1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BENİM İKİ YEMİNİM VAR…”
“BENİM İKİ YEMİNİM VAR…”

“BENİM İKİ YEMİNİM VAR…”

“ANASTASİADİS, BİZİM GAZETECİLERE YALAN SÖYLEDİ”

A+A-

EROĞLU: “ANASTASİADİS YALANLARINI SÜRDÜRÜYOR”

“(DOĞALGAZLA İLGİLİ) 2011 VE 2012’DE BM VE DÖNEMİN RUM LİDERİNE YAPTIĞIMIZ ÖNERİLER ORTADA”

“KIBRIS TÜRKLERİ RUM DEVLETİNE DÖNÜŞTÜRÜLEN ‘KIBRIS CUMHURİYETİ’ ÇATISI ALTINA GİRMEZ. YENİ BİR ORTAKLIK DEVLETİ KURULACAK”

Cumhurbaşkanı ve bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, Rum lider Anastasiadis’in geçtiğimiz günlerde Kıbrıs Türk basınına yönelik düzenlediği basın toplantısında yalanlarını sürdürdüğünü vurguladı.

Anastasiadis’in “Kıbrıs Türk tarafı doğalgazla ilgili bize hiçbir öneri yapmadı” dediğine dikkat çeken Eroğlu, 2011 ve 2012’de BM ve dönemin Rum lideri Hristofyas’a yaptığı önerilerin ortada olduğunu belirtti.

1423390238.jpg

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “ Kıbrıs Türkü’nün bir Rum Devleti’ne dönüştürülen ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin çatısı altına girmesinin söz konusu olmadığını, Kıbrıs’ta yeni bir ortaklık Devleti kurulacağını” kaydetti.

Eroğlu dün Girne ilçesine bağlı Taşkent, Dikmen, Boğaz, Ağırdağ, Oray Sitesi, Pınarbaşı, Dağyolu, Göçeri, Şirinevler, Akçiçek, Kozan ve Alemdağ’ı ziyaret etti.

KKTC’de bugüne kadar atılan adımlarda ve gelişmelerde imzası olduğunu vurgulayan Derviş Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“HEDEFİM BU DÖNEM BİR ANLAŞMAYA VARMAK”

“Yaptıklarımı zaten biliyorsunuz. Önemli olan bundan sonra ne yapacağımızdır. KKTC halkının egemenliğine sahip çıkarak müzakere masasında bir anlaşmaya varmayı hedefliyorum. Aday olmamdaki en önemli sebep budur… Rum tarafının masadan kaçmasının esas nedeni karşılıklı pazarlıkların başlayacağı ve bizi bir sonuca götürecek olan üçüncü safhaydı. Çünkü yıllarca halklarını ‘hep alacakları’ üzerinde kandırmışlardır.”

“KKTC’NİN KURULUŞUNDA AĞLAYAN LİDER DEĞİLİM”

Önümüzdeki senelerin çok kritik olacağını sık sık dile getirdiğine vurgu yapan Eroğlu, Rumların önünde sonunda masaya geleceğini söyledi.

Eroğlu, seçimi birinci turdan bitirmeyi hedeflediklerine işaret ederek, “Bana sorarsanız biter. Hepimizin çalışmasıyla biter. ‘Destekleyeceğiz’ diyenlerin çalışması ve çalıştırmasıyla biter” diye konuştu.

1423390222.jpg

Kıbrıs Türk halkını lideri olarak KKTC’nin kuruluşunda ağlayan liderin kendisi olmadığına dikkat çeken Derviş Eroğlu şöyle devam etti:

“HALKIMIZ ÖZGÜRDÜR. BUNUN BİLE FARKINA VARMIYOR”

“KKTC bizim özgürlüğümüzün tacıdır. Şimdi bir aday diyor ki, kendisi seçilmesi halinde gençlere özgürlük gelecekmiş. Halkımız haysiyetini kaybetmiş, onurunu tekrar kazanacakmış. KKTC halkı onurlu bir halktır. KKTC’nin kuruluş noktasına gelinceye kadar halkımız özgürlük mücadelesi vermişti. Bunun bile farklında olmayanlar bu makama soyunuyorlar. KKTC noktasına gelinceye kadar neler yaşandığını bilen bilir.”

