1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BAŞBAKAN'IN DAMADI ÜLKEYİ KARIŞTIRDI!
BAŞBAKAN'IN DAMADI ÜLKEYİ KARIŞTIRDI!

BAŞBAKAN'IN DAMADI ÜLKEYİ KARIŞTIRDI!

Vietnam'a McDonald's'ı Başbakan'ın damadı getirdi

A+A-

Vietnam’da küresel sermayenin önemli markalarından McDonald’s ilk kez şube açtı. Ülkenin ilk McDonald’s şubesi beraberinde yolsuzluk iddialarını da gündeme taşıdı. Vietnam Başbakanı Nguyen Tan Dung’ın damadı Henry Nguyen’in McDonald’s zincirinin yerel ortağı olması tepki çekti.

Komünist rejimle yönetilen dünyadeki ender ülkelerinden biri olan Vietnam’da küresel sermayenin önemli markalarından McDonald’s ilk kez şube açtı. 1960’ların ortasından beri dünyada ABD karşıtlığının en önemli ülkelerinden olan Vietnam, sonunda kapitalizmin sembolü hamburgerciyi evinde kabul etti. Ülkenin ilk McDonald’s şubesi ile McDonald’s son 22 yıldır ilk kez bir Güneydoğu Asya ülkesinde giriş yapmış olacak. Geçtiğimiz yıllarda Burger King ve Kentucky Fried Chicken gibi markalarla tanışan Vietnam halkı Ho Chi Minh kentinde (eski adı Saigon) McDonald’s hamburgerleriyle tanışacak.

DAMAT ZİNCİRİN YEREL ORTAĞI
Ülkenin ilk McDonald’s şubesi beraberinde yolsuzluk iddialarını da gündeme taşıdı. Vietnam Başbakanı Nguyen Tan Dung’ın damadı Henry Nguyen’in McDonald’s zincirinin yerel ortağı olması tepki çekti. Damat açılış günü Mc Donald’s tişörtüyle dünya medyasına poz verdi.

92 MİLYON NÜFUS YÜZDE 7,2 BÜYÜME
Mc Donald’s, Güneydoğu Asya’da en son 1992 yılında Brunei’ye giriş yapmıştı. Buna karşın Filipinler’de 400, Malezya’da 260, Tayland’da 195 ve Endonezya’da 150 McDonald’s şubesi bulunuyor. Şirket bugün toplam gelirinin yüzde 70’ini ABD dışındaki pazarlardan sağlıyor. Vietnam da 92 milyon nüfusu ve yıllık yüzde 7,2 büyüme oranı ile halen dünyanın en cazip gelişen pazarlarının başında yer alıyor.

HO CHI MINH KENTİNDE AÇILDI

Çoğu ülkede varlığı kapitalizmle örtüşen McDonalds Vietnamlıların büyük ilgisini çekti. Kimisi yediği menü ile fotoğraf çektirirken kimisi ise restoranın fotoğrafını çekti. İki gün önce açılan McDonalds Vietnam’ın en büyük şehirlerinden Ho Chi Minh kentinde açıldı. Ho Chi Minh kentinde McDonalds’ın açılması ise tarihi bir ironi ortaya koyuyor.

KALBİNE YENİK DÜŞTÜ

Zira Ho Chi Minh Vietnam Savaşı’nda Kuzey Vietnam’ın devlet başkanıydı. Minh savaş daha devam ederken geçirdiği bir kalp kirizi sonucunda 1969 yılında vefat etti. Yani Amerika’ya karşı savaşta Kuzey Vietnam’ın lideri olan Ho Chi Minh’in adı verilen kentte ABD’nin en büyük fast food firmalarından biri bir şube açtı. Bu da ülkenin kabuk değişimini net bir şekilde gözler önünü seriyor. Saigon şehrinin ismi Vietnam Savaşı'ndan sonra değiştirilip Ho Chi Minh Kenti olmuştu.              

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.