1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ‘BAŞKANIMIZ DA İŞSİZ’
‘BAŞKANIMIZ DA İŞSİZ’

‘BAŞKANIMIZ DA İŞSİZ’

KKTC’deki eşcinseller ‘iş ve anlayış’ istiyor

A+A-

Pelin Yükselay
Envision Diversity kurucularından Enver Ethemer, eşcinsel ve LGBT vatandaşların yaşadıkları sıkıntıları  anlattı.

Homofobik toplum yapısından ötürü eşcinsellerin sosyal hayattan dışlandığını, tercihlerinden dolayı iş bulamadıklarını, buldukları zaman ise taciz veya mobinge maruz kaldıklarını söyledi.

İki yıl önce değişen Ceza Yasası’nın iki erkek arasındaki ilişkiyi düzenlediğini dile getiren Ethemer, eşcinsellerin bu yasayla çok zor durumda bırakıldıklarını, üstünden iki yıl geçmesine rağmen de halen bu yasayla gelen sorunların aşılamadığını savundu.
Yasayı ‘sıkıntılı’ olarak değerlendiren Ethemer, bu yasayla beraber yeni bir döneme de girilmiş olduğunu söyledi.

LGBT hareketinin son dönemde aktif bir şekilde çalışmalara başladığını dile getiren Ethemer, sosyal ve hukuki alanda çalışmalara başlandığını kaydetti.

“En büyük sıkıntı sosyal alanda…
“Yapılan çalışmalarda daha çok yol kat etmemiz gerekir” diyen Ethemer, en büyük sıkıntının sosyal alanda yaşandığının da altını çizdi.

Eşcinsel ve LGBT vatandaşların toplum içerisinde dışlandığını ve ötekileştirildiğini belirten Ethemer, “Eşcinsel ve LGBT bireyler, toplum içerisinde baskıyla karşılaşıyorlar. Bu baskı ailelerinden, arkadaşlarından, öğretmenlerinden, iş ortamından, her yerden geliyor” diye konuştu.

“Şu an bilinen 13 trans birey var…”
Kuzey Kıbrıs’ta şu an bilinen 13 trans birey olduğunu da kaydeden Ethemer, “Bu bireylerin başında bizim derneğimizin eş başkanı Gökhan Coşkun geliyor. Kendisi trans bir birey ve bunu asla saklamıyor. Gökhan Coşkun, bunu saklamamanın bedelini de ödüyor. Biz tam 3 aydır kendisine iş arıyoruz. Trans olduğundan dolayı başvuruları geri çevriliyor ya da girdiği işyerlerinde kimliğinden dolayı mobbingle karşılaşıp kendisi işten ayrılmak zorunda bırakılıyor. Bunun yanında yine derneğimizin üyesi Melek G. var. O da trans bir birey. Kimliğinden dolayı bulduğu işlerde tacize bile uğramış bir şahıs. O da şu an işsiz ve ona da iş bulmakta çok büyük zorluklar yaşıyoruz. Bizler dernek olarak avukatımız ve psikoloğumuzla birlikte böylesi bir durumda ne yapabiliriz, o kişiye nasıl destek verebiliriz diye bakıyoruz. Ancak yasalar bizi hareket etme noktasında ne yazık ki kısıtlıyor” diye konuştu.

“Sosyal yardım da alamıyorlar…”
Eşcinsel ve LGBT bireylerin sosyal yardım almalarının da çok zor olduğunu dile getiren Ethemer, bu kişilerin sosyal yardım alması için gereken prosedürlerin çok katı olduğundan yakındı.

Toplumda eşcinsel ve LGBT popülasyonunun olduğunun altını bir kez daha çizen Ethemer, bu kişilerin ‘görünmez’ yaşamaya zorlandığını vurguladı. Bu bireylerin toplum içerisinde kendilerini güvende hissetmediklerini kaydeden Ethemer, yapılan baskıların artık son bulması gerektiğini kaydetti.

“Yaş ortalaması 25 üzeri…”
Eşcinsel ve LGBT bireylerin yaş ortalamasının 25 ve üstü olduğunu da kaydeden Ethemer, bireylerin daha önceden kimliklerini keşfetmesine rağmen, aile ve toplum baskısı nedeniyle bunu gizleme gereksinimi duyduklarını kaydetti. “Ortada bu bireylere karşı baskıcı ve zorba bir sistem var” diyen Ethemer, bu bireylerin bu sebeplerden dolayı çok zor ortaya çıktıklarını söyledi.

Geçmiş yıllara bakıldığında toplumda bugün bu konuda yine de iyiye doğru bir gidiş olduğunun altını çizen Ethemer, eşcinsel evliliğin serbest olduğu Güney Kıbrıs seviyesine gelinmesi için zemin hazırlanması gerektiğini söyledi.
Toplum arasında homofobik olmanın prim yapan bir durum olduğunu da kaydeden Ethemer, toplumun çeşitliliği kabullendiği ve bu konuları hasır altı etmediği gün, ülkede bir şeylerin değişeceğini kaydetti

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.