1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BELEDİYE BAŞKANI HAKKINDA ŞOK EDEN İDDİA!
BELEDİYE BAŞKANI HAKKINDA ŞOK EDEN İDDİA!

BELEDİYE BAŞKANI HAKKINDA ŞOK EDEN İDDİA!

Vatandaşlara hakaret ettiği iddialarıyla gündeme gelen belediye başkanı şimdi de...

A+A-

Sayaçlara göre şartname

Esentepe bölgesinde vatandaşlara hakaret ettiği iddialarıyla gündeme gelen Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan’ın, akıllı su sayacı ihalesinde yolsuzluk yaptığı, sayaçlara göre şartname hazırlattığı iddia edildi.

Esentepe bölgesinde vatandaşlara hakaret ettiği iddialarıyla gündeme gelen Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, şimdi de akıllı su sayacı ihalesinde yolsuzluk yaptığı iddiasıyla gündemde.
Son başvuru tarihi 31 Ekim olan Esentepe Belediyesi’ne 4 bin adet ön ödemeli akıllı kartlı su sayacı alımı ihalesinde Cemal Erdoğan’ın KKTC’de yetkili servis garantisi olan bir şirketin 3 yıl garanti, 24 saatte teknik servis ve 3 yıl garantiyle 215 TL verdiği fiyatı görmezden gelerek, KKTC’de yetkili servisi bulunmayan bir şirkete 1 ay içinde teknik servis ve 260 TL fiyata ihaleyi verdiği öğrenildi. Erdoğan, avukatlarına AB standartlarında bir şartname hazırlattığını söyleyerek, ihaleyi alan firma için belediye meclisinin oybirliği sağladığını kaydetti.

 

İhaleye girmeden akıllı sayaç almaya kalktı

Gazetemizin güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre, ihale öncesi Cemal Erdoğan’ın ihaleyi verdiği şirket yetkilileriyle Türkiye’ye giderek çok güzel bir şekilde ağırlandığı ve Türkiye’den dönüşünde Esentepe Belediyesi Meclis Üyeleriyle ortak karar alarak ihaleye girmeden bin adet akıllı su sayacını belediye bütçesiyle almaya kalkıştığı belirtildi.

Sayıştay’ın ihalesiz akıllı sayaçların alınmasına karşı çıkması sonucunda göstermelik ihaleye çıktığı ileri sürülen Cemal Erdoğan ise, Avrupa standartları ve kriterlerine uygun olmayan özelliklere sahip ve AB normlarına uygun olan sayaçlardan daha pahalı bir fiyata bir firmaya ihaleyi verdiği edinilen bilgiler arasında.

Firmanın sayaçlarına göre şartname

Esentepe Belediyesi’nin hazırladığı ihale şartnamesinin, Esentepe Belediye Başkanı Erdoğan’ı Türkiye’de misafir eden bu elektronik sayaç firmasının ürettiği sayaçların özelliklerini taşıyan şartlarda hazırlandığı da ortaya atılan bir diğer iddia… Esentepe Belediyesi’nin hazırladığı şartnamede AB’ın elektronik sayaçlarda aradığı özelliklerin hiçbirine yer verilmedi.

 “Güvenli değil” iddiası

Öte yandan Esentepe Belediyesi’nin ihaleyi verdiği ve ilk etapta bin adet alınması planlanan sayaçların alt kısmında bulunan kalibrasyon ayarıyla herhangi bir kişi tarafından oynanması durumunda, sayacın işlemeye devam ettiği öğrenilirken, belediyenin ihaleyi vermediği diğer firmanın ise kalibrasyon ayar vidasının sayacın yanında bulunduğu ve herhangi bir kişi tarafından müdahale edilmesi durumunda sayacın kilitlendiği öğrenildi.

200 bin TL daha fazla

Gazetemizin elde ettiği bir diğer bilgiye göre Esentepe Belediyesi, Perfect Danışmanlık Şirketi’ne verdiği “Akıllı Kartlı Su Sayacı” ihalesinde AB normlarına uygun olmadığı iddia edilen sayaçlar için yaklaşık 200 bin TL daha fazla para ödeyecek.

Kaybeden şirket Sayıştaylık’tan araştırmasını istedi

Öte yandan ihaleyi alamayan diğer şirket, konuyu Sayıştay Başkanlığı’na bir dilekçeyle aktardı ve konunun araştırılmasını istedi. 31 Ekim 2014’te Esentepe Belediyesi’nde yapılan ihalede haksızlığa uğradıklarını belirterek Sayıştay Başkanlığı’na inceleme başvurusunda bulunan şirket, haklı oldukları takdirde gerekli işlemlerin yapılarak haklarının iade edilmesinin sağlanması talebinde de bulundu. Dilekçenin 5 Kasım’da Sayıştay Arşivi’ne teslim edildiği bildirildi.

Cemal Erdoğan: “Hassas bir konu”

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, hassas bir konu olduğu için gazetemize açıklama yapmayı kabul etti. İhaleye katılan hiçbir firmayı tanımadığını ifade eden Erdoğan, avukatlarına AB standartlarında bir şartname hazırlattığını söyledi. Önceden 3 teklif olduğunu, ancak 2 firmanın yazılı teklifte bulunduğunu aktaran Cemal Erdoğan, tekliflerin kendisine ulaştığında tüm maddelere uyan şirketin 260 TL fiyat verdiğini, şartnamelere uymayan firmanın ise 215 TL teklifte bulunduğunu aktardı.

Erdoğan, uygun fiyat veren firmanın şartnameye koyduğu AB normları belgelerinin İngilizce olduğunu, ihalede şart koşulan kalibrasyon ayar vidasının içinde olduğunu ve AB normlarına uymadığını, bu firmanın da AB’de artık kabul görmeyen sayaçları Kıbrıs’a getirip satmaya çalıştığını iddia etti.

Meclis kararı

İlgili firmanın İçişleri Bakanlığı’ndan görüş talep ettiğini ifade eden Cemal Erdoğan, ihaleyi reddedişlerinin gerekçelerini 3 sayfa olarak hazırlayarak Bakanlığa gönderdiğini belirterek, ilgili gerekçeleri kamuoyuna da sunabileceğini söyledi.

Her iki firmanın da fabrikalarını gezerek gördüğünü ifade eden Cemal Erdoğan, ihaleyi alamayan firmanın sayaçların arıza yapması durumunda yetkili servisin yapılabileceği hakkında gerekli garantiyi veremediğini ve Belediye Meclis Üyeleri’nin tamamının ihalenin verildiği firma için oy birliği sağlandığını ve bunun belediye meclis kararı olduğunu aktardı.

Haberal Kıbrıslı

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.