1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN TEMELİ HALKIN HABER VE BİLGİ ALMA HAKKI”
“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN TEMELİ HALKIN HABER VE BİLGİ ALMA HAKKI”

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN TEMELİ HALKIN HABER VE BİLGİ ALMA HAKKI”

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) Başkanı Kemal Darbaz, basın emekçilerinin özgürleşemediği bir ortamda, basın özgürlüğünden ve özgür gazetecilikten söz etmenin mümkün olmadığınıbelirtti.

A+A-

“KUTLAMA YAPMANIN HİÇBİR KOŞULUNUN BULUNMADIĞI BU ÖZEL GÜNDE, YAŞADIĞIMIZ GERÇEKLİĞİ ANLAMAYA ÇALIŞMAK, ÖRGÜTLÜLÜĞE SAHİP ÇIKMAK, BASIN EMEKÇİLERİ OLARAK YAPABİLECEĞİMİZ EN ANLAMLI ÇABA OLACAKTIR”

Lefkoşa, 3 Mayıs 13 (T.A.K.): Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) Başkanı Kemal Darbaz, basın emekçilerinin özgürleşemediği bir ortamda, basın özgürlüğünden ve özgür gazetecilikten söz etmenin mümkün olmadığını; özgürleşmeninse, günü geldiğinde bedel ödemeyi de bilmeyi gerektiren bir süreç olduğunu belirtti.

Basın-Sen Başkanı Darbaz, “3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü” nedeniyle yayınladığı mesajda, “Basın özgürlüğü ve özgür gazetecilik adına, sınıfta kaldığımız bir dönemi daha geride bıraktık” diyerek, geçen yıl yapılan tüm değerlendirmelerin, küçük nüanslarla geçerliliğini korumaya devam ettiğini kaydetti.

Darbaz, “Kutlama yapmanın hiçbir koşulunun bulunmadığı bu özel günde, yaşadığımız gerçekliği anlamaya çalışmak, örgütlülüğe sahip çıkmak, basın emekçileri olarak yapabileceğimiz en anlamlı çaba olacaktır” dedi.
Birçok tarafı ve unsuru içinde barındıran medyanın, ancak, tüm tarafların ve unsurların uyumlu birlikteliğiyle özlenen noktaya ulaşabileceğini ifade eden Darbaz, kaliteli gazeteciliğin, ancak bu tarafların yapılan kamusal içerikli göreve doğru bakışlarıyla mümkün olabileceğini vurguladı.

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN TEMELİ HALKIN HABER VE BİLGİ ALMA HAKKI”

Basın özgürlüğü denen olgunun temelinde, halkın haber ve bilgi alma hakkının yattığını işaret eden Darbaz, “Biz basın emekçileri, bu hakkı, halk adına kullanan bireyleriz. Bizlerin birinci derecede sorumlu olduğu yer, halkın ta kendisidir” ifadesini kullandı. 

Kemal Darbaz, basın emekçisinin, başta halka karşı olan sorumlulukları olmak üzere, yasalara, çalıştığı kuruma, sendikasına karşı olan sorumluluklarını yerine getirirken, işverenin de başta Basın İş Yasası olmak üzere çalışma yaşamını düzenleyen yasalara sonuna kadar uyması. ilgili bakanlığın ve/veya bakanlıklarınsa yasaların uygulanmasını sağlaması gerektiğini kaydetti.

“Siyasi çevrelerin ve ekonomik odakların, basını kontrol altında tutma, kendi politik ve ekonomik çıkarları için kullanma hevesinin, hiç bitmediğini ve uzun yıllar da bitmeyeceğini” belirten Darbaz, “Ancak bilinmelidir ki, bu davranış biçimi en hafif tanımıyla gericiliktir, geri kafalılıktır. Bu anlayış, kendi toplumunun önüne taş koymaktır, gelişimini engellemektir” ifadelerini kullandı.

Darbaz şöyle dedi:
“Basın Emekçileri Sendikası olarak bizler, alanımız için ortaya koyduğumuz çabada, alışılagelmiş ilişkiler bütününün ortaya çıkardığı davranış biçimlerine alternatif tavrımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bugüne kadar ödediğimiz sayısız bedele karşın, süreç içerisinde haklı çıkmanın bize verdiği güçle, “3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününün” kutlama yapılacak bir gün olabilmesi için elimizden gelen çabayı ortaya koymayı sürdüreceğiz. “

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.