1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BESLEYİCİ KAYNAK OLMAK İSTİYOR
BESLEYİCİ KAYNAK OLMAK İSTİYOR

BESLEYİCİ KAYNAK OLMAK İSTİYOR

Güney Kıbrıs besleyici alternatif kaynak olmayı arzuladığını ifade etti;

A+A-

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın, Doğu Akdeniz’in bir parçası olarak, uzun vadede AB’nin enerji ihtiyaçlarını besleyici alternatif kaynak olmayı arzuladığını ifade etti.

Simerini gazetesine göre Lakkotripis dün, Lefkoşa’nın Rum kesiminde gerçekleştirilen “Kıbrıs’ın Yeni Avrupa Enerji Stratejisine Katkısı” konulu 3’üncü Enerji Sempozyumu’nda konuştu.

Habere göre Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi - MEB” içerisinde 12’inci parseldeki araştırmalarda teyit edilen doğal gaz miktarıyla ilgili açıklama ve Doğu Akdeniz’de beklenen yeni keşifler ışığında, doğal gazın yakın zamanda ülkenin enerji bilançosuna dahil olacağını, ayrıca vatanın refah ve kalkınmasına katkıda bulunacağını belirtti.

Lakkotripis, bu yönde büyük altyapı çalışmalarının yapılması gerektiği üzerinde de durdu.

Güney Kıbrıs’ta bulunan ve sempozyumda konuşan Yunan Enerji Bakanı Yannis Maniatis, Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan’ın Avrupa’nın yeni ikmal umudu olabileceği yönündeki inancını dile getirdi.

Kendilerinin bunun farkında olduklarını söyleyen Maniatis, bunun gerçek olmasına yardım etmeleri için ortaklarını ikna etmeleri gerektiğini belirtti.

RAEK BAŞKANI ENERJİ STRATEJİSİ OLUŞTURULMASININ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Rum Enerji Düzenleme Kurumu (RAEK) Başkanı Yorgos Siammas, devletin bütünlüklü ve yayımlanmış bir enerji planlamasının bulunmadığına işaret etti.

Yayımlanmış ulusal stratejinin olmamasıyla, sadece kısa vadede kendi kazançlarıyla ilgilenen örgütlü çıkarlara alan verdiğini söyleyen Siammas, bütünlüklü ve yayımlanmış bir enerji stratejisinin yokluğunun zaman zaman devleti siyasi kararlar almaya ittiğini belirterek, bu kararların her zaman en doğrusu olmadığını ifade etti.

PARTİLER

Gazete sempozyumda konuşan Rum siyasi parti yetkililerinin de dikkatli enerji planlaması yapılması ve jeostratejik koşullarla gelişmelerin değerlendirilmesi üzerinde durduğunu kaydetti.

Habere göre DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu, Güney Kıbrıs’ta, jeostratejik düzeyde hidrokarbon keşfinin oynayacağı rolü ne küçümsemeleri, ne de abartmaları gerektiğini belirterek, doğru değerlendirmelerin ve küresel planlamaların yapılması gerektiğini vurguladı.

AKEL Merkez Komite üyesi ve eski Ticaret Bakanı Neoklis Silikiotis, doğal gaz sıvılaştırma terminali yapılmasına yönelik prosedürün derhal ilerletilmesi gerektiğine işaret etti.

DİKO Başkan Vekili Markos Kiprianu, bölgede doğal gaz yatakları keşfinin devletlerarası sorunların çözümünde güçlü bir teşvik unsuru olduğuna dikkat çekerek, Rum hükümetinden doğal gaz konusunda kendilerini bilgilendirmesini istedi. Türkiye üzerinden boru hattı oluşturulması konusuna da değinen Kiprianu, bunun Rum yönetiminin önceliği olamayacağını belirtti.

EDEK Başkan Vekili Marinos Sizopulos Güney Kıbrıs’ta doğal gaz yatakları keşfinin önemine dikkat çekerken, EVROKO Başkanı Dimitris Silluris, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ı enerji oyuncusu yapma fırsatının kaçırılmaması gerektiği çağrısında bulundu.

Çevreciler ve Ekologlar Hareketi adına konuşan Eleni Hrisostomu ile Vatandaşlar İttifakı adına konuşan Simos Angelidis de iddia edilen “Türk kışkırtmalarının göğüslenmesi” gerektiği ve enerji diplomasi ihtiyacına değindiler.

GÜNEY KIBRIS-İSRAİL ÇEVRE ANLAŞMASI NİHAİ AŞAMADA... YUNANİSTAN DA İLGİ DUYUYOR

Politis gazetesine göre Rum Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Nikos Kuyalis ise sempozyumdaki konuşmasında, Güney Kıbrıs ve İsrail’in, hidrokarbonlarla alakalı denizaşırı faaliyetlerde iki ülkenin gerek denizini, gerekse kıyılarını tehdit edebilecek olası sorunların göğüslenmesi amacı taşıyan çevre anlaşması imzalamada nihai aşamada bulunduğunu belirtti.

Kuyalis, Yunan Enerji Bakanı Maniatis ile yaptığı görüşmede, Yunanistan’ın böyle bir bölgesel işbirliğinin bir parçası olamaya ve genişlemesine yardımcı olmaya ilgi duyduğunu da söyledi.

ANASTASİADİS RUM DENİZCİLİK ODASI’NDA KONUŞTU

Öte yandan Simerini gazetesine göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Rum Denizcilik Odası 25’inci Yıllık Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, bölgedeki jeopolitik olguların hızla geliştiğine dikkat çekerek, Güney Kıbrıs’ın da bu gelişmelerin merkezinde ait olduğu yere sahip çıktığını söyledi.

Bölgede enerji kaynaklarının keşfiyle de ilgili olan yeni ekonomik ve siyasi dengelerin ortaya çıktığına işaret eden Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”inde hidrokarbon keşfinin, “ülke ve ulusal” ekonomi için yeni perspektifler yarattığını belirtti.

Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de önemli bir enerji merkezi olabileceğini de sözlerine ekledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.