1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BEŞPARMAK GRUBU MÜZAKERELERLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI
BEŞPARMAK GRUBU MÜZAKERELERLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

BEŞPARMAK GRUBU MÜZAKERELERLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Beşparmak Grubu, müzakere sürecinin yeniden başlama olasılığının var olduğunu, Türk tarafının taleplerini ve tavrını olumlu bulduklarını açıkladı.

A+A-

Beşparmak Grubu, müzakere sürecinin yeniden başlama olasılığının var olduğunu, Türk tarafının taleplerini ve tavrını olumlu bulduklarını açıkladı.

Beşparmak Grubu adına  açıklama yapan Yazman Koordinatör Alişan Şan, Kıbrıs sorunu ve müzakere süreci ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Şan, Türk tarafının; sürecin hemen başlaması ile takvimlendirme yapılması talebi,  1977-1979 Üst Düzey Anlaşmaları ile BM’nin belgesine de yansımış olan 2008-2012 döneminde ortaya çıkan yakınlaşmalara sadık olduğu beyanı ve Maraş sorununun kapsamlı bir çözüm çerçevesinde süratle çözülebileceği yönünde irade belirtmesini olumlu bulduklarını belirtti.

Şan, görüşmelerin 1977-1979 Üst Düzey Anlaşmaları ile 2008-2012 dönemi  yakınlaşmaları zemininde ve bir takvim çerçevesinde yapılması gerektiğine işaret ederek “Birleşmiş Milletlerce de öngörüldüğü gibi müzakerelerde Kıbrıs adasında mevcut her iki devletin de meşruiyeti üzerine bina edilecek yeni bir federal devlet oluşumu hedeflenmeli ve uluslararası Garanti ve İttifak Anlaşmaları bu yeni oluşumu garanti etmeye devam etmelidir” dedi.

Hidrokarbon konusunda işbirliği yapmanın kapsamlı bir uzlaşıya pozitif etkisi olacağını ifade eden Şan, bu konunun başlayacak müzakere sürecine paralel bir süreçte ele alınması gerektiğini kaydetti.

Şan, Türk tarafının, görüşmelerde hem ilerleme olasılığına karşı, hem de çıkmaz durumunda yeni yol haritası bağlamında KKTC’nin yönetsel, ekonomik ve siyasi alt yapıyı hazırlamasının şart olduğunu söyledi.

Şan şu ifadelere yer verdi:

“İki tarafın temsilcilerinin karşılıklı olarak garantör Anavatan yetkililerini ziyaretlerinin taraflar arasında güven tesisine katkıda bulunmasını ve son aşamada garantör ülkelerle yapılacak toplantıya zemin hazırlamasını temenni etmekteyiz. Ancak bu ziyaretlerin tarafların siyasi eşitliklerine zarar vermemesi ve Kıbrıs’ta bir uzlaşıya hizmet edebilmesi için  karşılıklılık (mütekabiliyet) çerçevesinde, eş zamanlı, eşit düzeyde ve eşit koşullarda gerçekleştirilmesi şarttır”

Ankara ve Atina ziyaretlerinde ele alınabilecek konuların önceden belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken  Şan, bu temasların ikili müzakereye dönüşmemesi ve Kıbrıs’ta iki eşit taraf arasında yapılan müzakerelere gölge düşürmemesinin önem taşıdığını ifade etti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.