1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BES BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
BES BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

BES BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Arpalıklı, mali denetçi Sayıştay’ın üzerine düşen görevi yapmadığı için, belediyelerin mali krize sokulmasından sorumlu olanlardan hesap sorulamadığını savundu.

A+A-

ARPALIKLI: “BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN, SAYIŞTAY RAPORLARININ AÇIKLANMASI, ÇALIŞANLARIN İHTİYAT SANDIĞI, SOSYAL SİGORTA PRİMLERİNİN YATIRILMASI VE MAAŞLARIN GÜNÜNDE ÖDENMESİ”

YALINKAYA: “İDARİ VE İÇ HUZURSUZLUKLARDAN DOLAYI LTB HİZMET VEREMİYOR. SAYIŞTAY GÖREVİNİ YAPMALIDIR”

YALINKAYA BAZI BELEDİYELERİN BORÇLARINI YAPILANDIRMASI ÖNÜNDEKİ ENGELİN KAMU FİNANSMANI VE BORÇ YÖNETİMİ YASASI OLDUĞUNU SAVUNDU

“17 BELEDİYENİN İHTİYAT SANDIĞI VE SOSYAL SİGORTA BORCU 150 MİLYON TL’Yİ AŞTI”

YENİERENKÖY BELEDİYESİ’NDE ÇALIŞANLAR 2 AYDIR MAAŞ ALAMAMASI VE SOSYAL GÜVENLİK YATIRIMLARINDAKİ EKSİKLERDEN DOLAYI İŞ BIRAKTI; 25 MART’TA SÜRESİZ GREVE GİDECEĞİNİ AÇIKLADI

Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Ulus Arpalıklı, mali denetçi Sayıştay’ın üzerine düşen görevi yapmadığı için, belediyelerin mali krize sokulmasından sorumlu olanlardan hesap sorulamadığını savundu.

Yenierenköy Belediyesi’nde de eylem başlatıldığını açıklayan Arpalıklı, genel olarak taleplerinin, “maaşların günüde ödenmesi, İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta borçlarının ödenmesi ve Sayıştay kurumunun denetimlerini yaparak raporlarını açıklaması” olduğunu belirtti.

Sendika Başkanı Arpalıklı, bazı yönetim kurulu üyeleri ve eylem başlatılan Yenierenköy Belediyesi’nden işçi temsilcilerinin katılımıyla BES lokalinde basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında Yenierenköy Belediyesi’nde çalışanların iki aylık maaşlarını alamaması ile Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı prim açıklarından dolayı “iş bırakma eylemi” başlatıldığı, 25 Mart itibarıyla süresiz greve gidileceği de açıklandı.

ARPALIKLI

BES Başkanı Ulus Arpalıklı yaptığı konuşmada, 2012 ve 2013’te BES tarafından LTB’deki mali kriz dolayısıyla düzenlenen eylemlerde, 77 BES mensubu LTB çalışanının eylemlerdeki bazı fiillerinden dolayı yargılanmakta olmasına rağmen, LTB’deki mali krizin sorumluları hakkında henüz bir işlem yapılmamasını eleştirdi.

Arpalıklı, yargılanmakta olan BES mensuplarından 27’sinin Savcılık tarafından Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasının istendiğini de savundu.

Lefkoşa Türk Belediyesi ile ilgili raporun açıklanması için Sayıştay’a çağrıda, raporların açıklanmaması halinde eylem uyarısında da bulunan Arpalıklı, Sayıştay kurumunun görevini yapmadığından belediyelerin aşırı borç altına girmesine neden olan kişilerden hesap sorulamadığını da öne sürdü.

“KIRINTILAR HALEN DURUYOR”

BES’in LTB Başkanı’nın mevkiinden uzaklaşmasını sağlayarak bir ilki gerçekleştirdiğini kaydeden Arpalıklı, “Ne yazık ki belediye içerisinde, yolsuzluk ve usulsüzlüklere karışanların kırıntıları halen duruyor. Çünkü Sayıştay raporlarını bir türlü açıklamıyor” dedi.

ERENKÖY BELEDİYESİNDE EYLEM

Kırsal bölgelerdeki belediyelere verilen katkı payının hükümet tarafından söz verilmesine rağmen arttırılmaması, çalışanların Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı prim borçlarına çare bulunmaması ve çalışanların 2 aylık maaşlarını almamalarından dolayı Yenierenköy Belediyesi’nde eylem başlattıklarını kaydeden Arpalıklı, “Eylemlerimiz sonuç alıncaya kadar devam edecek” dedi.

