1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BAYINDIRLIK VE ULAŞTIRMA BAKANLIĞI BÜTÇESİ GÖRÜŞÜLÜYOR
BAYINDIRLIK VE ULAŞTIRMA BAKANLIĞI BÜTÇESİ GÖRÜŞÜLÜYOR

BAYINDIRLIK VE ULAŞTIRMA BAKANLIĞI BÜTÇESİ GÖRÜŞÜLÜYOR

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı üzerindeki görüşmelerine devam ediyor.

A+A-

Meclis Genel Kurulu’nda, 161 milyon, 365 bin 130 TL olarak öngörülen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Bütçesi görüşülüyor.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Bütçesi üzerine ilk sözü alan UBP Milletvekili Ersan Saner, bakanlık bütçesinin geçmiş yıla göre azaltıldığını belirterek bunu eleştirdi.

Karayollarındaki eksikliklere değinen Saner, kendi dönemlerinde başlanan ihale ve yapım çalışmalarını değerlendirerek bazılarında yaşanan gecikmeleri eleştirirken, alınmasını gerekli gördüğü önlemleri de sıraladı.

Saner, ilgili bakandan yürütülen çalışmaların ne aşamada olduğuyla ilgili bilgi istedi.

Master Plan çerçevesinde ihaleye çıkılması planlanan bazı önemli projelerin bütçeye konulmadığını öne sürerek eleştiren Saner, altyapı eksikliklerinin erken zamanda giderilmemesinin yol güvenliği açısından yaratabileceği sakıncalara dikkat çekti.

Son 3 yıl içinde yapılan ihale miktarlarının “çok yükseklerde” olduğu ancak bu yıldan itibaren düşüş gözlemlendiğini ifade eden Saner, ileriki dönemlerde yeniden artmasını temenni etti.

Saner, su baskınları nedeniyle özellikle başkentte yollarda yaşanan sıkıntılara da değinerek, geçmiş dönmede muhalefetteyken bunu eleştirenlerin iktidara gelince ne yaptığını sordu.

Karayollarının İçişleri Bakanlığı’nın da görevleri arasında olduğunu belirten Saner, İçişleri Bakanı’ndan da bu dönemde neler yaptığı konusunda bilgi istedi.

Saner, trafik kazalarının önlenmesi, altyapının geliştirilmesi ve yol güvenliğinin sağlanması yönünde beklentileri olduğuna işaret ederek, ülkede ölümlü kazalarda AB standartlarının üzerine çıkıldığını; bundan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Kazaların yüzde 87’sinin tek gidiş-tek geliş yollarda yaşandığı saptamasını da paylaşan Saner, son günlerde yaşanan ölümlü kazalara işaret ederek, bu kazaların olduğu yollarda da önlem alınmasını istedi.

Trafiğin tek bakanlık altında toplanmasını desteklediklerini belirten Saner, kısa süre içinde gündeme gelecek bu yöndeki yasa tasarısına destek vereceklerini söyledi.

Denizcilik ve limanlarla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Saner, ada ülkesi olan KKTC’de denizcilik politikalarının geliştirilmesinin gerekliliği üzerinde durdu.

Ercan Havalimanı konusunda da ne yapılacağının netleştirilmesini isteyen Saner, her geçen günün bir kayıp olduğunu dile getirerek “Hepimiz için Ercan’ı yeniden inşa etme zamanıdır” dedi. Saner, ihalenin bugüne kadarkilerin en büyüğü olduğu ve gerçekleştirilmesi gerektiği görüşünü savunarak “Serdar Denktaş da bu işi yapacak, özelleştirmeye uyacak. Yoktur öyle devlet yapacak” şeklinde konuştu.

Saner, hava ulaşım fiyatlarının arttığı yönündeki eleştirilere atıfta bulunurken, KTHY’nin kapanmasından duyduğu üzüntüyü de yineledi.

Hava trafik kontrolörlerinin “haklı davalarında” yanlarında olduklarını dile getiren Saner “Ancak hiç kimse grev yapıp bu ülkenin ulaşımını etkileme hakkına sahip değil” diye konuştu ve dünyadaki bazı uygulamalardan örnekler verdi.

Saner, haberleşme konusunda ise, “Telefon Dairesi de özelleşecek” diyerek, bunun için izlenmesini öngördüğü yöntemleri anlattı. Güney Kıbrıs’ta özelleştirmeyle ilgili yaşananlardan örnekler de verdi.

Telefonda ciddi önlemler alınarak ülkenin önünün açılması gerektiğine işaret eden Saner, teknolojik gelişmelere de atıfta bulunarak, haberleşmede artık telefon değil data transferini konuşmanın gerekliliği üzerinde durdu.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar da, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bütçeden ayrılan payın daraltılmasını eleştirerek “Bu bakanlık tasarruf bakanlığı değil, hizmet bakanlığıdır” dedi.

Hükümet ortakları arasında yaşandığını öne sürdüğü bazı uyumsuzlukların hizmetlerin aksamasına da neden olduğunu söyleyen Tatar, söylenenlerle yapılanların birbirini tutmadığını savundu.

Karayolları, haberleşme ve ulaşım alanındaki sıkıntılara değinen Tatar, istikrar, uyum ve güvenden yana olduklarına işaret ederek, ülkenin geleceği açısından bunların önemini vurguladı.

Tatar, ölümlü trafik kazalarından duydukları üzüntüyü dile getirerek, yol güvenliğinin sağlanması için yapılacak olumlu çalışmalara destek vermeye hazır olduklarını belirtti.

Ercan Havalimanı ihalesinin açık, şeffaf bir ihale olduğunu, uluslararası standartlarda gerçekleşmesinin öngörüldüğünü anlatan Tatar, hangardan dolayı yatırımın aksadığı bilgisini aldıklarını söyleyerek “Bir an önce hükümet, ilgili firmanın yapacağı yatırımın gerçekleşmesi için ciddi bir plan istemeli” dedi.

Devletin menfaatinin söz konusu olduğunu ifade eden Tatar, yargı sürecinin de kısa sürede sonuçlanması ve ihalenin bir an önce yaşama geçirilmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

Tatar, bir taraftan Ulaştırma Bakanı’nın çalışmaların başlaması için ilgili firmayla çeşitli girişimlerde bulunurken, diğer taraftan Başbakan Yardımcısı’nın “havalimanını devlet yapacak” şeklinde açıklamalar yaptığını; buna anlam veremediğini ifade ederek “Çelişkili açıklamalardan kaçınılmalıdır” dedi.

Tatar, ulaşımdaki izolasyonlara da değinerek, ülkeye direkt uçuşları engelleyen kararların insanların özgürlüklerine kısıtlamalar getirdiğini, dolayısıyla insan hakları mahkemelerinde girişimlerde bulunulabileceğini ifade etti.

Limanlar konusunda ise Tatar, serbest bölge uygulamasını; üretim, istihdam, katma değer olacaksa savunabileceğini, ancak sadece transit bir bölge olarak kullanılacaksa ve istismara açık olacaksa bunu tasvip etmediğini ve ilgili birimlerin, olası kaçakçılıkların önlenmesi için denetimlerini artırması; işbirliği içinde çalışmalarını yürütmesi gerektiğini kaydetti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.