1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "BELEDİYECİLİKTE DEVRİM NİTELİKLİ BİR ADIM"
"BELEDİYECİLİKTE DEVRİM NİTELİKLİ BİR ADIM"

"BELEDİYECİLİKTE DEVRİM NİTELİKLİ BİR ADIM"

"Birleşmiş Belediyeler (Değişiklik) Yasası"

A+A-

"KIBRIS TÜRK BELEDİYECİLİĞİNDE DEVRİM NİTELİKLİ BİR ADIM"

"KIBRIS TÜRK BELEDİYECİLİĞİ AÇISINDAN 'BELEDİYELERİ BATIRDILAR' ALGISI İNANIYORUM Kİ BUNDAN SONRA TARİH OLACAK"

“YENİ YASA İLE BİRLİKTE BELEDİYELERİNİN DEVLET KATKILARI YÜZDE 20 İLE 30 ORANINDA ARTACAK"

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Yalçın Benli, Cumhuriyet Meclisi'nde geçtiğimiz perşembe günü oy birliğiyle kabul edilen "Birleşmiş Belediyeler (Değişiklik) Yasası"nın Kıbrıs Türk belediyecilik tarihinde devrim nitelikli bir adım olduğunu söyledi.

Benli, bu yasal düzenleme sonrasında toplumsal uzlaşı ile yılların getirdiği önemli sıkıntıların çözüme kavuşacağını belirterek, hükümet başta olmak üzere Meclis'teki tüm siyasi partilere, belediye başkanlarına, sendikalara ve yasa değişikliği için emek veren bürokratlara teşekkür etti.

"Kıbrıs Türk belediyeciliği açısından 'belediyeleri batırdılar' algısı inanıyorum ki bundan sonra tarih olacaktır" diyen Ahmet Yalçın Benli, belediye emekçilerinin sosyal yatırımlarının da yasa ile güvence altına alındığını söyledi.

Belediyeler Birliği ve Gönyeli Belediye Başkanı Benli, bugün yaptığı yazılı açıklamayla, Meclis’ten geçen yasayı değerlendirdi.

“GELİRLERDE % 20-30 ARTIŞ”

Benli, yeni yasa sonrasında belediyelerin yerel gelirlerden aldığı devlet katkısının yüzde 8.5'ten yüzde 9'a çıkarıldığını, nüfusu 6 binin altındaki 16 kırsal kesim belediyesine ayrıca  yüzde 0.25 ek katkı sağlandığını belirtti.
Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği olarak tüm yerel yöneticilerle birlikte, bu düzenlemeler için kararlılıkla çalıştıklarını anlatan Ahmet Yalçın Benli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni yasa ile birlikte belediyelerinin devlet katkıları yüzde 20 ile 30 oranında artacaktır. Özellikle kırsal kesim belediyelerine yönelik ayrıca bir artış getirilmiştir. Belediyelerimizin gerek kendi içerisinde aldığı tedbirler, gerekse merkezi düzeyde atılan adımlar neticesinde gelirlerinde önemli artış vardır. Gelirlerdeki bu artış topluma hizmet olarak yansıyacaktır. Artık keyfi ya da sorumsuz yerel yönetim anlayışı terk edilmek zorundadır."

“SOSYAL YATIRIMLARA GÜVENCE”

Ahmet Yalçın Benli, yeni yasayla birlikte, belediye emekçilerinin İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta yatırımlarının başkanların iki dudağı arasında olmayacağını da belirterek, "1 Ocak 2016’dan itibaren çalışanların Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı, vergi, prim ve depozitleri, gününde ödenmediği takdirde, devlet katkısından kesilmesi şartına bağlanarak garantiye alındı. Ayrıca birikmiş Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı borçları da yapılandırılacak"  dedi.

Belediyelerin, ödemelerini güncel olarak yapabilecekleri mali güce kavuşması ile bilirlikte çalışma barışı sağlanacağını söyleyen Ahmet Yalçın Benli, "Belediye başkanlarımız, çalışanlarımız huzurlu olacak, bu huzur inanıyorum ki hizmet kalitesini yükseltecektir. Ayrıca devlet de yerel yönetimlerden vergilerini güncel olarak alabileceği için kazançlı çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

“İSTİHDAMA KRİTER”

"Bu yasa ile istihdama da kriter geldiğini" vurgulayan Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Yalçın Benli, aşırı istihdamın önüne geçileceğini belirtti.

Benli açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Personel giderleri küçük belediyelerde gelirin yüzde 55'ini, kent belediyelerinde ise yüzde 50'sini aşamayacak. Böylece belediyelerin kapasitesini aşan istihdamın da önüne geçilecek. Tüm bu düzenlemeler toplumun neredeyse tamamının yaşam kalitesini olumlu etkileyecek. O nedenle yerel yönetimler tarihimizde devrim nitelikli bir yasadan söz edebiliriz. Çok önemli bir reform yapılmıştır."

“CTP’DE SİYASİ ÇALIŞMALARIMI AKTİF OLARAK SÜRDÜRECEĞİM”

Ahmet Y. Benli, söz konusu yasanın çıkarılmasındaki gecikmeler nedeniyle partisi ile askıya aldığı ilişkilerini de normalleştirdiğini anımsatarak, "Bu önemli reformda Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin hükümet ortağı ve diğer siyasi partilerimizle birlikte çok önemli bir rolü ve etkinliği olmuştur. Bu vesileyle, partim içerisinde siyasi çalışmalarımı aktif olarak sürdüreceğimi, Gönyeli kentinde geçmişte olduğu gibi tüm kent insanımıza ayrımsız hizmet vereceğimi ve Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı olarak, tüm belediye başkanlarımız ile iş birliği ve dayanışma içerisinde yerel yönetim anlayışımızı ileri taşımak için çalışacağımı belirtmek isterim" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.