1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BAZI TEDBİRLER GÜNDEMİMİZDE”
“BAZI TEDBİRLER GÜNDEMİMİZDE”

“BAZI TEDBİRLER GÜNDEMİMİZDE”

“Dövize Karşı Hükümetin Elinde Fazla İmkân Yok Gibi Görülebilir Ama Bu Hiçbir Şey Yapılmayacağı Anlamına Gelmez”

A+A-

“DÖVİZE KARŞI HÜKÜMETİN ELİNDE FAZLA İMKÂN YOK GİBİ GÖRÜLEBİLİR AMA BU HİÇBİR ŞEY YAPILMAYACAĞI ANLAMINA GELMEZ”

“BAZI TEDBİRLER GÜNDEMİMİZDE”

“SANAYİDE TL CİNSİ KREDİLERDE FAİZ İYİLEŞTİRMESİ İÇİN PROJEMİZ VAR”

“DÖVİZ CİNSİ GELİRİ OLMAYANLARIN DÖVİZ BORÇLANMAMASI İÇİN TEBBİRLER GÜNDEMDE”

“TÜRKİYE HÜKÜMETİNİN NASIL HAREKET EDECEĞİNİ, TÜRKİYE’DEKİ MERKEZ BANKASI’NIN MÜDAHALE HAKLARINI NASIL DEĞERLENDİRECEĞİNİ, DEĞERLENDİRİP DEĞERLENDİREMEYECEĞİNİ İZLEYİP GÖRMEK ÖNEMLİ”

ÇIRALI: “AMAÇ ÜLKEYİ KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURABİLEN, SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR EKONOMİK YAPIYA ULAŞTIRMAK, REFAH SEVİYESİNİ ARTIRMAK”

Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, hükümete geldiklerinde dövizdeki dalgalanmayla karşılaştıklarını kaydederek, “Hükümetin elinde fazla imkân yok gibi görülebilir ama bu hiçbir şey yapılmayacağı anlamına gelmez” dedi.

Türk Lirası’nı tedavüle sürenin Türkiye olduğunu ve ülkedeki siyasi gelişmelerin dövizde artışa yol açtığını kaydeden Atun, “Türkiye hükümetinin nasıl hareket edeceğini, Türkiye’deki Merkez Bankası’nın müdahale haklarını nasıl değerlendireceğini, değerlendirip değerlendiremeyeceğini izleyip görmek önemli” dedi.

Döviz hareketlerinde Türkiye’nin de tek başına olmadığını da vurgulayan Atun, Amerikan Merkez Bankası’nın piyasaya etkilerine işaret ederek, “Bugünlerde piyasalar dikkatini Amerikan Merkez Bankası’nın yapacağı faiz artırımlarına çevirdi. Genelde bir faiz artışı beklentisi var” şeklinde konuştu.

“BAZI TEDBİRLER GÜNDEMİMİZDE”

Faiz artırımları konusunda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın nasıl tepki vereceğinin de son derece önemli olduğunu kaydeden Bakan Atun, “KKTC’de kendi imkanlarımızla neler yapabiliriz bu son derece önemli. Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olarak bu konuda bazı tedbirler alınması gündemimizde” dedi.

Bugün saat 11.00’de Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ile yönetim kurulu üyeleri kabul eden Atun, döviz ve sanayi konularında açıklamalarda bulundu.

Sunat Atun, sanayi sektörüne yönelik olarak Türk Lirası cinsinden kredilere faiz iyileştirmesi yapılmasıyla ilgili projeleri olduğunu açıkladı.

Döviz cinsinden geliri olmayanların döviz borçlanamamasını sağlamak gibi tedbirlerin gündemde olduğuna da dikkat çeken Atun, bunu Bakanlar Kurulu’na getireceklerini söyledi.

“2016 YILINA İLİŞKİN SEZİNLEDİĞİMİZ BİR TAKIM RİSKLER VAR.”

Atun açıklamasında şunlara da yer verdi:

“KKTC’deki üretim Türk Lirası olduğundan ilk etapta dövizdeki artış yurtdışı piyasalarında, turizmle, ihracatla ilgili fiyatlarda avantajlı gibi görünüyor. Doğru olabilir.

Ancak bundan görünmeyen ve çok önemli olan ikinci bir husus var. O da özel sektörün borçlarıdır. Özel sektördeki borçlanma döviz ağırlığı taşıdığından dolayı bu noktada bizim 2016 yılına ilişkin sezinlediğimiz bir takım riskler vardır. Hükümet bu riskleri ortadan kaldırmak üzere çalışacak.

Türk Lirası cinsinden kredilere faiz iyileştirme projemizin yanı sıra, gerek hibelerde gerek kredilerde daha düşük faiz ortalamaları hedefliyoruz. Türk Lirası’ndan daha iyi faiz koşulları oluşturulmalı ki eylül ayında Amerikan Merkez Bankası faiz artışı yapar, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası da bunu takip ederse KKTC hükümeti sanayicisini koruyabilsin.”

“SANAYİNİN MİLLİ GELİRDEKİ PAYI YÜZDE 9’A GERİLEDİ… BU ÜZÜCÜ…”

Kabuldeki konuşmasında, hükümet programına da değinen Bakan Atun, “Özel kesimin sabit sermaye yatırımlarının Gayri Safi Milli Hasıla içindeki payını yüzde 15’lere çıkarmak gibi bir hedefimiz var” dedi.

2013’te hükümetten giderken sanayinin milli gelir içindeki payını yüzde 11’e kadar yükselttiklerini de dile getiren Atun, “Hükümete geldikten sonra bunun yüzde 9’a gerilediğini gördük. Bu son derece üzücü” dedi.

“EKONOMİ BAKANLIĞI HER ADIMDA SANAYİCİNİN VE İHRACATÇININ YANINDA OLACAK”

Geçmiş hükümetler dönemindeki bazı verilere değinen Atun, şunları kaydetti:

“90 milyonlardan aldığımız ihracatı 217 milyonlarda devrettik. Geçen sürede, yüzde 5,7 gerileme oldu. Bu da gerçekten üzücü.

“ÜZÜLMEKLE KALAMAYIZ, BİRŞEYLER YAPMALIYIZ”

Ekonomik büyümemiz yüzde 3 civarlarında seyretmektedir. Buna üzülmekle kalamayız. Bir şeyler yapmak, sanayiyi hak ettiği noktaya çekebilmek lazım.

Bizim gerek Türkiye’ye gerek üçüncü ülkeler, gerekse Güney Kıbrıs piyasasına ortalama yüzde 20 ile 25 arası ihracat artışı hedefini hep birlikte koymamız lazım.

Her ne kadar da son 2 yılda bütün hedeflerin gerisine düşülse de kapasite artırımı, ihracat ve üretim stratejilerini yeniden ele alarak yeni hedefler koyacağız.

Mevcut yerlerde pazar payımızı artırmanın, hiç girilmemiş piyasalara girip orada tutunmanın çarelerini birlikte üreteceğiz.

Ekonomi Bakanlığı’nın ‘fuar organizasyonlarına, yurtdışı pazarlarda teşhir mağazalarının kiralanmasına, depolamaya dair hibe çalışmaları var. Bu yıl bunların kapsamını artıracağız. Ekonomi Bakanlığı üretim noktasından yurtdışına erişim noktasına kadar her adımda sanayicinin ve ihracatçının yanında olacak.

Talebi artırırken arzı da artırmak gerek. Bu var olan tesislerimizi daha da güçlendirmek, belki yeni teknolojiye erişimi kolaylaştırmak, bu alandaki hibe ve destekleri daha geliştirmekle olur. Ekonomi Bakanlığı yeni yatırımların kapsamını daha da artıracak.”

ÇIRALI: “HEPİMİZİN HEDEFİ AYNI… SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİK YAPI”

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Çıralı, kabuldeki konuşmasında Bakan Atun’a yeni görevinde başarı diledi.

Çıralı, ilk kez sanayiyi, ticareti ve ekonomiyi spesifik olarak içeren bir bakanlık oluşturulduğunu söyleyerek, “İşbirliğine hazırız” dedi.

“Hepimizin hedefi aynı” diyen Oda Başkanı Çıralı, şöyle devam etti:

“Ülkeyi, kendi ayakları üzerinde durabilen, sürdürülebilir bir ekonomik yapıya ulaştırmak, refah seviyesini artırmaktır. Bunu sağlamanın tek yolu, mal ve hizmet üretimini artırmakla, ihracatı artırmaktan geçer.”

Ali Çıralı, sektörün sorunlarını ve bunlarla ilgili çözüm önerilerini içeren bir dosyayı Atun’a sundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.