1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Başka hastalıkların habercisi olabilir!
Başka hastalıkların habercisi olabilir!

Başka hastalıkların habercisi olabilir!

Başka hastalıkların habercisi olabilir!

A+A-

Kemik ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir?

Vücudun iskelet sistemini oluşturan kemiklerde çeşitli, sebeplerden dolayı zaman zaman ağrılar oluşmaktadır. Bu ağrılar tek başına bir hastalık olabileceği gibi başka hastalıkların da belirtisi olabilir. Kemik ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir?

Psikolojik nedenler, obezite, menapoz sonrası kemik erimesi, ufak kırıklar, ezikler, osteoid osteoma, enkondroma gibi tümör oluşumlarının sebepleri arasında sayılan kemik ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir? İşte bilinmesi gerekenler…

Kemik ağrısı, bir veya daha fazla kemikte aşırı hassasiyet, ağrı veya başka bir rahatsızlıktır. Kas ve eklem ağrısından farklıdır, çünkü hareket edip etmediğiniz mevcut. Ağrı genellikle kemiğin normal işlevini veya yapısını etkileyen hastalıklarla bağlantılıdır.

KEMİK AĞRISINA YOL AÇAN HASTALIKLAR

Birçok durum ve olay kemik ağrısına yol açabilir.

Kemik hasarları

Yaralanma, kemik ağrısının yaygın bir nedenidir. Tipik olarak, bu ağrı bir araba kazası veya düşme gibi tarvmatik durumlarla ortaya çıkar. Darbe kemiği kırabilir veya çatlatabilir. Kemikte oluşan herhangi bir hasar kemik ağrısına neden olabilir.

Mineral eksikliği

Güçlü olmak için kemiklerinizin kalsiyum ve D vitamini de dahil olmak üzere çeşitli mineraller ve vitaminlere ihtiyacı vardır. Kalsiyum ve D eksikliğine çoğu zaman osteoporoz neden olur ve kemik hastalığının en yaygın türüdür. Osteoporozun geç evrelerinde insanlarda genellikle kemik ağrısı görülür.

Metastatik kanser

Bu, vücutta başka bir yerde başlayan ancak vücudun diğer kısımlarına yayılan kanserdir. Meme, akciğer, tiroid, böbrek ve prostat kanserleri kemiklere de yayılan kanserler arasındadır.

Kemik kanseri

Kemik kanseri, kemiğin kendisinden kaynaklanan kanser hücrelerini tanımlar. Kemik kanseri metastatik kemik kanserinden çok daha nadir görülür. Kanser kemiğin normal yapısını bozduğunda veya tahrip ettiğinde kemik ağrısına neden olabilir.

Kemiklere kan tedarikini bozan hastalıklar

Orak hücreli anemi gibi bazı hastalıklar, kemiğe verilen kanı engeller. Sabit bir kan kaynağı olmadan kemik dokusu ölmeye başlar. Bu da kemik ağrılarına neden olur ve kemiği zayıflatır.

Enfeksiyon

Bir enfeksiyon kemiklerden kaynaklanır veya kemiklere yayılırsa, osteomiyelit olarak bilinen ciddi bir duruma neden olabilir. Kemiğin bu enfeksiyonu kemik hücrelerini öldürebilir ve kemik ağrısına neden olabilir.

Lösemi

Lösemi kemik iliğinin kanseridir. Kemik iliği çoğu kemikte bulunur ve kemik hücrelerinin üretiminden sorumludur. Lösemili insanlarda genellikle bacaklarda kemik ağrısı görülür.

KEMİK AĞRISI İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?

Genel olarak kemik ağrısı için ortopedi doktoruna gidilir doktorunuz gerekli incelemeyi ve tahlilleri yaptıktan sonra bunun başka bir hastalığın belirtisi olması durumunda ilgili doktora sizi yönlendirecektir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.