1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BERBERLER İSYANDA
BERBERLER İSYANDA

BERBERLER İSYANDA

“Eğer bu karar uygulanacaksa, o zaman bizi de devlet memuru yapsınlar, hepimiz dükkanları kapatalım”

A+A-

Çalışma Bakanlığı’nın, Perşembe öğleden sonraları ve Pazar günleri berberlere çalışma yasağı getirmesi tepkilere yol açtı.

   “Hergün çalıştığımız halde geçinemiyoruz” diyen berberler, hükümetin bu tavrına anlam veremediklerini belirtti. 
   Aralarında Berberler Birliği eski başkanlarından Nihat Ramazanoğlu ve Kenan Aytekin’in de bulunduğu bir grup berber dün bir basın toplantısı düzenleyerek, kendilerine sorulmadan Perşembeleri yarım ve Pazarları tam gün dükkan kapatılması kararı alan Çalışma Bakanlığının bu kararının yeniden gözden geçirmesini istedi.
   Birliğin şimdiki başkanı Yener Yıldız’ı da eleştiren berberler, böyle bir kararın ancak bin 300 üyenin çoğunluğunun talebi doğrultusunda alınabileceği vurgulandı. 
   Ülkedeki ekonominin kötü olduğunu vurgulayan berberler, şu anda haftanın her günü çalışmalarına rağmen geçinemedikleri belirterek alınan kararla idam fermanlarının imzalandığını söylediler.
   Berberler “eğer bu karar uygulanacaksa, o zaman bizi de devlet memuru yapsınlar, hepimiz dükkanları kapatalım” dediler.

 

Kenan Aytekin (Eski başkan)
    “Perşembe ve Pazar günlerinin kapalı olması bana göre çoktur. Çünkü ayda 6 gün ediyor ve bu süre olarak oldukça fazladır. Şimdiki genel başkan kendi başına hiç kimseye sormadan Çalışma Bakanlığı ile böyle bir karar aldı. Şimdiki başkan daha 16 Şubat’ta KKTC vatandaşı oldu ve bin 300 üyesi olan bir birlikte sadece 26 kişinin oyunu alarak başkan seçildi. 26 kişinin oyuyla başkan olan birisinin böyle bir karara tek başına imza atması olacak iş değildir, üstelik başkan meslek erbabı da değil bir işletmecidir. Bir diğer sorun ise şu andaki üye yapısıyla ilgilidir, şu anda birliğin bin 300 üyesi var ve bunların sadece 300’ü meslek erbabı geriye kalanbin tanesi ise işverendir. Bunun tek sorumlusu ise birliğimizin bağlı bulunduğu Esnaf ve Zanaatkarlar Odasıdır.” 

 

Rauf Tosun (Berber)
“Bayan kuaförlerle erkek berberleri ayni sektördeler fakat bu yeni uygulama ile ayrıştırılıyorlar. Bu ayrımcılık anlamına geliyor ve ayrımcılık dünyada en fazla tepki çeken bir durumdur. Pazar günleri bu sektörün en yoğun günüdür nedeni ise pazartesinin ilk iş günü olması nedeniyle müşterilerin yoğunlukla sakal ve saç traşına en eylimli olduğu bir gündür. Birlik Başkanı birlik üyelerini toplayıp karar almadan sadece kendi fevri davranışları ve düşünceleri sonucu böyle bir karar aldı. Kesinlikle böyle bir durum rekabet kurulu tarafından görüş bildirilmeden taraflı ve yanlı bir biçimde çalışma bakanı nezdinde gündeme getirilmiş ve altında birlik üyelerinin imzası yoktur.”

 

Selim Kanlı (Berber)
“Biz Lefkoşa, Mağusa, Girne ve tüm ada genelindeki berberler, genel kurulda 1300 üyeden oluşan berberler birliği seciminde 26 oyla seçilen yeni baskan Yener Yıldız ve ekibini kınıyoruz. Ve bu yasayı bizi  hiçe sayarak alamaz. Bu kararı genel çağrı yaparak, bizlerin yani melektaşlarının önerilerini alması gerikirken, kendi yönetimiyle bu kararı almaya çalışması yasal değildir. Bizce ayda tam 8 gün dükkan kapatma dünyanın neresinde vardır, burdan yetkililere sesleniyoruz lütfen gerekeni yapınız ve aldığınız bu karardan vazgeçiniz”.

 

Nihat Ramazanoğlu (Eski başkan)
“Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar bu kararı neye dayanarak aldı? Bugün adada bin 300 berber var, bunların hepsinin imzası ile mi yoksa yalnız Mağusa’daki 20 berberin imzası ile mi bu karar alındı? Bakan kendi ne kadar maaş alıyor, sayın bakan işe gitse de gitmese de parasını ay sonunda alır. Ama biz çalışmak zorundayız. Bizim makasımız çalılışırsa para alırız yoksa alamayız. Sayın bakanın aklında bir yasa varsa o zaman gelsin bizi de maaşa bağlasın, biz o zaman bir buçuk gün kapatalım hiçbir sorun olmaz. Ayrıca burdan sayın Hürrem Tulga’ya da sesleniyorum, esnafın yanında olacağı yerde, sayın başkan dükkan kapatmaya gelecekmiş. Gelsin benim dükkanımı kapatsın bakalım. Biz Çalışma Bakanı sayın Aziz Gürpınar’ın almış olduğu kararı kabul etmiyoruz ve tum berberlere çağrı yapmak istiyoruz, açmak isteyen varsa açabilir kapatmak isteyen varsa kapatabilir, yani alınan bu karara uymayacağız. Çünkü alınan bu karar hatalıdır.” 
Diyalog
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.