1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BAYRAMDAN SONRA DEVAM...
BAYRAMDAN SONRA DEVAM...

BAYRAMDAN SONRA DEVAM...

KKTC’deki bayram tatili nedeniyle Kıbrıs sorununa ilişkin çalışmalara ara verildiği ancak iki müzakereci Osman Ertuğ ve Andreas Mavroyannis’in gelecek hafta bir araya gelmesi ve görüşmeleri sürdürmesinin beklendiği öne sürüldü.

A+A-

“ÇALIŞMALAR BAYRAMDAN SONRA”

KKTC’deki bayram tatili nedeniyle Kıbrıs sorununa ilişkin çalışmalara ara verildiği ancak iki müzakereci Osman Ertuğ ve Andreas Mavroyannis’in gelecek hafta bir araya gelmesi ve görüşmeleri sürdürmesinin beklendiği öne sürüldü.

Fileleftheros gazetesi, “iyi haber alan” kaynaklara dayanarak, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasındaki ilk görüşmenin ardından yayımlanacak olan ortak açıklama üzerinde anlaşmaya varılabilmesi için daha kat edilecek yol bulunduğunu yazdı.

Gazete aynı kaynaklara dayanarak, bu nedenden dolayı henüz görüşmenin tarihinin belirlenemediğini belirtti.

Türk tarafının,özlü olarak, devletin tek egemenlik ve tek vatandaşlığa sahip olmasını kabul etmediğini savunan gazete, Türk tarafının, geçici dönemler talep ederek ve bir dizi koşul ortaya koyarak konuya yaklaştığını yazdı.

Gazete Türk tarafının, “bilindik tezlerine, iki devlete atıfta bulunarak, özlü olarak, devletin temel özelliklerini etkisiz hale getirdiğini” ileri sürdü.

Görüşmelerin, her iki tarafın sunduğu fikirler üzerinde yapıldığını yazan gazete, BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in gayri resmi belge sunduğunun da bilinmekte olduğunu belirtti.  

Habere göre iyi haber alan bir kaynak, gazeteye yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Termsilcisi Osman Ertuğ’un Atina’ya,  Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in Ankara’ya gitmesi konusunda, düne kadar herhangi bir uzlaşmanın bulunmadığını ifade etti.

Aynı kaynak ayrıca iki müzakerecinin, müzakerelerin başlamasından önce bu ziyaretleri gerçekleştirmesinin de ihtimal dışı olmadığını söyledi.

Gazete Türk basınında dün çıkan iki müzakerecinin, gelecek hafta Atina ve Ankara’yı ziyaret edeceği şeklindeki habere de atıfta bulundu.

ERTUĞ’UN AÇIKLAMASI RUM BASININDA

Simerini gazetesi “Ertuğ, Ziyaretlerin Belirlenmesi İçin Görüşme İstedi” başlıklı haberinde  Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Sözcüsü ve Özel Temsilcisi Osman Ertuğ’un, BM aracılığıyla Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’e pazartesi günü görüşme çağrısında bulunduğunu yazdı.

Gazete, Ertuğ’un Türk basınında yer alan konuya ilişkin açıklamalarına yer verdi.

ANASTASİADİS: “ÇÖZÜMÜN BM (KARARLARI) VE  AB İLE İLİŞKİLİ OLMASINI ÖNGÖRÜYORUZ”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs sorununun çözüm sürecinin, BM kararları ve AB ilkeleri çerçevesinde belirlenmesi konusunda ihtiyatlı olduğunu söyledi.

Politis gazetesi, Anastasiadis’in bu açıklamayı Türk Dışişleri Bakanlığı’nın “50 yıl sonra tekerleği yeniden icat etmiyoruz, değinilmesi gereken konularla birlikte çözüm parametrelerinin belli olduğu” şeklindeki açıklaması üzerine yaptığını yazdı. 

Habere göre Anastasiadis açıklamasında benzer ifade kullanarak, “katılmıyor değilim ama hareket etmesi için bir araca farklı boyutlarda tekerlek koyduğunuz zaman sadece trafik kazasına neden olabileceğinizi anlıyorsunuz. Bu nedenle biz, tekerleklerin, arabayı imal edenler tarafından belirlenmesi konusunda ihtiyatlıyız” şeklinde konuştu.

DİKO

DİKO Basın Sözcüsü Angelos Votsis ise açıklamasında, Kıbrıs sorununun; “Türkiye tarafından işgal, istila ve insan haklarının çiğnenmesi sorunu” olduğunu ileri sürdü.

Votsis, Türkiye’nin amacının, müzakerelerin başarısızlığa uğraması ve buna eş zamanlı olarak “işgal oluşumunun” statüsünün yükseltilmesi olduğunu savundu. 

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.