1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BENTER: “KAPALI MARAŞ BÖLGESİ VAKIF MALIDIR”
BENTER: “KAPALI MARAŞ BÖLGESİ VAKIF MALIDIR”

BENTER: “KAPALI MARAŞ BÖLGESİ VAKIF MALIDIR”

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, “1878’de Kıbrıs,

A+A-

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, “1878’de Kıbrıs, savunma ittifakı ile İngilizlere kiralanırken, Kıbrıs adasının yüzde 14’ü Vakıf arazisi idi. Bugün bakıldığında elimizdeki vakıf arazisi binde 6’ya düşmüştür. Kapalı Maraş Bölgesi de bu yüzde 14 içinde yer alan Vakıf malıdır” dedi.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nden yapılan açıklamaya göre Benter, Radyo Güven’de yayınlanan Gündem Özel programında yaptığı açıklamada, 2009 yılında Kıbrıs ve Türkiye’den gelen üst düzey uzmanların Vakıf mallarının tam tespiti için çalışma yaptığını anlatarak, 1878 yılında Osmanlı ile İngilizler arasında yapılan kiralama anlaşmasında, Vakıf mallarının, Vakıf hükümlerine göre yönetilmesi hususunda madde bulunduğunu, bu maddeye göre Vakıf malları ile ilgili olarak; “satılamaz, devredilemez, kimsenin üzerine geçirilemez” hükümlerinin bulunduğunu belirtti.

Bu hükümlere İngiliz Yönetimi tarafından uyulmadığını ifade eden Benter, “Zaman içinde İngilizler, uluslararası hukuka aykırı uygulamalarla Vakıf mallarını, çoğunluğu Rumlar olmak üzere dağıttılar. Bu uygulamalar uluslararası hukuka uymadığı gibi pek çoğu İngiliz hukukuna dahi uymamaktadır. Bu malların iade edilmesi gerekir. Güney’de kalan vakıf mallarının geriye dönük kirasını dahi alsak astronomik rakamlar ortaya çıkar” diye konuştu.

Kapalı Maraş Bölgesi’nin ise tamamının Vakıf arazisi olduğunu ve bununla ilgili tapu ve belgelerin ellerinde olduğunun altını çizen Benter, bunun hukuken de ispatlandığını, bu konuda hiçbir şüpheye yer olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yaptıkları görüşmede, “Cumhurbaşkanı’nın, Vakıflarla ilgili yaptıkları hukuki çalışmalara destek verdiğini” belirten Benter, “Müzakere masasında da Vakıflara sahip çıkılmalı. Çünkü Vakıflar, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs’taki teminatıdır” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.