1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BESKİ DAĞILIYOR MU?
BESKİ DAĞILIYOR MU?

BESKİ DAĞILIYOR MU?

BESKİ dağlıyor mu?

A+A-

Türkiye’den gelen suyun yönetimine ve işletmesine talip olmak için 26 belediye tarafından kurulan BESKİ’nin üyeliğinden ayrılması gündemde olan 4 belediye başkanı dün yeniden bir araya geldi.

Türkiye’den gelen suyun yönetimine ve işletmesine talip olmak için 26 belediye tarafından kurulan BESKİ’nin üyeliğinden ayrılması gündemde olan belediye başkanları dün yeniden Gazimağusa Belediyesi binasında bir araya geldi. Gazimağusa Belediyesi Başkanı İsmail Arter, Beyarmudu Belediyesi Başkanı İlker Edip, Vadili Belediyesi Başkanı Mehmet Adahan ve Paşaköy Belediyesi Başkanı Habil Tülücü yaptıkları toplantıda BESKİ üyeliklerini yeniden masaya yatırdı.

BESKİ’nin Türkiye’den gelen suyun depodan sonraki kısmını da işletmeye talip olması belediye başkanlarında büyük endişeye yol açtı. Devletin belediyelere verdiği katkı payında oyuna geldiklerini öne süren ve bu konuda Belediyeler Birliği’nin de kendilerine sahip çıkmadığı düşüncesinde olan 4 belediye başkanı ayni oyuna BESKİ’de de gelmek istediklerini ifade etti. Belediye başkaları her an BESKİ üyeliğinden istifa edebileceklerinin sinyalini verdi.

Gazimağusa Belediyesi Başkanı İsmail Arter, Beyarmudu Belediyesi Başkanı İlker Edip, Vadili Beleidyesi Başkanı Mehmet Adahan ve Paşaköy Belediyesi Başkanı Habil Tülücü’ye dünkü toplantıya katılmayan Tatlısu Belediyesi Başkanı Hayri Orçan’ında destek verdiği biliniyor.

Belediye sayısının azaltılması gündemde…

Bir yandan Türkiye’den KKTC’ye getirilen suyun nasıl yönetileceği tartışmaları sürerken bu tartışmalara bir de belediye sayısının 10’a düşürüleceği eklendi. Şu anda BESKİ’ye üye olan ve kapatılması gündem de olan belediyelerin başkanları, belediyelerin kapatılması durumunda BESKİ’nin ne olacağını sordu.

Adahan: Yolun sonu toplu istifa olacak

Vadili Belediyesi Başkanı Mehmet Adahan, dün yapılan toplantı da BESKİ konusun yeniden ele aldıklarını ve kendisini de diğer toplantıya katılan belediye başkanlarının da artık  BESKİ’ye karşı güvenleri kalmadığını anlattı. Yolun sonunun toplu istifa olacağını ifade eden Adahan, BESKİ’nin bu yola çıktıkları noktada olmadığını söyledi. Adahan BESKİ üzerinden siyaset yapılmaya çalışıldığını kaydetti.

“Depodan sonraki işletmeye gerek yok”

BESKİ’nin suyun depoya ulaştıktan sonraki işletmesine de talip olduğunu vurgulayan Adahan, zaten o görevi şu anda belediyelerin yaptığını belirtti. Adahan, bir an önce Su Yasası’nın hazırlanması gerektiğini ve bu yasanın hazırlanması ile bu konuyu detaylı bir şekilde tartışmak gerektiğini söyledi. “Hükümetin kendi görevini yapmasını bekliyoruz” diyen Adahan, BESKİ’nin depodan sonraki yönetimine talip olmasının belediyeleri mali çıkmaza sürükleyecek bir durum olduğunun altını çizdi.

“Çelişkiler var”

Bir yandan ülkedeki belediye sayısının 10’a indirilmesinden söz edildiğini hatırlatan Adahan, diğer yandan da 26 belediyenin yönetiminde bulunduğu BESKİ tartışmalarının sürdüğüne dikkati çekti. Bu iki olayın bir biri ile çeliştiğini söyleyen belediye başkanı Adahan, “Eğer şu anda BESKİ yönetiminde bulunacak belediyeler kapatılacaksa neden bizimle oyun oynuyorlar. Var olmayan bir belediye BESKİ yönetiminde nasıl er alacak” diye sordu.

“Su bizim için gerekli”

Türkiye’den gelen suyun belediyeler için önemine vurgu yapan Adahan şu ifadeleri kullandı:

Bu konuda hükümetin politikasını ortaya koyması gerekir. Eğer bazı belediyeler kapatılacaksa şimdiden kapatılmalıdır ki bizde ne yapacağımızı bilelim. Bizim düşüncemiz yerinden yönetim noktasında nettir. Bizim düşüncemize de önem verilmelidir. Merkeziyetçi zihniyetle okulları birleştirdiler, hastaneleri birleştirdiler hepsinde de durum ortada.

Orçan: Amaç değişti

Tatlısu Belediyesi Başkanı Hayri Orçan, BESKİ’nin kuruluş amacının suyun Güzelyalı Terfi İstasyonu’ndan depoya kadar olan kısmını işletmek olduğunu anlattı, ancak daha sonra amacın depodan sonraki kısmı da işletme olarak değiştiğini belirtti. Depolardan sonra dağıtılacak suyun işletmesinin BESKİ tarafından yapılmasının bir anlamı olmadığını söyleyen Orçan, bu kadar zaman zaten bu görevi belediyelerin yürüttüğünü belirtti.

“Güvensizlik yaşıyoruz”

Devletin Belediyelere verdiği katkı payının yüzde 0.25’lik kısmının nüfusu 5 bin altındaki belediyelere verilmesini beklerken tüm belediyelere verilmesi ve bu konuda Belediyeler Birliği’nin de sessiz kalması nedeniyle Belediyeler birliği olan güvenlerinin sarsıldığını kaydeden Orçan, “Ciddi bir güvensizlik içindeyiz” dedi.

“Aynısı başımıza gelebilir”

Devlet katkı payında yaşanan olayın aynisinin BESKLİ konusunda da yaşanabileceğini söyleyen Orçan, BESKİ’nin gelirlerinin de büyük belediyelerin alt yapısı için kullanılabileceğini belirtti. Orçan, “BESKİ’ye sıcak bakmıyorum” dedi.

Tülücü: Depodan sonrasını zaten belediyeler işletiyor

Paşaköy Belediyesi Başkanı Habil Tülücü, BESKİ’nin şu anda depodan sonraki suyun işletilmesine de  talip olduğunu ancak bunu zaten yıllardır belediyelerin yaptığını anlattı. Tülücü, burada kriz yaratmamak ve belediyeleri bağlı olduğu kurumlarla karşı karşıya getirmemek için hükümetin bir an önce tavrını ortaya koyması gerektiğini savundu.

“İstifamızı vereceğiz”

Belediyelerin sayılarının da azaltılmasının gündemde olduğuna dikkati çeken Tülücü, var olmayan bir belediyenin nasıl BESKİ yönetiminde yer alacağını sordu. Tülücü, ayrıca BESKİ ve Belediyeler Birliği’ne olan güvenlerinin de katkı payı nedeniyle iyice azaldığını belirterek, “suyun geri dönüşümümüm yapılması düşünülüyor. Bu da büyük belediyeler tarafından yapılacak. Yani gelirler de büyük belediyelere gidecek” dedi.

havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.