1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BEKTAŞ: MÜDAHALELER ÇAĞ DIŞI
BEKTAŞ: MÜDAHALELER ÇAĞ DIŞI

BEKTAŞ: MÜDAHALELER ÇAĞ DIŞI

İskele Kalecik’te AKSA Elektrik Santrali’ne yapılan yakıt ikmali sırasında denize büyük miktarda fuel oil sızması çevre örgütlerini harekete geçirdi

A+A-

Bidonlarla denizdeki fuel oil sızıntısını temizlemeye çalıştıklarına şahit olduğunu belirten Bektaş, bu müdahalelerin çağdışı ve yeterli müdahaleler olmadığını vurguladı. Bektaş, “Böyle bir felaket ülke de ilk kez yaşandı. Kaza olduğu andan itibaren ülkede birçok müdahale de bulunuldu. Ancak bu müdahaleler çağ dışı ve yeterli değildir” şeklinde konuştu. Bektaş ayrıca fuel oil sızıntısının bölgedeki balık çiftliklerine kadar ulaştığını da kaydetti.

“Tesisin acil durum ekipmanı olması gerekirdi”
Bektaş, “Normalde bu tarz tesislerde acil müdahale planı ve ekipmanı bulunması gerekiyor. Bu plana göre acil müdahale ekipmanlarıyla olaya bilinçli ve iş bilir şekilde yaklaşılması lazımdır. Ancak söz konusu şirketin bu kirlilik için bir acil müdahale ekipmanı ve planı olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu. Bektaş, kirliliğin bir haftada temizleneceği gibi haberleri son derece asılsız olduğunu da belirtti.

“Uzun yıllar temizlenemez”
Bektaş, “Uzun yıllar temizlenemeyecek bir felaket oluştu. İşçiler çıplak ayak ve elleriyle denizden bidonlarla fuel oil sızıntısını temizlemeye çalıştılar. Bu tarz bir çalışma ile kirlilik yüz yılarca sürer” dedi Bektaş, Türkiye’den gelecek olan yardım gemisiyle düzgün bir çalışma ile temizlenebileceğini söyledi.

“Yasalar yetersiz”
Bektaş, açık denizler de meydana gelen kazalarla ilgili çevre yasalarının yetersiz kaldığına dikkat çekti ve şu şekilde konuştu:

“Çevre yasalarının yetersiz olması büyük bir eksikliktir. Kirletenin her ne olursa maddi olarak kirliği ödemesi gerekmektedir. Ancak bu kirliğin eko sisteme verdiği zarar asla para ile ödenemez.”

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.