1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BAŞSAVCILIK: “HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL”
BAŞSAVCILIK: “HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL”

BAŞSAVCILIK: “HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL”

KTHY mağdurlarını bir kez daha üzecek haber Başsavcılık’tan geldi....

A+A-

Başsavcılık: “Hukuken mümkün değil”

*** KTHY mağdurlarını bir kez daha üzecek haber Başsavcılık’tan geldi. Başbakanlığın talebi üzerine konuyu hukuki açından inceleyen Başsavcılık, 8 Ekim’de Başbakanlık’a yanıt verdi. Haberal Kıbrıslı’nın ele geçirildiği belgede, “Özelleştirme Yasası’nın yürürlüğe girdiği Nisan 2012’den itibaren 6 ay içerisinde müracaatta bulunmayanların kamuda görevlendirilmeleri hukuken mümnkün olmadığını belirtti.

Başsavcılık; Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) mağdurlarıyla ilgili hukuki görüşü, Başsavcı Yardımcısı Ersoy Ölçter imzalı 8 Ekim 2014 tarihli yazıyla Başbakanlığa bildirdi. Başbakanlığın talebi üzerine KTHY mağdurlarıyla ilgili incelemede bulunan Başsavcılık, Başbakanlığa bildirdiği hukuki görüşünde, Kıbrıs Türk Hava Yolları çalışanı statüsünde olan ve Özelleştirme Yasası’nın yayımlandığı 10 Nisan 2012 tarihinden itibaren 6 aylık süre içerisinde talepte bulunanların, devlette istihdam edildiğini belirtti. Buna karşın, yasanın yayımlandığı tarihten itibaren 6 aylık süre içerisinde müracaatta bulunmayanların, kamuda görevlendirilmelerinin hukuken mümkün olmadığını belirtti.

KKTC Başbakanlık Dairesi Müdürü İlhak Nurlusöz hitap eden, Başsavcı Yardımcısı Ersoy Ölçter imzalı Başsavcılık yazısı şöyle:

“İlgili yazınız incelenmiştir. 24/2012 sayılı Özelleştirme Yasası 10 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yasanın geçici 1’inci maddesi, özelleştirme uygulamaları sonucunda kamu iştirakleri dışında kalan şirket çalışanlarının işsiz kalacak olanlarının istihdamının sağlanmasına ilişkin kurallar, Mahkemece tasfiyesine karar verildiği tarihte, şirketin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları dahilindeki şubelerinde Kıbrıs Türk Hava Yolları çalışanı statüsünde olan ve bu Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde talepte bulunanlar hakkında da uygulanır kuralını içermektedir.
Özelleştirme yasasının yukarıya aktarılan geçici birinci maddesine göre, Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte Kıbrıs Türk Hava Yolları çalışanı statüsünde olan ve Yasanın yayımlandığı 10 Nisan 2012 tarihinden itibaren 6 aylık süre içerisinde talepte bulunanlar Devlette istihdam edildiler.
İlgi yazınıza ekli Kıbrıs Türk Hava Yolları Şti. Ltd. ile Hava-Sen yetkilileri arasında imzalanan 7 Kasım 2007 tarihli protokolde CAS Ltd’de çalışan personelin mali, özlük hakları ile Toplu İş Sözleşmesinden kaynaklanan tüm sair haklar ve mükellefiyetleri bakımından Kıbrıs Türk Hava Yolları personeli olarak işlem görecekleri açıklıkla belirtilmektedir. Bu personelin Özelleştirme Yasası kapsamında kamuda istihdam edilebilmeleri için Yasaya göre 6 aylık süre içerisinde müracaatta bulunmaları gerekmektedir. İlgili yazınızda bu personelin Yasanın yayımlandığı tarihten itibaren 6 aylık süre içerisinde müracaatta bulunmamışlarsa kamuda görevlendirilmeleri hukuken mümkün değildir.

Bilgi ve gereğini saygıyla arz ederim.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.