1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. BEŞ BÜYÜKELÇİLİK KAPATILDI, YENİLERİ DE YOLDA
BEŞ BÜYÜKELÇİLİK KAPATILDI, YENİLERİ DE YOLDA

BEŞ BÜYÜKELÇİLİK KAPATILDI, YENİLERİ DE YOLDA

Rum Dışişleri Bakanlığı’nın, bütçesindeki genel yüzde 15 ancak fiiliyattaki yüzde 25 kesinti nedeniyle 5 büyükelçiliğini kapatması, büyükelçiliklerin kapatıldığı ülkelerdeki Rum işadamlarının ve öğrencilerin yoğun tepkisine neden oldu.

A+A-

RUM İŞADAMLARI VE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ŞİKÂYETÇİ

Rum Dışişleri Bakanlığı’nın, bütçesindeki genel yüzde 15 ancak fiiliyattaki yüzde 25 kesinti nedeniyle 5 büyükelçiliğini kapatması, büyükelçiliklerin kapatıldığı ülkelerdeki Rum işadamlarının ve öğrencilerin yoğun tepkisine neden oldu. 

Haravgi “5 Büyükelçiliğe ‘Kilit’, Diğerleri De İzleyecek... Ticari Alışverişlerde, Turizmde, Üniversite Öğrencilerinde ve Kıbrıs Sorunu Propagandasında Sorunlar Oluyor” başlıklı haberinde işadamları ve üniversite öğrencilerinin ikili ilişkilerinin ve temaslarının olumsuz etkilendiğini, Kıbrıs sorununun bu ülkelerdeki propagandasına olumsuz etkilerinin dışında, ticari alışverişlerde sorunlar, öğrencilerin yaşamında, turizm ofisleri ve seyahat acentelerinin çalışmalarında zorluklar yaşanacağından şikayet ettiklerini yazdı.

Habere göre Prag’da bir Rum büyükelçiliği olmamasının AB üyesi olmayan ülkelerin Çek Cumhuriyeti’nde yaşayan ve tatil için Güney Kıbrıs’a gitmek isteyen kişiler için ciddi sorunlar yaşayacağı, bu önemli ülke ile ikili ilişkilerin zedeleneceği belirterek kapatma kararının gözden geçirilmesi talep edildi.

Gazete Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Andreas Mavroyannis’in Suriye, Endonezya, Çek Cumhuriyeti, Slovenya ve Kenya’daki büyükelçilikleri “geçici olarak kapatma” kararı aldıklarını doğrulayarak bunun, bakanlık bütçesinin genel olarak yüzde 15 ancak fiiliyatta yüzde 25’e dayanan kesintiden kaynaklandığını söyledi ve “ciddi zorluklar olacak ancak başka türlüsü olamazdı” dediğini yazdı.

Habere göre adı geçen ülkelerdeki diplomatik ihtiyaçların başka yollardan karşılanacağını, Endonezya’daki büyükelçinin Kenya, Viyana’daki büyükelçinin Slovenya ve Prag’daki büyükelçinin de Çek Cumhuriyeti’ne akredite edileceğini belirten Mavroyannis Suriye’deki durumu yakından izleyeceklerini ve duruma göre hareket edeceklerini çünkü Arap bölgesindeki varlıklarını ve büyükelçiliklerini elde tutmaları gerektiğini anlattı.

Mavroyannis ekonominin kötüleşmesi halinde başka büyükelçilikleri de kapatabileceklerini belirterek “yarı işgal altındaki vatanın dünyanın her köşesinde uluslararası varlık göstermesi gerektiğinin bilinciyle bunu arzu etmiyoruz ancak bu, ödeneklerin azalması nedeniyle yapmak zorunda olduğumuz bir şey” dedi.

Mavroyannis işleyiş harcamalarında tasarruf direktifi verildiğinden, Rum büyükelçiliklerinin işleyiş şeklinin değişeceğini, büyükelçiliklerde çalıştırılan yerli personelin de işten çıkartılacağını, yurtdışında ve yaşam maliyeti yüksek yerlerde bulunan diplomatların, gelirleri azalacağından aile yaşamlarının da zorlaşacağını sözlerine ekledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.