1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BEN BİLE BU İŞİ BIRAKMAK İSTİYORUM”
“BEN BİLE BU İŞİ BIRAKMAK İSTİYORUM”

“BEN BİLE BU İŞİ BIRAKMAK İSTİYORUM”

Zam darbesi!

A+A-

Seracılar Birliği Başkanı Mahmur Doğanelektrik zammının üreticinin belini büktüğünü ifade ederek,“Ben bile bu işi bırakmak istiyorum”dedi

Seracılar Birliği Başkanı Mahmur Doğan, elektriğe yapılan son zamla birlikte üreticinin cebinden bir anda yüzde 28 oranında kazanç eksildiğini söyledi. Doğan, elektrik zammının yanı sıra tarımda kullanılan ilaçların ve gübrenin her geçen gün zamlandığını dile getirdi. Doğan, üretim ve maliyeti yüksek olan seracılık mesleğini bırakmayı dahi düşündüğünü ifade etti. Doğan, “Eğer kar değil, zarar edeceksem niye bu işi yapayım” dedi. Doğan, üreticinin sıkıntılarından birisinin de haksız rekabet olduğunu, piyasada denetim olmadığı için komisyoncuların üreticiden 2 liraya aldığı ürünü 5 liraya satabildiğini belirterek, dört yıldır hal yasası için çaba verdiklerini ancak kendilerinin değil, komisyoncular ile belediyenin yararına olacak bir yasa tasarısı hazırlandığını ifade etti. Doğan, ülkenin gıda ihtiyacını karşılayan en önemli sektör seracılığın devlet desteğine ihtiyacı olduğunu dile getirerek, “Ayakta durmamız için devletin desteğine ihtiyacımız var. Ancak destek yerine üreticinin cebinden alıyorlar. Tarıma yeterince ilgi göstermiyorlar” dedi.

BİTME NOKTASINDAYIZ
Doğan,elektrik zammının üreticinin belini büktüğünü ifade ederek, “Bir anda gelirimizin yüzde 28 cebimizden alındı” dedi. Mahmut Doğan, elektrik zammının yanı sıra tarımda kullanılan ilaçların ve gübrenin her geçen gün zamlandığına da dikkati çekti. Seracılığın ülkenin gıda ihtiyacını karşılaması açısından en gerekli sektör olduğunu ancak seracılık yapan birçok kişinin mesleği bırakmayı düşündüğünü vurgulayan Doğan şunları söyledi:

“15 yıldır sera üreticiliği yapıyorum. Ben bile bu işi bırakmak istiyorum.Binbir emek ve maliyetle ürettiğimiz ürünlerden kazanç elde edemiyoruz.Elektrikzammı, tarıma getirilen yüzde 4 oranındaki KDV ve diğer masraflar bize yarar değil, maddi açıdan zarar getiriyor”dedi.Doğan, “Üreticinin hali ortada. Üretim yapmak için neredeyse boğazlarından kısıyorlar. Üreticinin elinden kazancını onu bitirmek demektir. Biz de şimdi bitme noktasına geldik.”

ÜRETİCİNİN SIRTINDAN KAZANIYORLAR
Doğan, piyasada denetim olmadığı için komisyoncuların üreticiden 2 liraya aldığı ürünü 5 liraya satabildiğini belirterek, “Bizden ucuza aldıkları ürünleri pahalıya satıyorlar. Üreticinin sırtından para kazanıyorlar. Denetim olmadığı için herkes istediği gibi at koşturuyor. Çıkıp, ‘neden bu ürünü bu fiyata satıyorsunuz’diye soramıyoruz”şeklinde konuştu. Haksız rekabetin önüne geçilmesini istediklerini söyleyen Doğan, bu nedenle dört yıldır Hal Yasası için çaba verdiklerini ancak kendilerinin değil, komisyoncular ile belediyenin yararına olacak bir yasa tasarısı hazırlandığını ifade etti.

ÜRETİCİ ÇABALADI, ONLAR KAZANDI
Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Piyasadaki düzensizliğin ve haksız rekabetin ortadan kalkması için dört yıl Hal Yasası’nın oluşturulması için çaba verdik. Ancak hazırlanan tasarı üreticinin değil, malı alan komisyoncunun ve belediyelerin yararına oldu. Yasa tasarısında üreticinin Hale soktuğu mal için komisyoncuyla anlaşması şart koşuluyor. Tasarıda, komisyoncunun belirlediği fiyat üzerinden malın satın alınacağı belirtiliyor. Bu üreticinin yararına değil, zararına olacak bir yasadır. Bizi komisyoncuların insafına bırakmaları adil değil. Öte yandan dükkân açma, işletme ve izin süreleri de belediyelerin inisiyatifine bırakılıyor. Tasarıda üreticiye söz hakkı dahi verilmiyor.”

BÖYLE YASA OLMASA DA OLUR
Doğan, yasa tasarısında Hal Yönetimi kurulması; yönetimde Tarım Bakanlığı, Ziraat Odası, Belediye ve Komisyonculardan oluşan 6 kişilik heyet bulunmasının öngörüldüğünü belirterek, “Biz yasa için uğraştık. Çabaladık ancak kurulması planlanan yönetim kadrosunda üreticiye söz hakkı dahi tanınmıyor. Bizi koruyacak bir temsilci bulundurma hakkımız olmayacaksa, ne yapalım o yasayı”ifadelerini kullandı.

DESTEK YERİNE, CEBİMİZDEN ALDILAR
Doğan, ülkenin gıda ihtiyacını karşılayan en önemli sektör seracılığın devlet desteğine ihtiyacı olduğunu ifade ederek, “Ayakta durmamız için devletin desteğine ihtiyacımız var. Ancak destek yerine üreticinin cebinden alıyorlar. Tarıma yeterince ilgi göstermiyorlar” dedi.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.