“BENİM İKİ YEMİNİM VAR…”

160 bin insanın göç edeceği bir anlaşmanın Kıbrıs Türk halkının hayrına olmayacağını vurgulayan Eroğlu, Rum liderin yüz bin kişiyi yerleştirecek toprağı istediğini belirtti.

Eroğlu, “Hele ki bu makama aday olan bir kişinin devletten bahsetmekten kaçınması durumunda ben ona güvenemem. Masada KKTC’yi ve KKTC halkını temsil ediyoruz” diye konuştu.

İki kez yemin ettiğini de dile getiren Eroğlu, “Biri, doktor olarak insan hayatına hizmet etmek üzere ettiğim yemin, bir de KKTC halkının egemenliğine sahip çıkacağıma yeminim var. Ben bu yeminlerden hiç şaşmadım, şaşmayacağım. Dolayısıyla KKTC halkının egemen olduğunu ve bu topraklarda, bu devlet çatısı altında, huzur ve güven içerisinde, Anavatan Türkiye’nin güvencesinde yaşamasına yemin ettim” dedi.

1423390174.jpg

“ÖNEMLİ OLAN DURUMUMUZU DÜNYAYA TESCİL ETTİRMEK”

Eroğlu, önemli olanın, mevcut durumu dünyaya tescil ettirmek olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Diyorlar ki KKTC’yi kimse tanımaz. Dünyanın her ülkesi KKTC diye bir devletin var olduğunu bilir. Tanınmamış olabilir. Ama vardır. Ben masaya KKTC halkının lideri olarak oturuyorum. Bizim eksiğimiz tanınmış olmamaktır. Bir devlette olması gereken her şey var. Toprak var, halk var, demokratik kuruluşlarımız, ordumuz var. Demek ki bizim devlet olduğumuzu biliyorlar, ama tanımıyorlar. Biz görüşmeler devam ettiği için bugüne kadar tanınmaya çıkmadık. Ama görüşmeler, Rumların bu kaprisleriyle çıkmaza girerse, oturup sizlerle, Anavatanla değerlendireceğiz. Kendimize bir yol seçeceğiz.” 

1423390307.jpg

“ANASTASİADİS, BİZİM GAZETECİLERE YALAN SÖYLEDİ”

Rum lider Anastasiadis’in geçtiğimiz günlerde Kıbrıs Türk basınına yönelik bir basın toplantısı düzenlediğini de anımsatan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“ ‘Doğalgazla ilgili Türkler bize hiçbir öneri yapmadı’ dedi. Ben 2011 ve 2012’de önerilerimizi onlara ve BM’ye ilettim. Bu kadar büyük yalan olabilir mi? Bizim gazetecilerimize yalan konuşmuştur.

Şimdi Eroğlu çözüm istemez derler ya, şimdi Rum tarafının müzakere masasına dönmek için istedikleri nedir? Türkiye onları tanısın istiyorlar. Türkiye gemiyi geri çeksin ve bir kere daha bu bölgede gemisini göndermeyeceğine dair taahhüt versin.

Üçüncüsü, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti devam edecek’ dedi. Biz eğer Kıbrıs Cumhuriyeti’nin altına gireceksek, niye müzakere masasında oturuyoruz? Bunu kabul edersek bize vereceği azınlık haklarıdır. Gün gele başımıza gelebilecekler ise tarihi bilenler için bellidir. Müzakere masasında benim elimi güçlendiren olgu KKTC’dir. Ben orada KKTC halkının seçtiği cumhurbaşkanı ve tabii ki lider olarak oturuyorum. Eğer ben devletim olmasaydı Rumlardan azınlık hakları talep edecektim. Şimdi ben sana eşit bir devletim diyorum. Eşit statüde, iki kurucu devletten bahsediyorum BM parametrelerinden birisi, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasal eşitliğe dayalı eşit statüde, iki kurucu devletin oluşturacağı bir federasyondan bahsediyoruz. Anastasiadis nerden bahsediyor?  Kıbrıs Cumhuriyeti’nden. Yani biz Kıbrıs Cumhuriyeti’nin altına gireceğiz diyor. Bu olmayacak. Yeni bir ortaklık Devleti kurulacak.  ”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.