelleri üzerinden %10 geri ödeme yapılıyor. Göç etmeleri engellenerek, kendi bölgelerinde ev sahibi olmaları sağlanıyor” maddelerini hatırlatan Özdeş, seçim bildirgesinde yazanların henüz hayata geçmediğini söyledi.

ÖZÇINAR

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar da Güzelyurt bölgesinde kırsal kesim arsa dağıtımı dışında bırakıldığını fakat bundan sonra yeni bir girişimi konut projeleriyle hayata geçirmek gerektiğini söyledi.

Yeni evler yapılmasının esnafa da iş yaratacağını kaydeden Özçınar, kaynak dönüşümünün bu şekilde sağlanabileceğine işaret etti.

Özçınar yeni bir üniversite planlaması olacaksa bunun Güzelyurt bölgesinde düşünülmesi ve büyümeyi hedeflerken planı doğru yapmanın önemine işaret ettiği konuşmasında, bölge konusunda karamsar olunmaması gerektiğini de ekledi.

Özçınar, planlama, proje ve eylem planıyla belli menfaatler ve teşvikler sağlanmasının Güzelyurt’taki mevcut altyapıyı da kullanmaya olanak sağlayacağını kaydetti.

Özçınar’ın konuşmasının ardından sektör temsilcileri de sorunlarını dile getirdi.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş sözlerine DP’nin seçim bildirgesinde yazılı her şeyin arkasında olduklarını söyleyerek başladı ve tüm maddelerin tek başına iktidar olunması durumunda 5 yıl içinde hayata geçirilmesinin planlandığını ifade etti.

Seçimlerin yaz aylarında yapılmasının yanlış olduğunu dile getiren Denktaş, daha milletvekilleri yemin eder etmez karşılarında ders yılı başına sorunlarla giren okulları bulduğunu, turizm ve tarımda planlamalar yapılamadığını anlattı.

“YANGIN SÖNDÜRME YAPACAĞIZ”

Ocak ayından itibaren hükümetin de bir toparlanma sürecine girdiğini kaydeden Denktaş, hem geleceğe yönelik reform yasaları yapılması, hem de turizm, eğitim, narenciye ve esnaf gibi konularda “yangın söndürme” yapılması gerektiği söyledi.

Sektörlerdeki yangının söndürülse dahi bir hasar bırakacağının altını çizen Denktaş, zamana ihtiyaç duyulduğunu, hükümetin 7. ayında “Bu yazdıklarınız nerede” denmesinin hem DP-UG’ye, hem de hükümete haksızlık olduğunu ifade etti.

ODTÜ’ye ulaşım ve öğrenci taşımacılığı konusunda da konuşan Denktaş, şoförlerin krediyle araç alıp 24 saat üniversite öğrencisi taşımasının daha fazla para kazandıracağını söyledi.

Denktaş, halkın 1974 yılından sonra rahat yaşamaya alıştığını belirterek, “Özel Bölge”nin çok haklı bir talep olduğunu, öğrencilerin sosyal ve kültürel etkinliklere katılabileceği yerler için öğrencilerin ihtiyaçlarının belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

“BÖLGEYE BİR HASTANE ŞART”

Güzelyurt çöplüğü konusunda belediyenin çalışmalarının sürdüğünü de söyleyen Denktaş, bölgeye bir hastanenin şart olduğunu da belirtti.

Denktaş, “Sığınak Fonu”nun Maliye’ye devredilirken, fonun Güzelyurt’a kurulacak hastanede kullanılması kararının Meclis’te alındığını ifade ederek, hastanenin yapılamama sebebinin “Lefke’ye mi, yoksa Güzelyurt’a mı” kavgası olduğunu anlattı.

“SİZ KAVGAYA DEVAM EDERSENİZ PARA BİR YERLERE HARCANIR”

Denktaş, “Siz Güzelyurt mu, Lefke mi diye kavga etmeye devam ederseniz, yarın bu para 13. maaşlara falan bir yerlere harcanır, siz de hastane diye bağırmaya devam edersiniz” şeklinde konuştu.

