1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. BEYAZ SARAY TAKSİM GEZİ PARKI'NDAKİ OLAYLARI YORUMLADI
BEYAZ SARAY TAKSİM GEZİ PARKI'NDAKİ OLAYLARI YORUMLADI

BEYAZ SARAY TAKSİM GEZİ PARKI'NDAKİ OLAYLARI YORUMLADI

BEYAZ SARAY SÖZCÜSÜ CARNEY: "PROTESTOCULARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNUN, HAKLARINI İFADE EDEN BARIŞÇIL, KANUNLARA SAYGILI, NORMAL VATANDAŞ OLDUKLARINA İNANIYORUZ"

A+A-

"ABD, POLİS TARAFINDAN AŞIRI GÜÇ KULLANIMI, BÜYÜK SAYIDA YARALI VE MÜLKLERE ZARARLARA YÖNELİK HABERLERDEN CİDDİ KAYGI DUYMAKTADIR. BU OLAYLARIN SORUŞTURULMASI VE TÜM TARAFLARIN ŞİDDET PROVOKASYONLARINDAN KAÇINMASI ÇAĞRISINDA BULUNUYORUZ"

TÜRK HÜKÜMETİNİN KONUYU UYGUN ŞEKİLDE ELE ALACAĞINA İNANIYORUZ"

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ PSAKİ: "TÜRKİYE DEMOKRATİK ŞEKİLDE SEÇİLMİŞ HÜKÜMETE SAHİP. SEÇİLEN KİŞİLERİ DESTEKLEMEK VEYA DESTEKLEMEMEK BİZİM KONUMUZ DEĞİL, SADECE SÜRECİ DESTEKLEMEK. BURADA TAM DA YAPTIĞIMIZ BU. SADECE İFADE VE TOPLANMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜ DESTEKLEMEYİ PEKİŞTİRİYORUZ"

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, protestocuların büyük çoğunluğunun, haklarını ifade eden barışçıl, kanunlara saygılı, normal vatandaş olduklarına inandıklarını ifade ederek, "ABD, polis tarafından aşırı güç kullanımı, büyük sayıda yaralı ve mülklere zararlara yönelik haberlerden ciddikaygı duymaktadır. Bu olayların soruşturulması ve tüm tarafların şiddet provakasyonlarından kaçınması çağrısında bulunuyoruz. Türk hükümetinin konuyu uygun şekilde ele alacağına inanıyoruz" dedi.

Carney'e, günlük basın toplantısında Taksim Gezi Parkı olaylarıyla ilgili soru soruldu.

Türkiye'deki olayları yakından ve kaygıyla takip ettiklerini belirten Carney, ABD'nin, barışcıl gösteri hakkı da dahil olmak üzere toplanma ve ifade özgürlüğünü tamamen desteklediğini kaydederek, "Bu demokrasi için temeldir" diye konuştu. Carney, protestocuların büyük çoğunluğunun, haklarını ifade eden barışçıl, kanunlara saygılı, normal vatandaş olduklarına inandıklarını ifade ederek, "ABD, polis tarafından aşırı güç kullanımı, büyük sayıda yaralı ve mülklere zararlara yönelik haberlerden ciddi kaygı duymaktadır. Bu olayların soruşturulması ve tüm tarafların şiddet provakasyonlarından kaçınması çağrısında bulunuyoruz" ifadesini kullandı.

Carney, ABD Başkanı Barack Obama'nın konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüp görüşmediğine yönelik soru üzerine, "Hayır görüşmedi" dedi.

"TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR MÜTTEFİK"

"ABD'nin dünyanın bir bölümünde uğraştığı konularda Türkiye'nin önemi dikkate alındığında, Türkiye'deki istikrara" dair soru üzerine Carney, "Türkiye çok önemli bir müttefik. Tüm demokrasilerin ele alması gerektiği konuları vardır. Biz, Türk hükümetinin vatandaşlarının haklarına saygı yoluyla bunu ele almasını bekliyoruz. Türkiye ile NATO müttefiki ve bölgedeki anahtar oyuncu olarak birçok konuda birlikte çalışmaya devam edeceğiz ve bunu da sabırsızlıkla bekliyoruz" yanıtını verdi. Türkiye'deki durumun Suriye meselesini ele almayı zorlaştırıp zorlaştırmayacağına yönelik bir soruyu Carney, Suriye konusunda Türkiye ile çok yakından çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Carney, "Türk hükümetinin bu konuyu (Gezi Parkı olayları) uygun şekilde ele alacağına inanıyoruz" diye yanıtladı.

"TÜRKİYE DEMOKRATİK ŞEKİLDE SEÇİLMİŞ HÜKÜMETE SAHİP"-

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de günlük basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin açıklamalarından atıf yaptı.

Bir soru üzerine, "Türkiye demokratik şekilde seçilmiş hükümete sahip. Seçilen kişileri desteklemek veya desteklememek bizim konumuz değil, sadece süreci desteklemek. Burada tam da yaptığımız bu. Sadece ifade ve toplanma özgürlüğünü desteklemeyi pekiştiriyoruz" dedi.

Protestocuların büyük çoğunluğunun barışçıl, kanunlara uyan normal vatandaş olduğuna inandıklarını kaydeden Psaki, bir soru üzerine de Türk hükümetini "tam ve şefaf bir soruşturma yürütme yönünde teşvik ettiklerini" ifade etti. Psaki, Suriye rejiminin halkına Türkiye'ye gitmeme çağrısı yapmasına yönelik soruya ise "Ben Şam yerine İstanbul'da olmayı tercih ederim" karşılığını verdi.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.