1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Beslenme bozukluğunuz varsa sebebi bu olabilir!
Beslenme bozukluğunuz varsa sebebi bu olabilir!

Beslenme bozukluğunuz varsa sebebi bu olabilir!

Beslenme bozukluğunuz varsa sebebi bu olabilir!

A+A-

Çölyak testleri nelerdir?

Çölyak hastalığı olan kişilerde glüten içeren besinleri yiyenlerin kanlarındaki belirli antikor seviyelerinin normalden daha yüksek olduğu görülür. Bu antikorlar bağışıklık sistemi tarafından üretilir, çünkü glüteni (buğday, çavdar ve arpada bulunan proteinler) bir tehdit olarak görür. Doğru sonuç alabilmek için de antikor (kan) testi için glüten içeren bir diyette olmalısınız. 

Çölyak hastalığı olup olmadığını öğrenmek için iki adım vardır: tarama ve tanı. Doğru tanı koymak için yapılan çölyak testleri nelerdir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Beslenme bozukluğu ve/veya besin emilim bozukluğu belirtileri (diyare, karın ağrısı, halsizlik, bitkinlik ve eklem ağrısı) olan kişiler için çölyak hastalığı testleri istenir.

Çölyak hastalığı için rutin testler, belirtileriniz olmadıkça veya bunları geliştirme riskinizi arttırmadıkça tavsiye edilmez.

Çölyak hastalığı için testler şunları içerir:

Kan testleri – Çölyak hastalığı olan kişilerin tanımlanmasına yardımcı olmak için

Biyopsi – tanıyı doğrulamak için

Bu prosedürler aşağıda daha ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.

Çölyak hastalığı için test yapılırken, testlerin doğru olmasını sağlamak için glüten içeren yiyecekler yemelisiniz. Kan testi sonuçları pozitif olsa bile, tanı bir uzman tarafından onaylanana kadar glutensiz bir beslenmeye başlamamalısınız.

KİMLER ÇÖLYAK TESTİ YAPTIRMALIDIR?

1- 3 yaşından büyük çocuklar ve çölyak hastalığı semptomları yaşayan yetişkinler.

2 – Çölyak hastalığı olan kişilerin birinci derece akrabaları – ebeveynler, kardeşler ve çocuklar, genel popülasyonda 100’de 1’e kıyasla 10’da 1 oranında risk grubunda yer almaktadır.

3 – İlişkili bir otoimmün bozukluk veya başka bir rahatsızlığı olan herhangi bir birey, özellikle tip 1 diabetes mellitus, otoimmün tiroid hastalığı, otoimmün karaciğer hastalığı, Down sendromu, Turner sendromu, Williams sendromu ve selektif immünoglobulin A (IgA) eksikliği.

ÇÖLYAK TESTLERİ

İLK ADIM

– tTG-IgA Testi

Çoğu çocuk ve yetişkin için, çölyak hastalığı taramasının en iyi yolu, hastanın çölyak hastalığı testini doğru yapmak için bu antikordan yeterince üretmesini sağlamak amacıyla, Doku Transglütaminaz IgA antikoru artı bir IgA antikorudur.

Küçük çocuklar için (yaklaşık 2 yaş veya altı), Deamidated Gliadin IgA ve IgG antikorları da dahil edilmelidir. Tüm çölyak hastalığı kan testleri, doğru olması için glüten içeren bir diyet uygulamanızı gerektirir. Doku Transglutaminaz Antikorları (tTG-IgA) – tTG-IgA testi, glüten içeren bir diyeti olan çölyak hastalığı olan hastaların yaklaşık% 98’inde pozitif olacaktır. Buna testin duyarlılığı denir. Aynı test çölyak hastalığı olmayan sağlıklı kişilerin yaklaşık% 95’inde negatif çıkacaktır. Buna testin özgüllüğü denir. Nadir olmasına rağmen, bu çölyak hastalığı olan hastaların negatif antikor testi sonucu olabileceği anlamına gelir.

Ayrıca özellikle tip 1 diyabet, otoimmün karaciğer hastalığı, Hashimoto tiroiditi, psoriatik veya romatoid artrit ve kalp yetmezliği olan kalp yetmezliği gibi ilişkili otoimmün hastalıkları olan kişiler için yanlış pozitif bir test sonucu riski azdır.

Potansiyel yanlış pozitifleri veya yanlış negatifleri iki kez kontrol edebilecek başka antikor testleri de vardır, ancak yanlış antikor testi sonuçları için potansiyel olduğundan, çölyak hastalığını teşhis etmenin tek yolu ince bağırsak biyopsisidir.

DİĞER TESTLER

IgA Endomisial antikoru (EMA): EMA testi neredeyse% 100 özgüllüğe sahiptir, ancak tTG-IgA testi kadar hassas değildir. Çölyak hastalığı olan kişilerin yaklaşık% 5-10’unda EMA testi pozitif değildir. Ayrıca tTG-IgA ile karşılaştırıldığında çok pahalıdır ve primat özofagus veya insan göbek kordonu kullanılmasını gerektirir. Genellikle hastaları teşhis etmek zorlaşır.

Total serum IgA: Bu test, yanlış bir negatif tTG-IgA veya EMA sonucuna neden olabilecek çölyak hastalığı ile ilişkili bir durum olan IgA eksikliğini kontrol etmek için kullanılır. IgA eksikliği varsa, doktorunuz bir DGP veya tTG-IgG testi isteyebilir.

Deamine gliadin peptidi (DGP IgA ve IgG): Bu test, IgA eksikliği olan kişilerde veya tTg veya EMA antikorları için negatif test eden kişilerde çölyak hastalığını daha fazla taramak için kullanılabilir.

Çok nadir olmakla birlikte, çölyak hastalığı olan bir kişinin negatif antikor testi sonucu alması mümkündür. Testleriniz negatif çıkarsa ve semptomlar yaşamaya devam ederseniz, mutlaka doktorunuza danışın ve daha fazla tıbbi değerlendirmeden geçin.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.