1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BELEDİYELERİN BAŞLAMASI LAZIM”:
“BELEDİYELERİN BAŞLAMASI LAZIM”:

“BELEDİYELERİN BAŞLAMASI LAZIM”:

“Sivrisinekler için geç kalınmamalı”

A+A-

 

“MART AYINDA BAŞLANMALI”:

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli, sıtma ile mücadele kapsamında yapılan biyolojik ilaçlamaya sivrisineklerin larva dönemi olan Mart ayında başlandığını ve Ekim ayına kadar devam ettiğini söyledi.

“BELEDİYELERİN BAŞLAMASI LAZIM”:

Biyolojik ilacın larva döneminde yani Mart ayında etkili olduğunu vurgulayan Güllüelli, geç kalınması halinde kimyasal ilaç kullanmak zorunda kalınabileceğini belirtti. Belediyelerin sorumluluk alanına giren bölgelerde ise sıtma ile mücadeleden, belediyelerin sorumlu olduğunu kaydetti.

Detay Gazetesi'nden Rana Sarro'nun haberine göre, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli, sivrisineklerin üremesinin önüne geçebilmek için, biyolojik ilaçlama yapıldığını açıkladı. Emine Güllüelli, biyolojik mücadelede, zaman zaman ‘Kamboçya Balıkları’nın da kullanıldığını belirtti.

Biyolojik ilacın larva döneminde yani Mart ayında etkili olduğunu vurgulayan Güllüelli, geç kalınması halinde kimyasal ilaç kullanmak zorunda kalınabileceğini belirtti.

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nin esas sorumluluğunun ‘sıtma ile mücadele’ olduğunu belirtti.

“ARA BÖLGEDE BAŞLANDI”
Güllüelli, “bununla ilgili çalışmalarımız bu hafta itibariyle Ara Bölge’de başladı. İhaleye çıktık. İhalenin sonuçlanmasını da bekliyoruz ama önceki gün itibariyle Ara Bölge’de başlandı” dedi.

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğü’ne bağlı sıhhiye müfettişleri kontrolünde görev yapan sıhhiye işçilerinin, sivrisinekle mücadele çalışmalarını  düzenli ve sistematik olarak sürdürdüğü belirtilen Güllüelli, bu yıl sıtma mücadelesi çalışmalarına dün itibariyle Ara Bölge’de Birleşmiş Milletler Kontrolü’nde başlandığını kaydetti.

“BİYOLOJİK İLAÇLAR KULLANILIYOR”
Sıtma ile mücadelede yıllardır biyolojik ilaç kullanıldığını belirten Güllüelli, çevre ve halk sağlığının korunması için biyolojik ilaç kullanıldığını ifade etti.

Sıtma ile mücadele kapsamında yapılan biyolojik ilaçlamaya sivrisineklerin larva dönemi olan Mart ayında başlandığını, Ekim ayına kadar devam ettiğini söyledi.

“SU BİRİKİNTİSİ OLAN YERLER”
İlaçlama alanlarının, larvaların çoğaldığı yerler yani su birikintileri, dereler olduğunu kaydeden Güllüelli, “bu çalışmayı düzenli olarak her yıl yapıyoruz. Bu sene de yağışlar bayağı iyi gitti. Çok dere, göl, su birikintisi vardır. Dolayısıyla çok aktif çalışmamız gerekecek” dedi.

“SITMA İLE MÜCADELEDE İYİ YERDEYİZ”
İlaçlamanın sıhhiye personeli tarafından yapıldığını belirten Güllüelli, “Bu sıtma ile mücadelede bayağı iyi yerde olduğumuzu düşünüyoruz” dedi.

“BELEDİYELER KENDİ BÖLGELERİNDE YAPMALI”
Belediyesi olmayan yerler, ücra bölgeler, ara bölgeler, dağlar, ovalar, dereler ve göllerin Sağlık Bakanlığı’nın yetkisinde olduğunu belirten Güllüelli, belediyelerin sorumluluk alanına giren bölgelerde ise Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nin herhangi bir ilaçlama yapmadığını kaydetti ve “belediyeler kendi bölgelerinde ilaçlamayı kendileri yapıyor. Yaptırım belediyelerin kendilerindedir. Bizim ancak önerilerimiz olabilir.

“ŞİMDİ TAM ZAMANI”
Biyolojik ilacın larva döneminde etkili olduğunu vurgulayan Güllüelli, geç kalınması halinde kimyasal ilaç kullanmak zorunda kalınabileceğini de belirtti ve “bir de Kamboçyan balıcıkları var. O balıcıklar belli yerlerden alınır başka yere konur ve larvaları yerler. O da biyolojik bir mücadeledir” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.