1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BELEDİYE BAŞKANLARININ 16’SI DEĞİŞTİ, 12’Sİ YERİNİ KORUDU
BELEDİYE BAŞKANLARININ 16’SI DEĞİŞTİ, 12’Sİ YERİNİ KORUDU

BELEDİYE BAŞKANLARININ 16’SI DEĞİŞTİ, 12’Sİ YERİNİ KORUDU

CTP-BG 14, UBP 5, DP-UG 1, TDP 1 BELEDİYE BAŞKANLIĞI KAZANIRKEN 7 DE BAĞIMSIZ ADAY BAŞKAN SEÇİLDİ

A+A-

UZUN YILLARDIR GÖREV YAPAN 4 İLÇE BELEDİYE BAŞKANI SANDIKTAN ÇIKAMADI... 24 YILDIR LEFKE BELEDİYE BAŞKANI OLAN MEHMET ZAFER DE SEÇİMİ KAYBETTİ

LEFKOŞA TÜRK BELEDİYESİ’NDE BKP VE BARAKA’NIN DESTEĞİYLE TDP ADAYI MEHMET HARMANCI KAZANDI

KKTC’de 4 yılda bir yapılan yerel kuruluş organları genel seçiminin sonuçlarının açıklanmasıyla 28 belediyenin başkanları belli oldu. Seçim sonuçlarına göre, 16 belediyede başkanlar değişirken, 12 başkan yerini korudu.

26 belediye başkanlığı için aday çıkaran hükümetin büyük ortağı CTP-BG, dünkü seçimden 14 başkan kazanarak ilk sırada çıktı. 9 olan belediye başkan sayısını 14’e yükselten CTP-BG’nin İnönü’de desteklediği bağımsız aday kazandı.

24 belediyede aday gösteren ana muhalefet UBP 5 belediye başkanlığı kazandı. UBP’nin 13 olan belediye başkanı sayısı 5’e düştü.

DP-UG ve TDP ise 1’er başkan kazandı. DP-UG’nin daha önce 4 olan belediye başkanı sayısı, dünkü seçimle 1’e düştü. Hiç belediye başkanı olmayan TDP ise başkent Lefkoşa’yı kazandı.

Geçen dönem 2 olan bağımsız belediye başkanı sayısı, dünkü seçimle 7’ye yükseldi. Seçilen bazı bağımsız adaylar, siyasi partilerin desteğini alarak bu göreve geldi.

İLK ŞEFFAF SANDIK

175 bin 258 kayıtlı seçmen, dün, ilk kez 681 şeffaf sandıkta 08.00-18.00 saatleri arasında oy kullanarak hem 4 yıl boyunca görev yapacak belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyeti üyelerini seçti; hem de 1985’ten beri yürürlükte olan Anayasa’nın 21 maddesinde öngörülen değişiklikleri oyladı.

Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimi ve Halkoylaması’nda, 28 belediye başkanlığı için 73 partili, 33 bağımsız olmak üzere 106 aday; 272 belediye meclis üyeliği için 964 partili, 8 bağımsız olmak üzere 972 aday; 173 muhtarlık için 472 bağımsız aday; 496 ihtiyar heyeti üyeliği için de 943 bağımsız aday seçilmek için yarıştı.

Ülke genelindeki 237 muhtarlıktan 64’ünde tek aday olduğu için 29 Haziran’da 173 muhtarlık için seçime gidildi. Ayrıca 4’ten fazla ihtiyar heyeti üyesi adayı bulunan yerlerde de seçim yapıldı. KKTC genelindeki 948 ihtiyar heyeti üyeliğinden bir kısmı yeter sayıda aday olduğu için seçilmiş sayılmıştı.

Sandık ve seçmenlerin ilçelere göre dağılımı şöyle:

“Başkent Lefkoşa’da 212 sandık, 68 bin 390 seçmen; Gazimağusa’da 175 sandık, 57 bin 46 seçmen; Girne’de 134 sandık, 41 bin 788 seçmen; Güzelyurt’ta 83 sandık, 25 bin 724 seçmen ve İskele’de 77 sandık, 23 bin 482 seçmen.”

28 BELEDİYEDE KAZANANLAR

Yerel seçim sonuçlarına göre, 28 belediyede 4 yıl boyunca görev yapacak belediye başkanları şunlar:

