1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BİDEN’IN İKİ TARAFA EŞİT DAVRANMASI BEKLENEMEZDİ”
“BİDEN’IN İKİ TARAFA EŞİT DAVRANMASI BEKLENEMEZDİ”

“BİDEN’IN İKİ TARAFA EŞİT DAVRANMASI BEKLENEMEZDİ”

Talat, “ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyaretinin önemli olduğunu...

A+A-

2. CUMHURBAŞKANI TALAT ÜLKEDEKİ SON GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ…

TALAT: “BİDEN’IN İKİ TARAFA EŞİT DAVRANMASI BEKLENEMEZDİ”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyaretinin önemli olduğunu ancak bu ziyaretin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin resmi davetiyle gerçekleştiğinin unutulmaması gerektiğini” ifade ederek, bu şartlarda Biden’ın iki tarafa eşit davranmasının beklenemeyeceğini söyledi.

Talat, “Güney’de çıkarılan bayrak ve giriş kapısı” gibi tartışmaların amacının, Türk tarafının “aşağılanmasını sağlamak” olduğunu ve bunun da büyük ölçüde başarıldığını kaydeden, bu konuda, Biden’ın Cumhurbaşkanlığı’ndan ayrılırken açıklama yapmamasını ve Cumhurbaşkanı ile fotoğraf vermekten kaçınmasını örnek gösterdi ve “Bunu bilinçli olarak yaptı” dedi.

Talat, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu ise, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’yi Biden’la olan görüşmede toplantıya çağırmamasından dolayı eleştirerek, halbuki Rum Dışişleri Bakanı’nın, Biden’la görüşmesi sırasında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yanında oturduğunu belirtti.

Talat’ın ofisinden yapılan açıklamaya göre, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat katıldığı bir TV programında ülkedeki son gelişmeleri değerlendirdi.

ABD Başkan Yardımcısı’nın ziyareti ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Talat, “ziyaretin önemli olduğunu, ancak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin resmi davetiyle gerçekleştiğinin unutulmaması gerektiğini” ifade etti.

Biden’ın, “sadece Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıdıkları” açıklamasının sorulması üzerine Talat, ABD Başkan Yardımcısı’nın bu açıklamasının yersiz olduğunu, çünkü bunun bilindiğini, “çocuk gibi tekrarlanmasına gerek olmadığını” ifade etti.

“RUM TARAFI ORKESTRA GİBİ”

Rum tarafının bu konuda orkestra gibi hareket ettiğini ve dünyayı peşlerinden sürüklediğini söyleyen Talat, “Kıbrıs Türk tarafının ise son derece dağınık durumda olduğunu” savundu.

AP SEÇİMLERİ…

AP seçimleri konusunu örnek gösteren Talat, “Cumhurbaşkanı’nın bile bu konuda herhangi bir görüş belirtmediğini” savunarak, “Cumhurbaşkanı’nın bu konuda bir görüşünün olmaması mümkün mü?” diye sordu.

“Şu andaki seçimlerin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin seçimleri olduğunu” kaydeden Talat, “Kıbrıslı Türklere de sus payı olarak aday olma ve Güney’de oy kullanma hakkı verildiğini” söyledi.

Bir Kıbrıslı Türkün seçilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Talat, bunun aksini düşünmenin akıllara zarar olduğunu belirtti.

İnsanların kimlik ve pasaport almalarının bireysel bir hak olduğunu ve bu evrakları çeşitli maksatlarla kullandıklarını söyleyen Talat, ancak AP seçimlerinin böyle olmadığını, toplumsal bir hakkı ortadan kaldırmak üzere bireyselliği ön plana çıkarma çabası olduğuna dikkat çekti.

Konu ile ilgili partilerin açıklamaları ile aynı görüşte olduğunu kaydeden Talat, AP seçimleri konusundaki davranışın üniter devlet davranışı olduğunu, halbuki istenenin federasyon olduğunu ifade etti. Talat, Kıbrıslı Türklerin kimliğinin sonsuza kadar yaşaması için federasyon çatısı altında bir çözüm olması gerektiğini kaydetti.

Annan Planı’nda, nüfus oranında AP için iki Kıbrıslı Türk üyenin öngörüldüğünü, ancak çözüme “hayır” diyen Rum tarafının bu iki sandalyeyi de Kıbrıslı Rum’la doldurduğunu hatırlatan Talat, “Şimdi bu iki sandalye, yine çoğunluğuna dayanarak Rum toplumu mensuplarıyla doldurulmayacak mı? Seçimden sonra bu kazanımımız savunulabilecek mi?” diye sordu.

Talat, “AP seçimlerine yönelik gerçeklerin çok ilginç şekilde, sağ-sol ayrımı olmadan, neredeyse tüm basın tarafından adeta gizlenerek, toplumsal kaybın toplumsal kazanç gibi takdim edildiğini” ifade etti.

“İLERLEME OLMAMASININ SEBEBİ GÜVENSİZLİK”

Başka bir soru üzerine Talat, Kıbrıs konusunda ilerleme olmamasının en önemli nedeninin liderlerin birbirlerine güvenmemesi olduğunu belirtti.

Bütün olanakları elinde bulunduran Rumların niye çözüm isteyeceğinin sorulması üzerine, 2. Cumhurbaşkanı Talat, Rum tarafında ekonominin çökmesine kadar durumun bu olduğunu, ancak şimdi durumun değiştiğini anlattı.

İkinci değişen durumun ise, doğalgaz olduğunu belirten Talat, gazdan yararlanmanın en güvenli yolunun Türkiye üzerinden olduğu ve bunun yanı sıra İsrail gazının güvenli sevkinin de çözüm ihtiyacını artıran ve ABD’nin ilgisini çeken bir diğer etken olduğunu söyledi.

Talat, Avrupa’nın Rus gazına bağımlılığını azaltmak ve doğalgaz temin güvenliğini sağlamanın da çözümü gerekli kıldığını anlattı.

Rum halkının da artık çözüm bilincine ulaşmakta olduğunu, bugüne kadar oluşan yanlış algının yıkılmakta olduğunu öne süren Talat, “bu nedenle güven yaratacak adımlar atmanın tam zamanı olduğunu” söyledi.

AİHM KARARI

AİHM’in son aldığı kararı da değerlendiren Talat, bunun Kıbrıs müzakerelerini etkilemeyeceğini söyleyerek, kararın 1974’ten sonra meydana gelen insan hakları ihlalleri ile ilgili olduğunu belirtti.

Talat, “bu ihlallerin kaldırılmasına rağmen tazminat kararı alındığını, ancak bu kararın 1974 ve kararın alındığı tarihe kadar devam eden ihlallerle ilgili olduğunu” söyledi.

Bir başka soru üzerine, “Türkiye’nin bu kararı kabul etmeme gibi bir durumu olmadığını” savunan 2. Cumhurbaşkanı Talat, ancak Türkiye’nin tanımadığı bir devlete nasıl para ödeyeceğinin soru işareti olduğunu kaydetti. “Daha önce tazminatların kişilere ödendiğini söyleyen Talat, şimdi bu paranın bir devlete ödeneceğini” ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.