1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BELEDİYE UYUYOR MU?
BELEDİYE UYUYOR MU?

BELEDİYE UYUYOR MU?

2 Yıldır çöplüğe maruz bırakılıyor!

A+A-

Özlem Çimendal

Mağusa eski belediye başkanı Oktay Kayalp döneminde projesine başlanan Tuzla ovasındaki spor kompleksi olarak belirlenen arazinin durumu içler acısı. Eski belediye başkanının başlattığı şimdiki belediye başkanı İsmail Arter tarafından çöplerden oluşan dolgu malzemeleriyle dolgu sürecini sürdürdüğü arazi, çevreye verdiği zarar dışında ekolojik denge açısından da tehlike arz ediyor. DAÜ-SEN Yönetim Kurulu Üyesi ve DAÜ öğretim görevlisi Ulaş Gökçe de duruma tepki göstererek siyasilerin seçimlere yönelik verdikleri vaatlerin sonucu oluşan olumsuz tabloların halkın sağlığını tehdit ederken, çevre kirliliği açısından da büyük sorun teşkil ettiğini ve bunun kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi. Belediyenin olay karşısındaki vurdumduymaz davranmakla suçlayan Gökçe, Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’e defalarca rahatsızlıklarını dile getirmelerine rağmen çöplük alana dönüşmesine engel olunamayan Tuzla ovasında hala bir önlem alınmadığını ifade etti.

Seçimlere yönelik göstermelik proje…

Mağusa Belediyesi eski başkanı Oktay Kayalp döneminde seçimlere yönelik olarak Tuzla ovasında devlet hastanesinin arkasında spor ve dinlence alanı yaratılmak istendiğini söyleyen Gökçe, “Seçimlere yönelik olarak başlatılan bu proje kapsamında ovanın ortasındaki alan dolguyla kaplanmaya başlandı ancak bu dolgu malzemesi çöplükten arındırılmamış inşaat atıklarından oluşan dolgu malzemesi” diyerek, alana gerektiği şekilde dolgu yapılmamasının yanında kullanılan malzemenin çevreye de zararı olan çöplük ve plastik atıklardan oluştuğunu vurguladı.

2 yıldır atıl ve kontrolden çıkan çöplük alanı yaratıldı

Projeye başlanılmasının üzerinden 2 yıl geçtiğine işaret eden Ulaş Gökçe, projenin çöplerle şekillendirilmeye çalışılmasının çeşitli tepkilere neden olduğunu vurguladı. “Bu proje çok eleştiri aldı hem dolgu malzemesinin çöplerden oluşmasından dolayı hem de bu kompleks için uygun bir yer olmamasından dolayı” şeklinde konuşan Gökçe, eski belediye başkanı Oktay Kayalp’ın başlatmış olduğu proje için belirlenen alanın, yeni başkan İsmail Arter tarafından da çöplerin döküldüğü ve çevreye zarar veren bir çöplük haline dönüştürülmesinin kabul edilebilir olmadığını savundu. “Eski belediye başkanı seçimi kaybetti, yeni başkan seçildi ve burası atıl bir yer olarak kalmaya devam etti” diyen Ulaş Gökçe, mevcut durumun da korunmadığı aksine belediyenin gün geçtikçe daha kötü çevre kirliliğine ve sağlık sorunlarına sebep olabilecek kontrolsüz çöp alanı yarattığını söyledi.

“Belediyeyi örnek alanlar da çöpünü alana döküyor”

Belediyenin kendi alanına çöp atmasını gören başka şirketlerin de oraya çöp atmaya başladığını ifade eden Gökçe,  sorumsuzluk ve vurdumduymazlığın bu kadarla da sınırlı kalmadığına işaret ederek, alanın ve Mağusa Devlet Hastanesi’nin bulunduğu bölgeden geçen dereye de çöp atılıp vidanjör boşaltıldığını söyledi.

“Mağusalı 2 yıldır çöplüğe maruz bırakılıyor”

Alanın 2 yıldır atıl vaziyette ve gün geçtikçe çöplük alana dönüştüğüne dikkat çeken Ulaş Gökçe, “Tuzla ovasında oluşturulan kontrolsüz çöp alanı ve Mağusa Devlet Hastanesi bölgesinden geçen dereye de inşaat şirketleri tarafından çöp atılmaya ve vidanjör boşaltılmaya devam ediliyor. Derelere çöp atılmasının ne kadar tehlikeli olduğu ve ekolojik dengeyi bozarak sağlığı tehdit ettiğini herkes biliyor” dedi ve Mağusa halkının 2 yıldır Tuzla ovasında çöplüğe maruz bırakıldığına vurgu yaptı.  

“Plastik atıklardan oluşan çöplük çevreye zarar veriyor”

Kontrolsüz bir şekilde canı isteyenin çöpünü boşalarak çöplüğe dönüştürdüğü Tuzla ovasına sadece inşaat atıkları değil plastik atıkların da döküldüğüne değinen Gökçe, “Bütün ova plastik atıklarından oluşuyor. Bu çok tehlikeli. Bölgede başlatılan proje amacından şaştı ve çöplük olmaya doğru gidiyor. Bununla da sınırlı kalmayan çevre felaketine bir de dereye dökülen vidanjörler ekleniyor. Alan artık herkesin sorgu sual etmeden çöpünü boşalttığı çöplüğe döndü ve bu kabul edilebilir değildir.  Belediyeyi defalarca uyarmamıza rağmen bize verilen cevap, ‘bu projeyi sonlandıracağız’, “o bölgeyi ıslah edeceğiz’ oldu ama gelin görün ki hala tek bir adım atılmadı” dedi.

“Tuzla ovası zaten proje için uygun değildi”

Olaya nereden bakılırsa bakılsın mantıklı bir taraf görmenin mümkün olmadığına değinen Ulaş Gökçe, “Tuzla ovasında planlandığı gibi bir spor ve dinlence tesisi yaratılma düşüncesi de son derece yanlıştı ve mantıklı bir yanı yoktu. Çok gelişmiş bir spor tesisi projesi de olmadığı ve bitirilemeyecek, kapsamlı bir proje olmadığı halde 2 yıldır atıl durumda ve sürüncemede bırakılan alan, baştan beri yanlış bir alandı” diyerek, 2 yıldır bekleyecek ve bitirilmeyecek bir proje olmadığı halde mevcut durumundan her geçen gün daha kötü bir duruma gelerek çöplük olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakılan alanın bütün Mağusalılar adına çok üzücü olduğunu söyledi.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.