Serdar Denktaş, Güzelyurt ve İskele’nin ilçe yapılırken, seçim bölgesi olarak Gazimağusa ve Lefkoşa’dan ayrılmasını da “geçmişte yapılmış büyük bir hata” olarak niteledi.

GENÇLERE KONUT

Gençlere konut için kredilendirme konusunda 2-3 haftaya kadar sonuç alınmasının beklendiğini söyleyen Denktaş, kırsal bölgede KKTC’li işadamlarına evler yaptırılıp gençlerin kira öder gibi ev sahibi olmalarının sağlanacağını ifade etti.

Kentsel dönüşümün de kendi planlarında olmadığını fakat yapılabileceğini dile getiren Serdar Denktaş, ilk konut alacak gençlerin tapu harçlarının da % 6’dan yüzde %3’e düşürüleceğini bildirdi.

Denktaş, yatırımcıların bölgeye yönlendirilmesine devam edildiğini kaydederek, buna karşın yatırımcıların Güzelyurt’a gelip gördükleri manzaranın pek iç açıcı olmadığını dile getirdi.

TARIMA DAYALI SANAYİ

İşsizliğin yatırımlar arttıkça düzeleceğini belirten Denktaş, Kalkanlı’da Cypfruvex arkasında yeni sanayi bölgesiyle tarıma dayalı sanayinin hayata geçirileceğini de bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Denktaş, portakalın değerlendirilmesi açısından ülkeye gelen turistlere taze sıkılmış portakal suyunun ikramı yapılmasıyla yılda 4-5 bin ton portakalın eritilebileceğine dikkat çekti ve portakalın iç piyasada değerlendirilmesinin doğru olacağını fakat dışa pazarlanmadığı müddetçe muvaffak olunamayacağını bildirdi.

Kamu Görevlileri Yasası’nda büyük oranda bir mutabakata sahip olunduğunu da hatırlatan Denktaş, kısa süre içinde yasanın Meclis’ten geçeceğini, milletvekillerinin ilk kez bir yasayı “önce geçirip sonra tartışmayacağını, ilk önce tartışıp sonra geçirmiş olacağını” söyledi.

KIBRIS SORUNU... “BİR YIL İÇİNDE BİR ANLAŞMA METNİ ŞEKİLLENEBİLİR”

Güzelyurtlularla buluşmasında Kıbrıs sorununa da değinen Serdar Denktaş, Kıbrıs konusunda henüz tutanaklarda bir şey olmadığını kaydederek, açıklanan ortak metin ve dış güçlerin açıklamalarına bakıldığı zaman bir yıl içinde bir anlaşma metninin şekillenebileceğinin görüldüğünü söyledi.

Yeni planın “Annan Planı’nın iyileştirilmiş hali” olarak ortaya çıkacak olmasından dolayı, düz mantıkla hareket edildiğinde Güzelyurt’un yine verilecekler arasında olacağının görüldüğünü söyleyen Denktaş, yatırım yapılmayan her yerin kaybedilmesinin göze alınması gerektiğini söyledi.

Devlet olarak bölgeye sahip çıkmanın bu yükü hafifleteceğini kaydeden Denktaş, hükümetin de bu konuda aktif olması gerektiğini ifade etti.

“1960’TAKİ HAKLARIMIZI BİLE ALAMAYABİLİRİZ”

Denktaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çözümü herkes ister, herkes de masaya kendi aklındaki çözümün geleceğini düşünür, fakat bu hidrokarbon meselesi her türlü hakkın önüne geçmiştir... En son ortaya çıkacak metinde 1960 Ortaklık Cumhuriyeti’ndeki haklarımızı bile alamayabiliriz. O zaman ben de buraya gelir ‘reddedin’ diye konuşurum... En büyük korkum Annan Planı dönemindeki gibi yine toz toprağın içinde bir bağrışmayla oy vermeye gitmeyelim... Bu sefer maalesef benim bir anlaşmanın referanduma götürülüp götürülmeyeceği konusunda da şüphelerim var.”

Denktaş, re’sen vergi konusunda “temiz bir sayfa açılması” ve eski borçların silinmesi talebine katıldığını, bunun büyük bir maddi külfeti bulunmaması durumunda düşünülebileceğini sözlerine ekledi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.