1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BASIN-SEN'DEN SİBER'E BRTK RAPORU
BASIN-SEN'DEN SİBER'E BRTK RAPORU

BASIN-SEN'DEN SİBER'E BRTK RAPORU

(Basın-Sen), Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda (BRTK) yaşanan sorunlarla ilgili tespit ve önerilerini içeren raporu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’e sundu.

A+A-

BASIN-SEN BRTK İÇİN HAZIRLADIĞI TESPİT VE ÖNERİ RAPORUNU SİBER’E SUNDU

SİBER: “ÇALIŞMA KOŞULLARINI DÜZENLEYEN YASALAR ZAMAN İÇİNDE YENİLENMELİ...”

DARBAZ: “BRTK’NIN YASASI DA, KURULUŞ ŞEMASI DA BUGÜNÜN ŞARTLARINA CEVAP VERMİYOR”

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen), Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda (BRTK) yaşanan sorunlarla ilgili tespit ve önerilerini içeren raporu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’e sundu.

BRTK’daki yapının sürdürülebilir olmadığını belirten ve çalışmalarını içeren dosyaları milletvekillerine iletilmesi için Siber’e takdim eden Basın-Sen Başkanı Darbaz, Siber’den konunun takipçisi olmasını istedi.

Meclis Başkanı Siber, bugün Basın-Sen SEN Başkanı Kemal Darbaz ve Genel Sekreter Canan Onurer’i kabul etti.

“KURUMUN YASASI DA, KURULUŞ ŞEMASI DA BUGÜNÜN ŞARTLARINA CEVAP VERMİYOR”

Kabulde ilk sözü alan Sendika Başkanı Darbaz, BRTK’nin şu anki yapısının, statüsünün, yasasının ve yönetim şeklinin sürdürülebilir olmadığını ifade ederek, hazırladıkları raporda kurum için kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenleri ana başlıklar altında topladıklarını söyledi.

Hiçbir hükümetin BRTK’yı sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak için köklü çalışma yapmadığını savunan Kemal Darbaz, “Kurumun yasası da, kuruluş şeması da bugünün şartlarına cevap vermiyor” dedi.

Darbaz, BRTK’deki sorunların, “kurumsal sorunlar” ve “personel sorunları” olmak üzere 2 başlık altında ele alınması gerektiğini dile getirerek, başta iktidar olmak üzere, milletvekillerinin ve tüm siyasal partilerin bu sorunların çözümü için harekete geçmesini istedi.

“FARKLI BİR MEDYA MÜMKÜN”

Öte yandan, sendika olarak “Farklı Bir Medya Mümkün” sloganıyla başlattıkları kamu ve özel yayın kuruluşlarındaki kitle toplantılarına işaret eden Darbaz, BRTK’dan sonra Genç TV yöneticileri ve çalışanlarıyla da bir araya geldiklerini söyledi.

Darbaz, sendika adına bu ay sonunda Genç TV’de toplu iş sözleşmesi imzalanabileceğini belirtti.

SİBER: “SENDİKALARDAN BEKLENTİMİZ SADECE SORUNLARI DEĞİL ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ DE DİLE GETİRMELERİDİR”

Meclis Başkanı Sibel Siber de, çalışma koşullarını düzenleyen yasaların zaman içinde yenilenmesi gerektiğine dikkat çekerek, bir yerde iş huzuru varsa orada verimin de olacağını söyledi.

“Kurumların sorunlarını tartışmak, sorunlara çare üretmek bizim görevimiz” diyen Siber, Basın-Sen tarafından sunulan raporu değerlendireceklerini kaydetti.

Sibel Siber konuşmasında, “Sendikalardan beklentimiz sadece sorunları değil, çözüm önerilerini de dile getirmeleridir” ifadesine yer verdi.

Darbaz ve Siber, kabuldeki konuşmalarında Türkiye’nin Soma ilçesindeki maden kazasına işaret ederek, yaşananın büyük bir felaket olduğunu dile getirdi, hayatını kaybeden işçilere rahmet diledi.

“KAŞİYELİ ÇALIŞANLARIN ÇALIŞMA SAATLERİ DÜZENLENMELİ”

Meclis Başkanı Siber’e sunulan raporda, BRTK’nın elektrik borucunun kurum bütçesinden ayrı tutulması, emekli maaşlarının devletin sorumluluğuna alınması, Toplu İş Sözleşmesi’nden kaynaklanan “Vardiya/Risk Ödeneği” kavramının ele alınması, kaşiyeli çalışanların çalışma saatlerinin düzenlenmesi gibi öneriler var.

“BRTK’NIN BÜROLARI YENİDEN ORGANİZE EDİLMELİ”

Raporda ayrıca, BRTK’nın hizmet alımlarının gözden geçirilmesi, kaliteli üretim için planlama yapılması, bulunduğu kadrodaki görevi yapmayanların asli görevlerine başlaması, BRTK’nın İskele ve Girne bürolarının kapatılması, Mağusa ve Güzelyurt bürolarınınsa yeniden organize edilmesi gibi konular bulunuyor.

Basın-Sen’in BRTK raporunda, kurumun üye olduğu haber ajanslarının yeniden gözden geçirilmesi, BRTK bütçesinden ödenen, ancak başka kurumlarda görev yapan personelin kadrolarının çalıştıkları kurumlara aktarılması, belli kurumlara verilen yayın hizmetinin karşılığının alınması önerileri yer alıyor.

“MÜNHAL İLAN EDİLİP BOŞ KADROLAR DOLDURULMALI”

Basın-Sen’in raporunda, reklamlar ve sınırlı sayıda sponsorluklar için BRTK’daki ilgili bölümün ve personelin yeniden yapılandırılması, münhal ilan edilip boş kadroların doldurulması, çalışma güvencesinin BRTK yasasındaki değişiklikle sağlanması talepleri var.

“KURUMUM BİNASININ YAPISAL VE TEKNİK SORUNLARI GİDERİLMELİ”

Ayrıca raporda kamusal yayıncılık misyonunun gerekliliği, BRTK’nın mali özerkliğe kavuşturulması, BRTK Yasası’nın en kısa sürede ele alınması, yeni yasayla BRTK’da idari olarak özerk bir yapı oluşturulması, kurum binasının yapısal ve teknik sorunlarının BRTK bütçesi dışında yaratılacak kaynakla giderilmesi gibi öneriler de yer alıyor.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.