1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BAZI KIBRIS TÜRK VE RUM SİYASİ PARTİLER LEDRA PALACE’TA BİR ARAYA GELDİ
BAZI KIBRIS TÜRK VE RUM SİYASİ PARTİLER LEDRA PALACE’TA BİR ARAYA GELDİ

BAZI KIBRIS TÜRK VE RUM SİYASİ PARTİLER LEDRA PALACE’TA BİR ARAYA GELDİ

KKTC ve Güney Kıbrıs’tan bazı siyasi partiler, Slovakya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçiliği tarafından organize edilen rutin toplantılar çerçevesinde bugün yeniden bir araya geldi.

A+A-

KKTC ve Güney Kıbrıs’tan bazı siyasi partiler, Slovakya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçiliği tarafından organize edilen rutin toplantılar çerçevesinde bugün yeniden bir araya geldi. Cumhuriyetçi Türk Partisi - Birleşik Güçler’in (CTP-BG) ev sahipliğinde yapılan toplantıda CTP-BG Genel Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da hazır bulundu.

Toplantıda ev sahibi CTP-BG’nin önerisi üzerinde ”Kıbrıs sorununun çözümü için çözüm sürecine siyasi partiler nasıl katkı koyabilir?“ konusu ele alındı.

CTP-BG’den verilen bilgiye göre, CTP-BG Genel Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu toplantıda yaptığı açılış konuşmasına, Rum Savunma Bakanı Tasos Mitsopulos’un vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı.

Kıbrıs sorununun 50 yıl önce başladığına ve sorunu çözmek için başlatılan birçok girişimin başarısızlıkla sonuçlandığına dikkat çeken Yorgancıoğlu, “Bütün bunlar Kıbrıs’ta gerçekten çözüm ve kalıcı barış isteyenlerin bir anlaşmaya ilişkin sorumluluk ve bağlılığını değiştirmedi” dedi.

“TÜNELİN UCUNDA YENİDEN IŞIK GÖRÜNÜYOR”

Şubat ayında üzerinde mutabakata varılan ortak açıklamayla yeniden başlayan müzakere sürecine atıfta bulunan Yorgancıoğlu, “Bugün tünelin ucunda yeniden ışık görünüyor. Yeni süreç tarihidir ve gerçek bir fırsat penceresi teşkil etmektedir” dedi.

Kalıcı bir anlaşmanın, adada yaşayan herkese huzur ve barış getireceğini, adanın iki tarafında var olan ekonomik zorlukların aşılmasına yardımcı olacağını ifade eden Yorgancıoğlu, anlaşmanın, turizm, ticaret, inşaat, enerji, ulaştırma gibi sektörleri olumlu etkileyerek refahı arttıracağını ve sürdürülebilir bir ekonomi yaratacağını söyledi.

Başbakan Yorgancıoğlu, “Kıbrıs sorununun çözümü Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’daki benzer sorunların çözümü için iyi bir örnek teşkil edecek ve bölgemizdeki istikrara da katkı koyacaktır” dedi.

“YAPICI BİR DİL KULLANMAMIZ ŞARTTIR”

Yapılması gerekenin, iki liderin hızlandırılmış şekilde, uzun yıllardan bu yana tarafların görüşleri olarak masada bulunan pozisyonları al-ver mantığıyla yakınlaştırması ve anlaşma metninin ortaya çıkarılması olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, “Esas olan, çözüm iradesine ve siyasi iradeye sahip olunmasıdır. Siyasi partilerin müzakereleri yürüten liderlere çözüm yönünde atacakları olumlu adımlarda destek vermesi, onları cesaretlendirmesi çok önemlidir. Önümüzdeki süreçte müzakerelerin aksamadan devam etmesi ve iki toplumun birbirine yakınlaşması için siyasiler olarak bizlerin olumlu ve yapıcı bir dil kullanması şarttır” dedi.

“SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİYLE SÜREKLİ GÖRÜŞÜYORUZ”

CTP-BG temsilcilerinin KKTC’deki sivil toplum kuruluşları ve çeşitli sektör temsilcileriyle sürekli bir araya geldiğini kaydeden Yorgancıoğlu, diğer yandan Rum siyasi partileri ile ikili temaslar ve girişimler yanında Rum sivil toplum kuruluşları ile de temaslarını sürdürdüklerini belirtti.

Yorgancıoğlu, son dönemde Güney Kıbrıs’tan PEO ve PASİDİ ile başlatılan temasları SEK, KEVE, DEOK ve diğer büyük sivil toplum kuruluşları ile devam ettireceklerini vurguladı.

“RUM SİYASETÇİLERİ MEDYAMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ”

Kıbrıslı Rum siyasetçilerin KKTC medyasında, Kıbrıslı Türk siyasetçilerin de Güney Kıbrıs medyasında daha sık yer almasının iki tarafın birbirini daha iyi anlamasına yardımcı olacağına dikkat çeken Yorgancıoğlu, CTP-BG olarak bunun için girişim yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Gerek KKTC gerekse Güney Kıbrıs’ta düzenlenecek çeşitli konferanslara katılıp görüşlerin ifade edilebileceği platformların oluşturulmasının da yeni süreçte çok önemli olacağını vurgulayan Başbakan Yorgancıoğlu, “Müzakere süreci elbette ki çeşitli zorluklar içerebilecek ve karşılıklı fedakarlıkları gündeme getirecektir. Buna rağmen çözüm hedefi güden, cesur ve güçlü siyasi liderlikler ile kısa bir sürede kalıcı bir çözüme ulaşmamız mümkündür. Bu, gelecek nesillere olan borcumuzdur. Biz CTP-BG olarak bu hedefle çalışmaya devam edeceğiz. Diğer tüm siyasi partilerden beklentimiz de bu yöndedir.”

ORTAK AÇIKLAMA

Bu arada Slovakya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçiliği’nden verilen bilgiye göre, bugünkü toplantıya katılanlar tarafından üzerinde mutabakata varılan ortak açıklamada, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderlere Kıbrıs sorununa erken bir zamanda çözüm bulunması için mümkün olabildiğince çaba göstermeleri çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, adadaki iki halkı çözüme hazırlayabilmek için tüm siyasi güçlerin olumlu ve yapıcı bir dil kullanması gerektiği, adanın tümünde siyasi partilerin basında daha çok yer almasının önemi vurgulandı.

İki toplum arasında daha çok işbirliği için sivil toplum kuruluşları, sendika, ticari birlikler ve barış inisiyatifleri tarafından ortaya konulan çabadan memnuniyet duyulduğu da kaydedilen ortak açıklamada, Kıbrıs’ta yakınlaşmaya yardımcı olmak adına iki toplumlu etkinlik düzenlemeye ve düzenlenen etkinliklere katılmaya devam edileceği belirtildi.

Lefkoşa ara bölgedeki Ledra Palace Otel’de yer alan bugünkü toplantıya, KKTC’den Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP),  Güney Kıbrıs’tan ise Çalışan Halkın İlerici Partisi (AKEL), Kıbrıs Yeşiller Partisi, Demokrat Parti (DIKO), Birleşik Demokratlar (EDİ), Demokratik Seferberlik Partisi (DISI), Sosyal Demokrat Hareketi (EDEK) ile Merkezin Yeniden Yapılandırılması için Siyasi Gurup (EPALXI) temsilcileri katıldı. Toplantıda Slovakya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Oksana Tomova da hazır bulundu.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.