1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BASİT BİR ORTAK AÇIKLAMA DEĞİL ÖN ANLAŞMA”
“BASİT BİR ORTAK AÇIKLAMA DEĞİL ÖN ANLAŞMA”

“BASİT BİR ORTAK AÇIKLAMA DEĞİL ÖN ANLAŞMA”

Yunan hükümetinin işbirliği ve suç ortaklığıyla yaptığı görüşünü belirtti;

A+A-

PERİKLİS NEARHU: “KIBRIS BİZZAT BAŞKANI TARAFINDAN TORPİLLENİYOR
 
Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 11 Şubat’ta resmileştirdiği ortak açıklamayla ilgili görüşler Rum basınına yansımaya devam ediyor. Periklis Nearhu isimli emekli büyükelçi ortak açıklama ile sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yine kendi başkanı tarafından torpillendiği”, bunu Yunan hükümetinin işbirliği ve suç ortaklığıyla yaptığı görüşünü belirtti.

Nearhu’nun ortak açıklama metniyle ilgili değerlendirmesine “Kıbrıs’ın Bizzat Başkanı Tarafından Torpillenmesi” başlığıyla veren Simerini, Anastasiadis’in Amerika’nın arabuluculuğunda Eroğlu ile anlaştığı ortak açıklamanın, “prosedürü başlatacak basit bir ortak açıklama olmadığı, Kıbrıs sorununun zeminini değiştiren ve daha müzakereler başlamadan bütün ihtilaflı konularda Türk tarafına akıl almaz tavizler veren bir ön anlaşma olduğunu” görüşünü belirtti.

“Başkan Anastasiadis güya birleşik egemenliği, birleşik vatandaşlığı ve tasarlanmakta olan yeni federal devletin birleşik uluslar arası temsiliyetini tesis etmiş gibi davranıyor. Acınacak yanılgı ve alay” vurgusunu yapan Nearhu özetle şunları ekledi:

“Güya birleşik egemenlik iki oluşturucu devletten eşit kaynaklanacak. Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin buna eşit, yani yüzde 50-50 katılacağı, Kıbrıslı Türklerin ve dolayısıyla onları siyasi, demografik (yerleşikler) ve askeri ( garanti anlaşmaları ve bir kısım Türk askerinin ‘çözümden’ sonra da kalacak olması ile) açıdan kontrol eden Ankara’nın oluru olmadan herhangi bir karar alınmasının imkânsız kıldığı düşünüldüğünde güya birleşik egemenliğin yanılgı olduğu anlaşılır.

‘Eşit’ egemenlik, yüzde 80 Kıbrıs Rum çoğunluğunu yüzde 18 Kıbrıs Türk azınlığı ve Ankara aracılığıyla köleleştirilmesini de kapsar. Kıbrıs’ın tamamını Ankara’nın rehini haline getirip, Kıbrıs’ın her türlü gerçek egemenlik ve bağımsızlığını tasfiye edecek. Ankara çok büyük bir coğrafik zafer kazanacak ve Kıbrıs’ın yeni stratejik silahı doğal gazı tamamen yabancı çıkarlarının ve Ankara’nın kontrolüne bırakacak.

Ankara doğal gazla ilgili sadece Kıbrıslı Türklere ‘eşit’ pay istemiyor. Doğal gazın boru hattı ile Türkiye üzerinden Avrupa’ya ihraç edilmesini de istiyor. Kıbrıs MEB’ini sorguluyor ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki ‘eşit’ devletin bir federasyonu ile (yer) değiştirmesi halinde ne olacağını herkes tahmin edebilir.”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.