Lefkoşa Türk Belediyesi- Mehmet Harmancı (TDP-BKP-Baraka)
Gazimağusa Belediyesi - İsmail Arter ( Bağımsız)
Girne Belediyesi - Nidai Güngördü (Bağımsız)
Güzelyurt Belediyesi- Mahmut Özçınar (UBP) 
İskele Belediyesi-Hasan Sadıkoğlu (Bağımsız)
Gönyeli Belediyesi-Ahmet Benli (CTP-BG)  
Değirmenlik Belediyesi-Osman Işısal (CTP-BG) 
Lapta Belediyesi- Fuat Namsoy (UBP)
Lefke Belediyesi- Aziz Kaya (CTP-BG)
Dikmen Belediyesi-Yüksel Çelebi (CTP-BG)
Yeni Boğaziçi Belediyesi-Katip Demir (Bağımsız)
Yeni Erenköy Belediyesi- Mesut Yıkıcı (CTP-BG)
Alsancak Belediyesi-Fırat Ataser (Bağımsız)
Beyarmudu Belediyesi- İlker Edip (UBP) 
Çatalköy Belediyesi-Mehmet Hulusioğlu (Bağımsız) 
Alayköy Belediyesi Hulusi Manisoy (CTP-BG) 
Paşaköy Belediyesi -Habil Tülücü (UBP) 
Mehmetçik Belediyesi- Cemil Sarıçizmeli (CTP-BG)
İnönü Belediyesi- Ali Öncü (Bağımsız)
Büyükkonuk Belediyesi- Ahmet Sennaroğlu (CTP-BG)
Akdoğan Belediyesi-Ahmet Latif (CTP-BG)
Geçitkale Belediyesi-Hasan Öztaş (CTP-BG) 
Serdarlı Belediyesi- Salih Bayraktar (CTP-BG)
Vadili Belediyesi- Mehmet Adahan (UBP) 
Dipkarpaz Belediyesi - Suphi Coşkun (CTP-BG)
Esentepe Belediyesi- Cemal Erdoğan (CTP-BG)
Tatlısu Belediyesi-Ahmet Hayri Orçan (DP-UG) 
Akıncılar Belediyesi- Hasan Barbaros (CTP-BG)

28 BAŞKANIN 16’SI DEĞİŞTİ; 12’Sİ YERİNİ KORUDU

KKTC’deki 28 belediye başkanından 12’si koltuklarını korurken, 16 belediyede değişim yaşandı.

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar (UBP) 5. kez başkanlığa seçilirken, Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli (CTP-BG), Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal (CTP-BG), Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy (UBP), Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi (CTP-BG), Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip (UBP), Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu (bağımsız), Alayköy Belediye Başkanı Hulusi Manisoy (CTP-BG), Paşaköy Belediye Başkanı Habil Tülücü (UBP), Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan (UBP), Tatlısu Belediye Başkanı Ahmet Hayri Orçan (DP-UG) ve Akıncılar Belediye Başkanı Hasan Barbaros (CTP-BG) koltuğu koruyan başkanlar oldu.

2 BAŞKAN ADAY OLMADI

29 Haziran seçiminde, Geçitkale Belediye Başkanı Kıvanç Buhara (UBP) ile Serdarlı Belediye Başkanı (UBP) Mehmet Kerimoğlu yeniden aday olmamıştı. Esentepe Belediye Başkanı (DP-UG) Erdal Barut ise geçen yıl geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetmişti. Sözkonusu 3 belediyenin yeni başkanları CTP-BG’li adaylardan oluştu. Geçitkale Belediye Başkanlığı’na Hasan Öztaş, Serdarlı Belediye Başkanlığı’na Salih Bayraktar ve Esentepe Belediye Başkanlığı’na da Cemal Erdoğan seçildi.

LTB’DE TAZE KAN

LTB’de yaşanan krizin ardından Nisan 2013’teki ara seçimle görev değişimi yaşanan Lefkoşa’da 14 ay sonra yeniden görev değişimi oldu.

CTP-BG’li Kadri Fellahoğlu, koltuğunu TDP’nin BKP ve Baraka Kültür Merkezi destekli adayı Mehmet Harmancı’ya bıraktı.

4 İLÇE BELEDİYE BAŞKANI SANDIKTAN ÇIKAMADI

Gazimağusa, Girne, Lefke ve İskele’de uzun yıllardır görev yapan başkanlar, bu seçimde seçmenlerinden onay alamadı.

Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp 1994’ten beri sürdürdüğü görevini, UBP ve DP-UG’nin desteklediği bağımsız belediye başkan adayı, eski milletvekillerinden İsmail Arter’e bıraktı.

Milletvekilliği yaptığı 1998-2002 yılları hariç 1994’ten beri 4 dönemdir Girne Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Sümer Aygın da, seçimin mağlupları arasında yer aldı. Girne’nin yeni belediye başkanı, uzun yıllar Girne Belediyesi Müdürü olarak da görev yapan bağımsız aday Nidai Güngördü oldu. Güngördü, 2010’da da UBP’den Girne Belediye Başkan adayı olmuştu.

MEHMET ZAFER 24 YILDAN SONRA SEÇİM KAYBETTİ

Lefke’nin 1990’dan beri değişmeyen belediye başkanı Mehmet Zafer, 29 Haziran seçiminde sandıktan çıkamadı. Lefke’de belediye başkanlığına, CTP-BG’nin adayı Aziz Kaya seçildi.

7 adayın başkanlık için yarıştığı İskele’de ise 1994’ten beri bu görevi yürüten Halil İbrahim Orun, yarışta bağımsız aday Hasan Sadıkoğlu’na yenik düştü.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.