1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. BATIK KREDİLER SORUN OLMAYA DEVAM EDİYOR
BATIK KREDİLER SORUN OLMAYA DEVAM EDİYOR

BATIK KREDİLER SORUN OLMAYA DEVAM EDİYOR

Batık krediler sorun olmaya devam ediyor

A+A-

Güney Kıbrıs bankalarındaki batık kredilerin sorun olmaya devam ettiği belirtildi.

 

Fileleftheros gazetesi “Batık Krediler Fren” başlığıyla manşetten verdiği haberinde, sorunlu kredilerin, Güney Kıbrıs’ın 10 yıllık tahville uluslar arası piyasalara çıkma yönündeki ilk girişiminde borçlanma faizini yüzde 4,25 olarak belirlediğini yazdı.

 

Sorunlu kredilerden dolayı uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerinde Güney Kıbrıs’ı “junk” (çöp) kademesine yerleştirdiğine dikkat çeken gazete, finans sistemi ve mali dengede istikrar sağlanmasına rağmen kuruluşların, batık krediler ve banka varlıkları kalitesi konusunda endişelerinin olduğunu belirtti.

 

Gazete Güney Kıbrıs’ın çöp kademesinden çıkması için Fitch’in 4, S&P’nin de 3 puan not yükseltmesine ihtiyaç duyduğunu belirten gazete, Kasım ayında Moody’s kuruluşunun yeni bir değerlendirmede bulunmasının beklendiğini aktardı. 

 

Haravgi gazetesi ise “Yüksek Faiz İçin Kutlama Yapıyorlar” başlığıyla manşete çıkardığı haberinde, Rum Hükümeti ve Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in olumlu mesajlarını eleştirdi.

 

Gazete Güney Kıbrıs’ın, Euro bölgesindeki ülkeler arasında, uluslararası piyasalarda ikinci en yüksek faizi sunduğunu yazdı.

 

Rum Maliye Bakanlığı’nın 1 milyar Euro’luk 10 yıllık tahvil ihracında yüzde 4,25 faiz sunduğuna dikkat çeken gazete, verilere göre bu faizin, yüzde 7,81 faiz sunan Yunanistan’ın ardın ardından ikinci yüksek faiz olduğunu belirtti.

 

Habere göre Euro bölgesindeki diğer ülkeler yüzde 0,45 ve yüzde 2,41 arasında seyrediyor.

 

Simerini gazetesine göre ise Rum siyasi partiler tahvillerle ilgili açıklamalarında bir yandan memnuniyetlerini dile getirirken, ekonominin iyileşmesi için çalışmaların sürmesi gerektiği üzerinde durdular.
 
RCP’den Güney Kıbrıs'a özlü destek

 

Öte yandan Alithia gazetesine göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in  Russian Commercial Bank’ın (RCB) Güney Kıbrıs için olan önem ve değerini vurguladı.

 

RCB’nin 20’inci yılı dolayısıyla önceki gün düzenlenen etkinlikte konuşan Anastasiadis, RCB’nin Güney Kıbrıs bankacılık sektörü ve ekonomisinin bir parçası haline geldiğini belirterek, Güney Kıbrıs’a somut ve özlü destek verdini söyledi.
 
Mevduatlarda artış

 

Simerini gazetesi ise Rum Merkez Bankası verilerine göre 2015 yılı Eylül ayında Güney Kıbrıs finans sistemindeki mevduatların toplamının, 2015 Ağustos ayına göre 255,6 milyon Euro artarak 6,6 milyar Euro’ya ulaştığını yazdı.

 

Gazete 2015 Ağustos ayında da mevduatlarda (önceki aya göre) 440,0 milyon Euro artış olduğunu belirtti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.