1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ MEDYA BAŞARI ÖDÜLLERİ” DAĞITILDI
“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ MEDYA BAŞARI ÖDÜLLERİ” DAĞITILDI

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ MEDYA BAŞARI ÖDÜLLERİ” DAĞITILDI

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB), Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolaysıyla Lefkoşa’da kokteyl düzenledi ve “Medya Başarı Ödülleri”ni dağıttı.

A+A-

GAZETECİLER BİRLİĞİ’NİN “BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ MEDYA BAŞARI ÖDÜLLERİ” DAĞITILDI

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB), Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolaysıyla Lefkoşa’da kokteyl düzenledi ve “Medya Başarı Ödülleri”ni dağıttı. 

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü “Özgür Basın, Özgür İnsan, Özgür Yaşam” sloganıyla kutlayan Gazeteciler Birliği, dün akşam birlik lokalinde kokteyl ve ödül töreni düzenledi.

Etkinliğe, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Mehmet Çakıcı ve basın mensupları katıldı.

Etkinlikte yapılan konuşmalarda, medya çalışanlarının sektörde yaşadığı sıkıntı ve sorunlarına dikkat çekilerek, ülkede basın özgürlüğünün arzu edilen nokta olmadığı ve istenen noktaya gelmesi için hükümetlerin, siyasilerin ve basın camiasının birlikte mücadele vermesi gerektiği vurgulandı.

Gecede konuşmaların adından, KTGB tarafından oluşturulan seçici kurulun değerlendirmesi sonucu; Sim TV’den Çamay Çiçekseven’e “TV programı” dalında; Kuzeyin Sesi Radyo Vatan’dan Amber Eker Avcıl’a “radyo programı”; Vatan gazetesinden Alkan Baykent’e “spor fotoğrafı” dalında ödül verilirken; Havadis gazetesinden Ceren Özbil ve Duygu Alan ile Kıbrıslı gazetesinden Rana Sarro da “genç yetenek özel ödülü” aldı.

KTGB Yönetim Kurulu üyesi Yurdakul Cafer başkanlığındaki seçici kurul, Perihan Aziz, Süleyman Ergüçlü, Bilbay Eminoğlu ve Süleyman İrvan’dan oluşuyordu.

Öte yandan gecede, KTGB Yönetim Kurulu kararıyla geçen yıl hayatını kaybeden BRTK kameramanı Cüneyt İnançoğlu’nun adına ailesine onur ödülü sunuldu.

Ödüllerin dağıtılmasının ardından kokteyl, gazetecilerden oluşan “Grup Off The Record”un müzik dinletisiyle sürdü.

GÜVEN

Ödül töreninde ilk sözü alan Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Hüseyin Güven, KKTC’de basın özgürlüğünün arzu edilen noktanın çok uzağında olduğunu belirterek, medya çalışanlarının genel durumunu değerlendirdi ve KKTC’de birçok basın yayın kuruluşu olduğunu, ancak nitelik olarak iyi bir durumda olmadıklarını söyledi.

Özellikle özel sektörde çalışan basın mensuplarının sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının yapılmadığına, az ücretlerle çalıştırıldığına dikkat çeken Güven, Basın İş Yasası’nın da çalıştırılamadığını ve basın mensuplarının güvencesiz çalıştığını dile getirdi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün ülkelere göre yayınladığı rapora da değinen Güven, ülke medyasının daha özgür çalışması ve medyanın kurumsallaştırılması için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini kaydetti. 

ÇAKICI

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da, BRTK ve Türk Ajansı Kıbrıs’ın hükümet haberciliği yaptığını ve muhalefete yeterince yer vermediğini, siyasi parti gazetelerinin ve özel televizyonların da bundan farklı bir yayın politikası izlemediğini, her basın yayın kuruluşunun kendi yönetimine göre hareket ettiğini savundu.

Çakıcı, bu nedenle gazetecilerin tam olarak görevini özgürce yapamadığını belirterek, “bu noktada özgür müyüz” diye sordu ve gerçek özgür basın yayın kurumlarının yaratılması gerektiğini kaydetti. Çakıcı, Basın İş Yasasının var olduğunu ancak işlevliğinin olmadığını da söyledi.

YORGANCIOĞLU

CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu da, her ülkede olduğu gibi KKTC’de de basın özgürlüğü anlamında sorunlar yaşandığını belirterek, özgür basın için siyasilere ve basın mensuplarına görevler düştüğünü, basın özgürlüğünün ileriye taşınabilmesi için siyasilerin desteği yanında gazetecilerin mücadelesinin de önemli olduğunu vurguladı.

Yorgancıoğlu, birlikte mücadele verilirse daha iyi noktalara gelineceğine de inanç belirtti.

TALAT

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da konuşmasına, basın mensuplarının basın özgürlüğü gününü kutlayarak başladı.

Talat, “basın özgürlüğü için ilk önce basın özgürlüğünü sağlayacak olan hükümetlerimiz midir, yoksa devlet kurumlarımız mıdır?” sorusuna açıklık getirmek gerektiğini, önce bunun tartışılması gerektiğini kaydetti.

Bu konuda çok iyi değerlendirme yapılması gerektiğini belirten Talat, BRTK ile ilgili de “BRTK tek başına basın özgürlüğünü ne getirebilir ne götürebilir” diye sordu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün basın özgürlüğü raporunda KKTC’nin bu yıl 94’üncü sırada yer almasını da değerlendiren Talat, Güney Kıbrıs’ın bu sıralamada KKTC’den daha önde yer almasının ya kriterlerden kaynaklandığını ya da bu işte torpil olduğunu söyledi.

Talat, çünkü KKTC işadamlarının Güneyde herhangi bir gazeteye ilan veremediğini yasalarda öyle bir yasak olmamasına rağmen gazetelerin bu yasağı uyguladığını ifade etti. Ancak Rumların kuzeydeki gazetelere istediği reklamı veya ilanı verebildiğine dikkat çeken Talat, bu noktada Güney’e göre kıyaslanacak olunursa 94. sıranın sorgulanması gerektiğini ifade etti.

İNTERNET GAZETECİLİĞİ VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ PANELİ 7 MAYIS’TA…

Bu arada KTGB, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü etkinlikleri çerçevesinde 7 Mayıs Salı akşamı, “İnternet Gazeteciliği ve Basın Özgürlüğü” konulu panel düzenleyecek.

Birlik lokalinde yer alacak panelde, KKTC’de yayın yapan internet haber portallarının yetkilileri konuşmacı olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.