Arpalıklı, eylemlere Mağusa Genel İş ve Devrimci Genel İşçi Sendikası’nın da destek verdiğini ifade etti.

Sendika Başkanı Arpalıklı “Bizim için önemli olan, Sayıştay raporlarının açıklanması, çalışanların ihtiyat sandığı sosyal sigorta primlerinin yatırılması ve maaşların gününde ödenmesi” dedi.

“SIKI İTTİFAK İÇERİSİNDE ÇALIŞILACAK”

Arpalıklı, Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli ve BES’in eylemine destek veren iki sendika ile birlikte katkı payının aktarılması, İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta prim açıklarının kapatılması için sıkı bir ittifak içerisinde çalışacaklarını da belirtti.

YALINKAYA

Sendika Genel Sekreteri Mustafa Yalınkaya ise, Yenierenköy Belediyesi’nde geçmiş dönemlerde hesapsız harcama yapmasından dolayı uzun süredir İhtiyat Sandığı, Sosyal Sigorta primleri ile iki aylık maaşların ödenemediğini, bunun nedenin de Sayıştay tarafından zamanında gereken denetimlerin yapılmaması olduğunu ifade etti.

Yalınkaya, Yenierenköy Belediyesi’nde “iş bırakma eylemi” başlatıldığını, 25 Mart itibarıyla süresiz greve gidileceğini de açıkladı.

BORÇ YAPILANDIRMASININ ÖNÜNDEKİ ENGEL

Belediyelerin aşırı borçlanmasının önüne geçilmesi hedefiyle geçirilen Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Yasası’ndan dolayı bugün belediyelerin borçlarını yapılandıramadığını savunan Yalınkaya, hükümet ortaklarının seçim öncesi belediye katkı payını arttırma ve bazı yasal düzenlemeler için söz vermesine rağmen sözlerini yerine getirmediğini belirtti.   

Söz konusu yasanın, bazı belediyelerin borç yapılandırma ihtiyacı doğduktan sonra hayata geçirilmesinden dolayı bugün bazı belediyelere borç yapılandırmada engel olduğunu ifade eden Yalınkaya, “Hükümet edenlerin bu soruna bir an önce çözüm bulması gerekir. Tüm bunların müsebbibi maalesef kurumlara hükmedenlerin inisiyatifi ile hareket edilmesidir. Bunun bir bariz örneği de Sayıştay’dır. Sayıştay denetimini gününde yapmıyor. Neden? Sayıştay ya korkuyor ya siyasallaştı” diye konuştu.

“HESAP SORULAMIYOR”

Sayıştay tarafından LTB ile ilgili raporun yayınlanmamasından dolayı, belediyenin mali krizde olmasında rol oynayan LTB mensuplarından hesap sorulamadığını, bunun kurum için huzursuzluklara neden olduğunu anlatan Yalınkaya, “İdari ve iç huzursuzluklardan dolayı LTB hizmet veremiyor. Sayıştay görevini yapmalıdır” dedi.

Yalınkaya, bazı belediyelerin denetleme talebinde bulunmasına rağmen Sayıştay’ın denetlemeye gitmediğini de ileri sürdü.

BELEDİYELERE AYRILAN KATKI PAYI… “TOPLAM BORÇ 150 MİLYON TL’Yİ AŞTI”

BES Genel Sekreteri Mustafa Yalınkaya, Belediyelerin 17’sinin toplam İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta borçlarının 150 milyon TL’yi aştığını kaydetti.

Toplanan vergilerin yüzde 90’ının devlet tarafından alındığını ancak belediyelere verilen katkı payının yüzde 8.5 olduğunu anlatan Yalınkaya, halka direkt hizmet veren belediyelere ayrılan yüzde 8.5’lik katkı payıyla sorunların çözülemeyeceğini, AB üye ülkelerde belediyelere ayrılan katkı payının yüzde 30-35 arasında olduğunu vurguladı.

BULUT: “ESKİ BAŞKAN 100 KİŞİYİ İŞE ALDI”

Yenierenköy Belediyesi çalışanı, BES üyesi Dursun Bulut ise eski Yenierenköy Belediye Başkanı’nın 100 kişiyi işe almasına rağmen Sayıştay tarafından herhangi bir denetlenmeye tabii tutulmadığını savunarak Sayıştay’ı kurumunu eleştirdi.

Kırsal kesimlerde belediyeler tarafından tarlalar için alınan verginin dönüm başına 40 kuruş olmasını da eleştiren Bulut, havaalanı, petrol tesisleri ve üniversitelerden alınan vergilerin adil şekilde tüm belediyelere bölüştürülmesi gerektiğini savundu.  

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.