1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BEDELİ 1.6 MİLYON EURO!
BEDELİ 1.6 MİLYON EURO!

BEDELİ 1.6 MİLYON EURO!

KIB-TEK’in LED aydınlatma dönüşüm projesinin ilk etabı olan 10 bin adet yol armatürünün ihalesini,

A+A-

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) düzenlediği LED aydınlatma dönüşümü ihalesinin ilk etabı olan Lefkoşa’daki 10 bin adet yol armatürü değişimi projesini Vestel –Çeliksan konsorsiyumu kazandı.

İhale çerçevesinde Lefkoşa’daki yollara takılacak 9 bin adet küçük armatüre, tanesi 127,5 Euro’dan toplam bir milyon 147 bin 500 TL, tanesi 148, 4 Euro olan bin adet büyük armatür için de 448 bin 400 Euro ödenecek. Rakam toplamda bir milyon 595 bin 900 Euro’ya ulaşıyor.  

İhale kapsamında toplam 55 bin adet yol armatürünün LED dönüşümü hedefleniyor. Dönüşüm projesi tamamlandığında KKTC’de yılda 8,5 milyon TL tasarruf sağlanacak.  

Konu ile ilgili olarak Diyalog gazetesine konuşan Elektrik Sendikası (EL-SEN) Başkanı Çağlayan Cesurer, bu proje ile ülke genelinde yüzde 88 oranında bir tasarruf sağlanmasının planlandığını söyledi. Cesurer “ihalenin sonuçlanma süresi 4 aydır. Lefkoşa’ya bu süre içerisinde 10 bin adet LED ampul takılması düşünülüyor. Geriye kalan 45 bini de ihale edilecek” dedi. 

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı da, aydınlatma gelirlerinin tümünün KIB-TEK’e gittiğini belirterek, ışıklandırma sisteminden sağlanacak katkının belediyeye aktarılması için Belediyeler Birliği’nin bazı çalışmalar yaptığını söyledi. Harmancı “KIB-TEK’in buradan alacağı parayı alsın ama en azından şehrin bakımına yönelik bize bir pay ayırmalı” dedi. 

Projeye Lefkoşa’dan başlanıyor

Dönüşüm projesi çerçevesinde aydınlatma armatürleri fiyatları hakkında bilgilendirmede bulunan Cesurer, şöyle dedi:

“ Küçük olanlar 127,5 büyük olanlar da 148,4 Euro’ya alındı. Büyük olanlar an sitelere konulacak diğer küçükler ise ara mahallelere yerleştirilecek. Bu ihalenin sonuçlanma süresi 4 aydır. Lefkoşa’ya bu süre içerisinde 10 bin adet takılması düşünülüyor. Geriye kalan 45 bini de ihale edilecek.” 

İkinci ihale için çalışmaların sürdüğünü belirten Çağlayan Cesurer, bir bölüm ışıklandırma sisteminin takılmasının ardından test edileceğini sonrasında da diğer lambaların da takılma sürecine gideceğini kaydetti.   

Aydınlatma sistemlerinin parti parti geleceğini ifade eden Cesurer, “Hergelen 2 bin adet ayrı ayrı test edilecek. Diğer bölge ve caddelere de test amaçlı 100’er adet takılabilir.” diye konuştu. 

Harmancı: Tüm gelir KIB-TEK’e gidiyor

Konuyla ilgili olarak Diyalog’a konuşan Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Mehmet Harmancı da aydınlatma gelirlerinin tümünün KIB-TEK’e gittiğini belirtti. Bu güne kadar Lefkoşa Belediyesi için KIB-TEK’ten yeterince destek alamadıklarını aktaran Harmancı, “Umarım bir an önce aydınlatma ile daha çağdaş daha verimli bir sisteme geçilir. Şehir içinde bir artı olur. Bizim bütün talebimiz hemşerilerimizin daha aydınlık bir Lefkoşa’da yaşayabilmeleridir” dedi. 

Belediye olarak kendilerine hiçbir katkı olmamasından şikâyet eden Harmancı, “Eskiden böyleydi, şimdi bize göre yasallığını yitirmiş bir kanun hükmünde bir kararnameyle bütün geliri onlara bağlandı” diyerek, şikayetini dile getirdi.

Işıklandırma sisteminden sağlanacak katkının belediyeye aktarılması için Belediyeler Birliği’nin bazı çalışmalar yaptığını dile getiren Harmancı, şuınları kaydetti:

“ Açıkçası içişleri Bakanlığı’na da yoğun müracaatlarımız oldu. Hiçbir sonuç alamadık. KIB-TEK herhalde kendi borcunu kapatana kadar bu yönde idare edecekler. Bizim istediğimiz KIB-TEK’in buradan alacağı parayı alsın ama şehrin bakımına yönelik bize bir pay ayrılmasıdır. Bizim de bu destekle bakım ve idare açısından alacağımız bir destekle hizmetlerimize daha ağırlık vermemizi temenni ediyoruz.”

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum