1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BIDEN’A KIBRIS ZİYARETİNDE 400 KİŞİ EŞLİK EDECEK
BIDEN’A KIBRIS ZİYARETİNDE 400 KİŞİ EŞLİK EDECEK

BIDEN’A KIBRIS ZİYARETİNDE 400 KİŞİ EŞLİK EDECEK

Bu kişilerin çoğunluğunun,

A+A-

ÇOĞU BIDEN’IN KİŞİSEL GÜVENLİĞİNDEN SORUMLU KİŞİLERDEN OLUŞAN HEYET LİMASOL’DA KONAKLAYACAK

KASULİDİS AMERİKAN-YAHUDİ KOMİTESİ KONGRESİ'NDE KONUŞTU

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’a, önümüzdeki hafta gerçekleştireceği Kıbrıs ziyaretinde, 400 çalışma arkadaşının eşlik edeceği haber verildi.

Bu kişilerin çoğunluğunun, Biden’ın kişisel güvenliğinden sorumlu kişiler olacağını yazan Fileleftheros gazetesi, heyette, çeşitli konulardan sorumlu danışmanların yer alacağını da kaydetti.

Biden’ın Bükreş’ten geleceğini ve 21 Mayıs’ta adada olacağını ifade eden gazete, Limasol’da konaklayacak olan Biden’ın 22 Mayıs’ta Lefkoşa’da temaslarda bulunacağını, ertesi gün de adadan ayrılacağını belirtti.

İç sayfalardan yer vermeye devam ettiği haberinde, Biden’a eşlik edecek heyetin yaklaşık 400 kişi olacağını yineleyen gazete, 21 Mayıs’ta Kıbrıs’ta olması beklenen Biden’ın iki gece Limasol’daki bir otelde kalacağını kaydetti.

Biden’ın 22 Mayıs’ta ise adada temaslarda bulunacağını ifade eden gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, Biden’ın temaslarının programının henüz netleşmediğini, çünkü iki hükümet arasındaki istişarelerin devam ettiğini yazdı.

Haberde, Biden’ın Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmek için KKTC’ye geçmesi olasılığının, rahatsızlık yaratmaya devam ettiği de ifade edildi.

Öte yandan ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig’in ise dün Lefkoşa’da görüşmeler ve temaslarda bulunduğunu yazan gazete, Koenig’in dün AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile görüştüğünü, KKTC’de ise Kıbrıslı Türk müzakereci Kudret Özersay ile bir araya geldiğini dile getirdi.

Haberde, Biden’ın ziyaretiyle ilgili kamuoyu önündeki tartışmanın siyasi partiler alanında sürdüğü ve Rum partilerin Biden’ın ziyaretini yorumlamaya davam ettikleri de belirtildi.

KİPRİANU-KOENIG GÖRÜŞMESİ

Haravgi gazetesi ise “AKEL’in Biden’ın Ziyaretiyle İlgili İki Talebi… Koenig’ten, Biden’ın Sahte Devleti Yüceltmeyeceğine Dair Güvenceler” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, dün ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamaya yer verdi.

Gazeteye göre Kiprianu açıklamasında, AKEL’in, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kıbrıs’a yapacağı ziyaretle ilgili iki asgari talebinin “Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kıbrıs sorununun üzerinde hem fikir olunmuş çözüm çerçevesine saygı duyulması olduğunu” ifade etti.

Kiprianu, partisinin, Biden’ın ziyaretini sonuçlarına göre değerlendireceğini de belirtti.

Biden’ın Kıbrıs ziyaretinin “sahte devleti hiçbir şekilde yüceltmeyecek şekilde yapılması gerektiğini” de ileri süren Kiprianu, “buna Biden tarafından çok dikkat edileceğine dair güvenceler aldığı” iddialarına ekledi.

BIDEN’IN ZİYARETİ KASULİDİS İLE SULLIVAN ARASINDAKİ GÖRÜŞMEDE DE ELE ALINDI

Simerini gazetesinde yer alan haberde ise, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın önümüzdeki hafta Kıbrıs’a gerçekleştirmesi beklenen ziyaretinin, ABD’de temaslarda bulunmakta olan Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan arasındaki bir saatlik görüşmenin merkezinde bulunduğu da belirtildi.

Gazete, Kasulidis ile Sullivan’ın, görüşmede Biden’ın ziyaretinin gündemi ve ziyaretle ilgili diğer meseleleri ele aldıklarını ekledi.

Haberi için “Temkinli Bekleyiş…” başlığını da kullanan gazete, Biden’ın ziyaretinin Rum siyasi partileri arasında beklenti, aynı zamanda endişelere yol açtığını yazdı.

Biden’ın Kıbrıs’a yapacağı önemli ziyaretin dün de Rum kesimindeki siyasi tartışmaların merkezinde olduğunu kaydeden gazete, siyasi partilerin ziyaret konusunda bekleyiş, beklenti, aynı zamanda endişe ifade ettiklerini kaydetti.

Gazete, partilerin, Biden’ın temaslarının, gerçek ilerleme yaşanması yönünde yapıcı etki sağlaması gerektiğine dikkati çektiklerini; ayrıca, AKEL ve Ekologlar-Çevreciler Hareketi’nin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, gelişmelerle ilgili bilgilendirme yapılması amacıyla, Rum Ulusal Konseyi’ni toplama çağrısında bulunduklarını ekledi.

KASULİDİS AMERİKAN-YAHUDİ KOMİTESİ KONGRESİNDE KONUŞTU

Öte yandan ABD temaslarını sürdüren Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, geçtiğimiz Salı akşamı Washington’daki Amerikan-Yahudi Komitesi kongresinde bir konuşma yaptığı haber verildi.

“Kıbrıs Bölgede Rol Üstlenmek İstiyor” başlıklı haberinde, Kasulidis’in kongrede yaptığı konuşmaya yer veren Fileleftheros, Kasulidis’in Rum kesiminin Doğu Akdeniz’de daha büyük rol üstlenmeye, aynı zamanda İsrail ve ABD’yle ilişkilerini daha fazla derinleştirmeye hazır olduğunu söylediğini aktardı.

Kasulidis’in, Singapur Dışişleri Bakanı, İsrail’in uluslararası ilişkiler konularından sorumlu bakanı ve Beyaz Saray’dan bir yetkili ile söz konusu kongrenin konuşmacıları olduğunu kaydeden gazete, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun toplantıyı video mesajıyla selamladığını ifade etti.

Gazeteye göre Kasulidis konuşmasında, daha büyük bir bölgesel istikrar ve refah için, komşularıyla mükemmel ilişkilerinden faydalanarak, Doğu Akdeniz’deki bölgelerinde daha aktif bir rol oynama sorumluluğuna sahip olduklarını söyledi.

Kasulidis, Rum kesiminin Orta Doğu’daki çatışmamaya katılmamakla kalmayıp, güvenilir bir arabulucu muamelesi gördüğüne de dikkati çekti.

Alithia gazetesi ise “Kıbrıs ABD ve İsrail ile Olan İlişkilerini Derinleştirmeye Hazır” başlıklı haberinde, Kongre’de konuşan Kasulidis’in, hidrokarbon yataklarının tespit edilmesinin, adanın yeniden birleşmesi için katalizör olarak faaliyet gösterebileceğini söylediğini aktardı.

Kongre’de yaptığı konuşmada, enerji konularına da değinen Kasulidis, hidrokarbon yatakları tespit edilmesinin oyunun kurallarını değiştirdiğini (game changer), öte yandan Kıbrıs’ın bütün vatandaşlarını etkileyecek ve adanın yeniden birleşmesi için katalizör olarak faaliyet gösterebilecek gelişmeler yaşanmasının mümkün olduğunu söyledi.

Politis gazetesi ise “Kıbrıs Rol Üstlenmeye Hazır” başlıklı haberinde, Kasulidis’in Washington’da doğal gaz ve Kıbrıs sorunundan bahsettiğini yazdı.

Kasulidis’in dün ABD başkentindeki temaslarını sürdürdüğünü yazan gazete, Kasulidis’in ABD’de yaşayan “Helen-Amerikan” toplumunun önde gelenleri yanı sıra, Amerikan-Yahudi lobisinin önemli örgütlerinden Amerikan-İsrail Komitesi (AIPAC) yetkilileriyle görüştüğünü kaydetti.

Kasulidis’in ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Biden’ın Kıbrıs ziyaretinin detaylarını ele aldıkları bir görüşme yaptığını da aktaran gazete, Kasulidis’in ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Robert Menendez ile görüştüğü de ifade edildi.

Simerini ise “Enerji Oyunun Kurallarını Değiştirdi” başlıklı haberinde, Kasulidis’in Rum kesimi ile İsrail arasındaki ilişkilerin güçlenmesinin istikrarlı olduğunu söylediğini iletti.

Gazeteye göre Kasulidis, Kongre’deki konuşmasında ayrıca, Rum kesiminin İsrail’i batıdaki müttefikleriyle bağlayan koridorda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.