1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BEKLENEN OLUYOR MU
BEKLENEN OLUYOR MU

BEKLENEN OLUYOR MU

KKTC'de askerlik süresi

A+A-

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE MECLİS’TE: Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekili Abbas Sınay’ın Meclis’e sunduğu Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan öneri önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelecek.

3 AY DÜŞÜYOR: Yasa önerisi birçok gencin merakla beklediği askerlik süresinin kısaltılması konusunda ciddi bir düzenleme içeriyor. Düzenlemeye göre normal askerlik 12 aya düşüyor. Meslek liseleri ve iki yıllık yüksekokullardan mezun olanlar için ise bu süre 8 aya düşüyor

ÜNİVERSİTELİLERE SEÇENEK: Dört yıllık fakülte veya yüksek okuldan mezun olanlar öneri ile birlikte askerlik süresi seçmeye hak kazanıyor. Buna göre askerliğini yedek subay ve çavuş olarak yapacaklar için öngörülen süre 8 ay, er olarak yapmayı seçen üniversite mezunları için ise 6 ay olacak


Bertuğ TOPAL
Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi Resmi Gazete’de yayımlandı. Öneri toplumun gündeminde olan askerliğin kısaltılması dahil birçok değişikliği içeriyor. Öneriye göre askerlik süresi lise mezunu ve altı öğrenim görenler için 12 ay, meslek lisesi ve iki yıllık yüksek öğrenim görenler için 8 ay, 4 yıllık üniversite bitirenler için yine 8 ay olarak düzenlendi.

Başka ülkede askerlik yapanlar muaf
Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekili Abbas Sınay’ın Meclis’e sunduğu öneriye göre başka bir ülkede her ne şekilde olursa olsun askerlik yükümlülüğünü yerine getirmiş olan vatandaşlar, tekrardan KKTC’de askerlik yapmayacak. Bu durumda bulunan KKTC vatandaşlarının yükümlülük dışına çıkarılmasıyla sonradan vatandaş olan kişilerin önündeki askerlik sorunu kalkmış oldu.

Askerlik süresi düşüyor
Birçok gencin merakla beklediği askerlik süresinin kısaltılması konusunda öneri ciddi bir düzenleme içeriyor. Düzenlemeye göre normal askerlik 12 aya düşüyor. Meslek liseleri ve iki yıllık yüksekokullar ile bu öğretim müesseselerinin dengi olduğu Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan okullardan mezun olanlar için ise bu süre 8 aya düşüyor.

Üniversite mezunlarına seçme hakkı
Üniversite mezunlarına ise öneri ile birlikte askerlik süresi seçme hakkı veriliyor. Buna göre yedek subay ve çavuş olanlar 8 ay, askerliğini er olarak yapmayı seçen üniversite mezunları için ise süre 6 ay olacak.
Bunun yanı sıra insan kaynağının yeterliğine bağlı olarak bu süre, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın teklifi, Başbakanlığın önerisi ve Bakanlar Kurulu’nun kararı ile değiştirilebilecek.

Profesyonel sporculara özel statü
Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ne göre öğrenim durumuna bakılmaksızın lisanslı profesyonel sporcu olarak, toplam dokuz yıl yurt dışında ikamet eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşları, 6 bin sterlin ödeyerek bedelli hakkı kazanabilecek.

49 yaşında askerle bağ kopacak
Öneri askerlik görevinin 49 yaşında tamamen son bulmasını da içeriyor. Yapılan değişiklikle 49 yaşına gelmiş vatandaş seferberlik ve Sivil Savunma görevlerini de tamamlamış sayılacak. Bu düzenlemeye vatandaşların askerlikle bağı en çok 30 yıl olmuş olacak.

2009’dan önce gidenleri de kapsayacak
1 Ocak 2009 tarihinden önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden ayrılıp bir yabancı ülkeye giden vatandaşlar, yasanın 16’ncı maddesinin (1)’inci fıkrasına uygun olarak müracaat ettikleri takdirde bu yasanın 14’üncü maddesinin (1)’inci fıkrasındaki haktan yararlanabilecek ve bedelli hakkı kazanabilecek.

31 yaşından büyükler 1 ay yapacak
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan 31 yaşından büyük olan ve askerliklerini ertelememiş ve yerine getirmemiş olanlar, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde başvurarak 2 bin sterlin karşılığında 1 ay hizmet yapabilecek

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.