1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. BEBEĞİN AĞLAMASI UYARICI OLMALI!
BEBEĞİN AĞLAMASI UYARICI OLMALI!

BEBEĞİN AĞLAMASI UYARICI OLMALI!

Bebeğiniz ayaklarını karnına çekerek ağlıyor veya kusuyorsa bağırsak düğümlenmesi sorunu ile karşı karşıya olabilir.

A+A-

Halk arasında “bağırsak düğümlenmesi” olarak da bilinen “invajinasyon”,bir bağırsak bölümünün diğerinin içine doğru girmesi sonucu oluşan bir bağırsak tıkanıklığı tablosu. Yenidoğan döneminde nadir görülüyor, çocuklarda en sık 6-10 ay arasında gözleniyor ve olguların %70’inde bir yaş altında tanı konuyor. Ancak hastalığın her yaşta görülebileceğini vurgulayan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Agil Abilov, karın ağrısı nedeniyle ameliyat edilen 1 yaş altındaki çocukların en önemli ameliyat nedeninin bu hastalık olduğunu söyledi.

İnvajinasyonun aynı zamanda çocuklarda 6-18 ay arası görülen en sık makat kanaması nedenlerinden de biri olduğunu belirten Dr. Abilov, uyarıcı olabilecek belirtileri şöyle sıraladı:

BU BELİRTİLERE DİKKAT
• Kolik ağrı: İnvajinasyonlu hastalardaki en önemli belirti karın ağrısıdır. Ağrının tipik özelliği kolik (kramp) tarzında olmasıdır. Kolik tarz ağrı genellikle 2-3 dakika kadar sürer. Bu dönemde bebek huzursuzdur, ağlar, ayaklarını karnına çeker ve spazm sonrası rahatlar. Bu ağrılar 20-30 dakikalık aralıklarla tekrarlar.
• Kusma: İnvajinasyonlu olgularda başta bir refleks olarak kusma gözlenebilir; ancak mide boşaldıktan sonra genellikle tekrarlamaz. Tanıda gecikilen olgularda tıkanıklığa bağlı safralı kusma geç dönemlerde ortaya çıkar.
• Kanlı gaita: Bu hastalarda en sık gözlenen belirtilerden biri de, genellikle çilek jölesi kıvamında tarif edilen makattan kanamadır. Hastalarda invajinasyonun ilk aşamalarında normal dışkı da olabilir.

VAKİT KAYBETMEDEN DOKTORA BAŞVURUN
Karın muayenesinde bir kitlenin ele gelmesi ile tanı konabilir. Tanıda yardımcı olan, uygulaması en kolay yöntem ultrasonografidir. Ultrasonografik incelemede iç içe girmiş bağırsakların görülebildiğini hatırlatan Abilov, hastalığın tedavisi hakkında ise şunları anlattı:

“Eskiden tek tedavi yöntemi açık cerrahi olan invajinasyonda günümüzde farklı tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Özellikle erken tanı durumunda ve altta yatan başka hastalık olmadığında havayla redüksiyonyöntemi başarılı sonuçlar vermektedir. Bu yöntemde, ameliyathanede hafif bir anestezi ile skopi altında makattanözel bir sistem ile hava verilerek içiçe geçmiş bağırsaklar çözülür. Tecrübeli ellerde başarı oranı %90 %95’leri bulmaktadır. Bu yöntem ile sonuç alınamayan vakalarda cerrahi girişim uygulanır. Tanı ve tedavi için geç kalınmış hastalarda, bağırsak kanlanması bozulabildiği için bağırsağın o bölümü çıkarılabilir.

HAVAYLA REDÜKSİYON YÖNTEMİNİN AVANTAJLARI
• Çocuk açık ameliyat olmayıp, genel anestezi almamış olur.
• Karın boşluğu açılmadığı için ileride bağırsak yapışıklığı görülme riski azalır.
• Hastanede kalış süresi daha kısadır.

ERKEN TANIDA BAŞARI ORANI ÇOK YÜKSEK
Günümüzde; gerek komplikasyon sıklığının azlığı, gerekse hasta konforu açısından tüm dünyada artarak uygulamaya giren pnömotik redüksiyon yöntemi sayesinde hastaların %90’dan fazlasında işlem başarı ile gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlemin yapılabilmesi için en önemli kriter ise erken tanıdır.

 

Kaynak: ntvmsnbc

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.